Makový zákusok
Makový zákusok

Makovo-citrónový zákusok

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 5. novembra 2023

Vynikajúci nenáročný zákusok. Makové platy naplnené citrónovo-pudingovým krémom.

50
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto (2x to isté):
4 ks
4 PL
4 PL
4 PL
4 PL
4 PL
1 ČL
Plnka:
1 l
250 g
4 bal.
400 g
1 ks
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto upečieme 2krát rovnaké: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vodu. Vareškou jemne vmiešame preosiatu múku, mak a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme. Postup zopakujeme a upečieme aj druhý plát.

  2. 2

    Krém: Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Za občasného miešania vychladíme. Do vychladeného pudingu zašľaháme maslo, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Z krému si odoberieme časť s ktorou ozdobíme zákusok a vmiešame doň 2 polievkové lyžice maku.

  3. 3

    Dokončenie: Prvý plát potrieme džemom, na džem natrieme polovicu krému. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Najskôr natrieme džem a na džem druhú polovicu krému. Zákusok dáme schladiť. Keď stuhne pokrájame rezy a na každý rez pomocou cukrárenskej ozdobnej špičky nastriekame odloženú makovú časť krému.

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalší z tvojich krásnych zákuskov... a nepochybne je aj - podľa surovín - aj veľmi chutný.
Možno by som mohla skúsiť zo 1/4 dávky? 5é kusov by sa u nás nezjedlo ani na Vianoce! :)
sisaaa
Zda sa to byt uzasna kombinacia - citron a mak! Skusim to urobit cez vikend ako roladu. Vdaka za napad :-)
mamec
Lákavé!
Mám otázku, mak celý, či mletý?
pivonka
Upiekla som tento krásny koláč vnukovi k meninám ako pohostenie pre kolegov. Celkový dojem - sklamanie. Už som piekla piškóty, kde sa šľahali celé vajcia, ale väčšinou šľahám zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Tentokrát som robila presne podľa receptu. Neviem prečo, ale piškót bol riedky, doslova tiekol. Pláty boli tenšie a chvíľu som bola v pokušení upiecť nové piškóty podľa svojho receptu ale potom som to vzdala. Krém - no, sama som mohla usúdiť, že na 1 liter mlieka stačia 3 balíčky pudingu. Čo už - zjedia sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia