Pečené buchty
Pečené buchty

Lekvárové buchty

marienka44 - fotkamarienka44, 13. marca 2022

Tradičné buchty so slivkovým lekvárom.
Zdroj: toprecepty.cz, ale pozmenené

16
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g
250 g
250 ml
2 ks
100 g (alebo maslo)
80 g
25 g
1/2 KL
na špic noža
Plnka:
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múky preosejeme a zamiešame spolu soľou a sódou bikarbónou. Ohrejeme mlieko a s vlažným zarobíme kvások. Príprava kvásku pozostáva zo zmiešania čerstvého droždia s 1 KL cukru, 1 PL múky a asi 100 ml mlieka. Rozpustíme bravčovú masť alebo maslo. Ja som zvolila masť.

  2. 2

    Vykysnutý kvások pomiešame so žĺtkami a pridáme do múky. Vlažné mlieko prilievame podľa potreby. Začneme vypracovávať cesto varechou a nakoniec pridáme rozpustenú masť (nie horúcu). Pridala som aj asi 1 PL bieleho jogurtu, aby som vyprázdnila kelímok. :-) Cesto nemusí byť dokonale vymiesené, lebo v polovici doby kysnutia znovu cesto prepracujeme v pracovnej mise. Ja nechávam pomúčené a prikryté cesto kysnúť v elektrickej rúre, ktorá je vyhriata na cca 35-40 °C.

  3. 3

    Po asi 1 hodine kysnutia cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú dosku, znovu prepracujeme tak, že dvíhame okraje cesta po obvode a preklopíme do stredu. Tým vypudíme z cesta vzduch.

  4. 4

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a pokrájame na štvorce. Veľkosť štvorca závisí, aké veľké chceme buchty. Ja som to robila od oka asi 6x6 cm. Do stredu položíme náplň, v tomto prípade slivkový lekvár z obchodu, pomiešaný s tmavým kakaom. Takto to odporúča Cesminaz a ja som to chcela vyskúšať. Je to zaujímavá kombinácia.

  5. 5

    Vyformujeme buchty a kladieme na plech, nie veľmi natesno. Boky buchiet som potrela olejom, aby sa po upečení dobre oddeľovali. Kým sa vyhreje rúra, buchty podkysnú na plechu zakryté utierkou. Potom som pomastila aj vrch buchiet a vložila do vyhriatej rúry, kde sa nachádzal aj plechový hrnček s vodou. Kysnuté cesto vždy kladieme do rúry, ktorá je vyhriata na najvyšší stupeň a hneď znížime na pracovnú teplotu. Buchty som piekla pri 170-175 °C asi 25 minút. Treba sledovať, lebo každá rúra pečie inak. Po upečení som každú buchtu potrela rozpusteným maslom. Pred podávaním pocukrujeme.

    Lekvárové buchty - obrázok 5
  6. 6

    Pôvodný recept som zmenila, a síce miesto 500 g hladkej múky som dala miešanú, miesto 100 g cukru som dala len 80 g. Cesto je aj tak pomerne sladké. Cesto je vhodné aj na menšie koláčiky alebo šatôčky. Cesto vypracujeme bez námahy aj v pekárni, program cesto.

  7. 7

    Ako zabaliť buchty, aby nevytiekol lekvár, vidieť na videu: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zabalit-plnene-buchty-nebo-kolace/

Diskusia k receptu

marienka44
@terinka55 (13.3.2022 19:11)

Ďakujem, chutili. Dcérka povedala, že ešte také dobré nejedla. Cesto je vynikjúce, vláčne. Možno som mala dať viac plnky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia