Orechové laskonky

Laskonky od Veroniky Bušovej (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Poznáme ich všetci :-) Obľúbené snehové pečivo, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej klasickej cukrárni.

30
porcií
120 minút
príprava
15+30 minút
na 120/80 °C

Suroviny

Postup

  1. Pralinková pasta: Orechy pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 8 minút dozlatista. Cukor necháme skaramelizovať. Pridáme orechy, premiešame a zmes nalejeme späť na plech s papierom.
  2. Po vychladnutí polovicu obalených orechov rozmixujeme v sekacom mixéri na griláž a zvyšnú polovicu na hladkú pastu. Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja. Ak sa vám pasta stále nechce vytvoriť, pridajte po trošičke viac oleja.
  3. Laskonky: Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Postupne zašľaháme práškový cukor a mleté vlašské orechy.
  4. Pomocou formičky na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme tak, aby na laskonkách zostali ostré hrany. Formu umyjeme a proces opakujeme na ďalších plechoch. Pred pečením necháme laskonky chvíľu zaschnúť.
  5. Laskonky pečieme pri 120 °C približne 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a laskonky dosušíme ešte približne 30 minút. Laskonky sú upečené, keď idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie.
  6. Krém: Mlieko dáme variť s polovicou cukru. V miske ručne metličkou vymiešame zvyšný cukor, vajíčko, žĺtok, Zlatý klas a múku. Vaječnú zmes prelejeme k vriacemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Zlatý klas zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare, je však potrebné prevariť ho aspoň 3 minúty, aby sa v pudingu úplne rozpustil.
  7. Uvarený puding nalejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom stuhnutý puding rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po troškách k nemu prišľaháme pastu a puding. Na záver vmiešame ešte griláž. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zlepujeme ním pripravené laskonky.
  8. Tip: Použila som osemcípu zdobiacu špičku a krém som nechala trošku stuhnúť v chladničke.