Orechové laskonky
Orechové laskonky

Orechové laskonky s pistáciovou plnkou

Katarína Pantáková
z remeselnej pekárne Vyskladaj, 30. januára 2024
Orechové laskonky s pistáciovou plnkou
Foto: Archív Kataríny Pantákovej

Plnka do laskoniek môže chutiť rôzne. Namiesto pistáciovej pasty môžete do nej použiť napríklad orieškovú, mandľovú alebo arašidovú.

40 ks
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 130/80 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks (z veľkých vajec)
180 g mleté
100 g
350 g
 štipka
Plnka:
6 ks (z veľkých vajec)
250 g
150 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: V miske zmiešame mleté orechy s práškovým cukrom.

  2. 2

    Bielky dáme do osobitnej misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Zohrievame nad parou a šľaháme na pomalých otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí (prstami skúsime, či necítime kryštáliky cukru). Prelejeme do kuchynského robota a vyšľaháme dotuha, trvá to asi 10 minút. Do tuhého snehu opatrne vareškou vmiešame orechovú zmes, až kým sa všetko nespojí.

  3. 3

    Šablónu na laskonky položíme na plech s papierom na pečenie. Lyžicou plníme cesto do šablóny a na záver zarovnáme nožom alebo špachtľou. Šablónu opatrne zdvihneme a odstránime z plechu.

  4. 4

    Laskonky pečieme najprv v rúre vyhriatej na 130 °C 20 minút, potom znížime teplotu na 80 °C a už len pomaly sušíme ďalších 30-40 minút. Laskonky sú upečené, keď sa ich ľahko podarí odlepiť od papiera na pečenie. Odporúčame piecť naraz vždy len jeden plech. Kým sa jeden pečie, druhý s neupečenými laskonkami dáme zatiaľ do chladničky.

  5. 5

    Na plnku nad parou šľaháme žĺtky s práškovým cukrom, kým nezhustnú (asi 10 minút). Necháme úplne vychladnúť.

  6. 6

    Zmäknuté maslo vymiešame do peny. Pridáme pistáciovú pastu a nakoniec vmiešame vychladnutú žĺtkovú hmotu.

  7. 7

    Pripravený krém preložíme do cukrárenského vrecka laskonky naplníme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia