Vyprážané pagáče
Vyprážané pagáče

Ľahučké vysmážané zemiakové pagáčiky (Krumplis pogácsa) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, včera 09:28

Takéto zemiakové pagáče sú známe z maďarskej kuchyne. Moja babka robila tieto pagáče väčšinou zo starších zemiakov, ktoré už trebalo zužitkovať. Okrem vyprážania Zobraziť celý popisTakéto zemiakové pagáče sú známe z maďarskej kuchyne. Moja babka robila tieto pagáče väčšinou zo starších zemiakov, ktoré už trebalo zužitkovať. Okrem vyprážania na oleji, sa môžu piecť aj v rúre na plechu - budú tak chrumkavejšie :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

60 minút
príprava
Ľahučké vysmážané zemiakové pagáčiky (Krumplis pogácsa) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1 kg surové
500 g
1 ks
100 ml
21 g čerstvé
1,5 PL
5-6 strúčikov



Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, pokrájame, uvaríme a následne popučíme. Napokon zo všetkých uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť. Doba kysnutia závisí od izbovej teploty. Namiesto droždia sa dá cesto pripraviť pravdaže aj s kypriacim práškom do pečiva a hneď vyvaľkať a piecť. Ale musíte brať do úvahy, že pagáčiky nebudú také isté ako s droždím.

  2. 2

    Z nakysnutého cesta naolejovanými rukami odštipkávame kúsky cesta, ktoré v ruke uťapkáme na plochý tvar pagáčika. Pagáče vysmážame ihneď v oleji z oboch strán. Upečené kladieme na kuchynský papier, aby odsal nadbytočný tuk. Pre lepšiu predstavu celého postupu si môžete pozrieť moje video :-)

  3. 3

    Tieto pagáčiky sú naozaj výborné. Sú ľahučké, nadýchané a veľmi chutné. Podľa chuti ich môžete urobiť s cesnakom, ale aj bez neho :-) Skvelo sa hodia aj ako príloha k dobrej polievke! Prajem dobrú chuť!

    Ľahučké vysmážané zemiakové pagáčiky (Krumplis pogácsa) (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak nechcete cesto odštipkávať, tak ho môžete klasicky vyvaľkať na pomúčenej doske a pokrájať na štvorce, alebo vykrajovať krúžky. Podľa mňa je to ale takto oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Takto ušetríte riad naviac a aj je to menej prácne :-) Tento pokrm je veľmi chutný, lacný a jednoduchý!

    Ľahučké vysmážané zemiakové pagáčiky (Krumplis pogácsa) (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

pivonka
Najprv som si myslela, že to budú dajaké kysnuté podlesníky a nešlo mi to do hlavy. Potom som si pozrela video, lebo sa mi pampúšiky páčili a tam som zistila, že treba zemiaky uvariť a potom spracovať na cesto. No páčia sa mi čím ďalej tým viac a určite urobím ale z pol dávky. Vďaka za vďačný recept.
kukulienka71
Na prvý pohľad vyzerali ako tie, ktoré robievala moja bývalá svokra a ktoré som od nej odkukala. Tie vsak boli z varených popučených zemiakov, vajca, čerstvého cesnaku, soli a múky. Tu sú sutové zemiaky strúhané najemno? Vyzerajú veľmi chutne.
cesminaz
@pivonka (3.11.2025 17:11)
Ospravedlňujem sa, že som to zabudla v postupe spomenúť, doplním to. Zemiaky si odvážime surové 1kg a potom ich očistíme, uvaríme a popučíme. Som ale rada, že sa ti recept páči. Pekne pozdravujem🙂
haji
Krásná práce, jednoduché suroviny, efektní výsledek, o chuti týchto pagáčov nepochybuji! Je zajímavé, že i přes použité brambory, může těsto hodinu kynout a nerozteče se, super!