Kysnutý marhuľový koláč s posýpkou fotorecept
Foto: olinecka
U nás kysnuté koláče sú v obľube. Tento kysnutý koláč zvládne aj začiatočník a poteší svoju rodinu, babky, vnúčatá.
príprava
na 190 °C
Suroviny
3 hrnčeky |
|
1 hrnček vlažné |
|
3 PL |
|
1,5 ČL |
|
80 ml |
|
1 kocka/1 bal. čerstvé alebo sušené |
|
2 ks |
|
na posýpku |
|
na posýpku |
|
na posýpku (alebo práškový) |
|
na vymastenie plechu |
|
na potretie cesta |
|
čerstvé alebo kompótové |
|
Postup
-
1
Hrnček má objem 300 ml. Múku zmiešame s cukrom, droždím, soľou, pridáme mlieko vlažné, vajíčka a nakoniec olej.
-
2
Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť . Cesto prenesieme na pracovnú dosku a rozvaľkáme. Plech potrieme maslom 30x40 cm preložíme cesto a rovnomerne poukladáme marhule, ktoré rozpolíme a zbavíme kôstky ja som dávala z kompótu, preto šťavu scedíme. Boky potrieme olejom. Z masla, múky a cukru urobíme mrveničku, posypeme vrch . Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista.
-
3
Upečený koláč potrieme opäť boky olejom necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, ale nemusíme.
-
4
Mne sa podarilo urobiť z cesta aj buchty na pare s makom. Veľká dobrota.
Prečo stopové prvky ??????