Kváskový veľkonočný mazanec fotorecept

siisa - fotkasiisa, 9. apríla 2017
Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept)
Foto: siisa

Blíži sa Veľká noc a ja som sa rozhodla, že vyskúšam upiecť veľkonočný mazanec. Receptov je naň veľa aj na internete, tak som si nejaké prispôsobila.

75 minút
tepelná úprava

Suroviny

Pšeničný kvások:
1 PL
100 g
100 ml
Cesto :
220 g (rozkvas)
300 g
100 g
1 ks
2 ks
100 g
60 ml
1 ČL
2 ks
Na potretie :
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať vo štvrtok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí. Ráno pokračujeme . Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do večera. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 110 g pšeničnej hladkej múky a 110 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána.

  2. 2

    Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások, múku, vlažné mlieko, cukor, vanilkový cukor, vajíčka a žĺtky. Všetko spolu premiesime tak asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Potom pridáme rozpustené maslo, soľ a cit. kôru. Rukami do cesta zapracujeme a až potom dáme zasa do robota a vymiesime dohladka. Keď je cesto hladké, prisypeme hrozienka, ktoré sme mali namočené v rume a premiesime, kým sa nám hrozienka nezapracujú. Ja som dala kandizované ovocie.

    Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme do misy, ktorú sme najskôr vymastili olejom. Necháme 4 hodiny odpočívať. Po každej hodine cesto poprekladáme. Potom si cesto vyklopíme na pomastenú dosku. Stočíme ho do bochníka. Ja som robila dva.

    Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme na plech.

    Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme fóliou a necháme 3 hodiny kysnúť. Rúru si rozohrejeme na 250 °C aj s plechom na spodu, kde potom dáme vodu. Keď nám mazanec vykysne, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, narežeme do kríža a posypeme posekanýmy mandľami, alebo lupienkami.

    Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do rúry a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Rúru hneď zatvoríme. Teplotu znížime na 220 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C a pečieme 15 minút. Potom znížime na 170 °C a pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť na mriežke. Mazanec je úžasný, odporúčam ho upiecť. Dobrú chuť :)

    Kváskový veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
Mám aj špaldový kvások ktorý som si spravila práve na takéto jarné príležitosti. Ak sa mi mazanec podarí, určite pridám foto. Veľká vďaka za tento recept. Ale samozrejme aj za ostatné kváskové. Priznám sa, Ty si ma nakopla na kváskovanie a u nás doma už kupovaný chlieb nejeme. A občas upečiem aj iné pečivá, no tie ešte nie sú tak dokonalé ako by som chcela, ale zjesť sa dá zatiaľ všetko.
Jéééj ten je ale suprový.Možno naberiem odvahu a skúsim.Keď sa podarí tak ti pridám foto.Uvidíme,čo z toho vytvorím:-D☆☆☆☆☆.
Skusala som tvoje buchty pecene aj pizzu pizza bola vynikajuca ani v pizzerkach take nerobia fotky pridam mozno potom do komentara k tvojmu receptu na pizzu, aj tento mazanec vyzera uzasne ale ja sa idem popasovat teraz pre zatial iba s vianockou samozrejme kvaskovou ;-)
@Dvorka (10.4.2017 08:03)

Jeeej, tak toto ma potešilo, že som ťa nakopla na kváskovanie. Kváskový chlebík sa s kvasnicovým ani porovnať nedá. Chce to veľa trpezlivosti s tým kváskom, ale časom prídu úspechy, lebo sa človek s ním skamaráti a akosi to potom ide aj samé. Ďakujem ti za milý komentár a želám veľa úspechov v kváskovaní a nech sa ten mazanec vydarí. Poteším sa ak sa prídeš a napíšeš ako sa darilo :)
@Vanilka111 (10.4.2017 22:00)

Robila som vianočku z pšeničného a bola super. Pšeničný kvások mám už iba nasušený pre prípadné použitie, ale ak je kvalitný ražný, tak nie je problém si z neho vyrobiť hocikedy pšeničný. Je to o starosť menej. Ale to je len môj názor. Myslím si, že nič nepokazíš či urobíš tak či onak.
@Mraveci (11.4.2017 15:12)

Veru som ich v rúre pri pečení sledovala, ako film ocenený oskarmi :D Nakysli aj na plechu, ale v rúre sa dvíhali po celú dobu, ako tam boli. Urobili mi teda obrovskú radosť. Ďakujem veľmi pekne :)
@Afataga (11.4.2017 15:41)

Juuuuj, škoda, že si neposlala holuba, budem sa zasa opakovať, ale čo sa týka sladkého pečiva, lepšie som nejedla :) Neviem teda ako chutí kvasnicový, my toto nepekávame na Veľkú noc, ale kváskový, ten nemá chybu ! Ďakujem :)
@Mracik9 (11.4.2017 17:57)

Súhlasím s tebou, kvasnicové pečivo je neporovnateľné s kváskovým. Určite si ho upeč, oplatí sa. Uvidíš sama, príď potom napísať, či ti chutilo :)
@ Kukulienka71 (11.4.2017 18:18)

Ďakujem veľmi pekne milá @ Kukulienka71 , ak máš kvások, vyskúšaj :) Ja som sama nechápala aká paperovo-machová môže byť striedka :)
@Bzsiska (12.4.2017 09:52)

Ďakujem @Bzsiska , si milá :) Teším sa, vyskúšaj, oplatí sa ! Na raňajky sme mali dnes posledné kúsky. Vôbec sa chuť nezmenila a stále bol mäkký. Tak nech sa ti podarí !
Tak som dnes okrem klasickej svojej práce piekla mazance. Je to fakt na celý deň a už aj ochutnávam. Jeden na Veľkú noc stačí (si myslím). Cesto som mala redšie, asi preto že robím zo špaldovej múky. Bochníky som nechala kysnúť v miskách, preklopila som na plech (rozčapli sa trocha), ale pri pečení našťastie narástli. Len škoda že mi hore praskli, aj keď som piekla presne podľa receptu. Žeby tým, že som piekla v spodnej časti rúry?


@Dvorka (12.4.2017 19:14)

Krásne sa ti vydaril, zmena múky robí svoje....poznám to :) Ak praskol, chcelo to ešte trošku kysnúť. Ja pečiem v strede rúry. Máš ho pekne vypečený a krásne sa ti zdvihol...šikuľka si :) Ďakujem, že si vyskúšala a pridala aj foto.
@Siisa vydareny, musim priznat, ja najradsej s rumovymi hrozienkami. @Haji sa pridavam, ja tiez najradsej tie chrumkave prasklinky. Ja sama mazanec nepeciem (zatial) ale ked mamine nepraskne, tak to som fakt nestastna ;-)
A zabudla som dodať, že chuťovo je skvelý. Dávala som svoje opité višne (z griotky) a celé lieskovce. Tiež urobili svoje. Asi ešte upečiem, lebo neviem, neviem, či niečo ostane.
Dobrý večer, som v kváskovaní úplny začiatočník, tak nerozumiem celkom tej príprave pšeničného kvásku. Múka sa pridáva k tým 2 odobratým PL, alebo k tomu zvyšku? A čo s tým zvyškom? Ako ho upotrebiť? Ďakujem
@Ivka09 (13.4.2017 22:44)

Áno múka sa pridáva k tým dvom odobratým lyžiciam a zvyšok čo zostane ja zvyknem použiť na lievance, alebo si odložím do chladničky a použijem do pečenia.....napr. pizze, langošov, výrobu cestovín, pečivka....aj tu mám uvedené niektoré recepty :)
@Siisa ,
@Ivka09
Veru, ja tri dni pečiem všeličo, aby som spotrebovala kvások. :) Také pečivo, onaké pečivo. :)
Ešte by som chcela vedieť, tie dva bochníky si rozdelila z tohto jedného cesta, alebo si robila dve dávky?
@Siisa strašne chcem vyskúšať kvások už dlhšiu dobu keď vidím tvoje výtvory. Hlavne tento mazanec je teda niečo. Neurobila by prosiiiiiím jednoduchý recept na výrobu samotného krásku prosím? Myslím že by sa mu potešilo viac ľudí tu :)
@Mitzy (15.4.2017 20:33)

Milá @Mitzy , aj tu na vareche je super recept na výrobu ražného kvásku. Akurát k tomu chcem dodať, že kvások sa zakladá z ražnej hladkej celozrnnej múky. Vždy sa aj dokrmuje touto múkou. Kvások sa uchováva v chladničke v pohári, ktorý len prikryjeme viečkom. A prikrmovať sa musí aspoň raz za týždeň, nie až za dva ako sa tam píše. Ak by si mala nejaké otázky, pokojne sa na mňa obráť. Ak budem vedieť, poradím. Veľmi si ma potešila, že si chceš založiť kvások. Určite je to zdravšia voľba ako kvasnice.
 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...

@Homemadetastywithlucy (15.4.2017 22:18)

Prehľadala som veeľa receptov na mazanec na internete, všetky sa na seba dosť podobajú, tak sa nedivím, že máš veľmi podobný recept :) Mazanec je mazanec ! Keby si zmenila receptúru, už by to nebol mazanec :) Ďakujem, bol fakt chuťovo úžasný, ako určite aj tvoj.....vyzerá super !
Recept vyskúšaný, je úžasný. Mňaaaam. Nemala som doma citrón, nahradila som kôrou z pomaranča, ale vôbec to na chuti neubralo. Fotku nemôžem dať, by som sa hanbila. Piekla som aj rodine a v sobotu pečiem pre veľký úspech znova. :)

@Bzsiska (19.4.2017 07:37)

Veľmi sa teším, že si vyskúšala a že chutil :) Pomaranč je tiež super, verím, že dal tomu fantastickú chuť. S foto sa netráp, dôležité, že ste si pochutili ! ♥
Tak toto som chcela stihnúť upiecť na veľkú noc, ale nestihla som, tak nabudúce. Apropo, robila som opäť kváskové lievance, chutili aj štupľovi - vnukovi, čo ma teší.

Pridaj komentár k receptu: