Kváskový veľkonočný mazanec fotorecept
Foto: siisa
Blíži sa Veľká noc a ja som sa rozhodla, že vyskúšam upiecť veľkonočný mazanec. Receptov je naň veľa aj na internete, tak som si Zobraziť celý popisBlíži sa Veľká noc a ja som sa rozhodla, že vyskúšam upiecť veľkonočný mazanec. Receptov je naň veľa aj na internete, tak som si nejaké prispôsobila.
tepelná úprava
Suroviny
Pšeničný kvások: | |
1 PL |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Cesto : | |
220 g (rozkvas) |
|
300 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
100 g |
|
60 ml |
|
|
|
1 ČL |
|
|
|
2 ks |
|
|
|
Na potretie : | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Teda ak chceme piecť v sobotu, musíme začať vo štvrtok večer. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Do rána nám kvások vykvasí. Ráno pokračujeme . Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do večera. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 110 g pšeničnej hladkej múky a 110 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána.
- 2
Ráno zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások, múku, vlažné mlieko, cukor, vanilkový cukor, vajíčka a žĺtky. Všetko spolu premiesime tak asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Potom pridáme rozpustené maslo, soľ a cit. kôru. Rukami do cesta zapracujeme a až potom dáme zasa do robota a vymiesime dohladka. Keď je cesto hladké, prisypeme hrozienka, ktoré sme mali namočené v rume a premiesime, kým sa nám hrozienka nezapracujú. Ja som dala kandizované ovocie.
- 3
Cesto preložíme do misy, ktorú sme najskôr vymastili olejom. Necháme 4 hodiny odpočívať. Po každej hodine cesto poprekladáme. Potom si cesto vyklopíme na pomastenú dosku. Stočíme ho do bochníka. Ja som robila dva.
- 4
Preložíme na plech.
- 5
Prikryjeme fóliou a necháme 3 hodiny kysnúť. Rúru si rozohrejeme na 250 °C aj s plechom na spodu, kde potom dáme vodu. Keď nám mazanec vykysne, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, narežeme do kríža a posypeme posekanýmy mandľami, alebo lupienkami.
- 6
Dáme do rúry a do spodného plechu nalejeme 200 ml horúcej vody. Rúru hneď zatvoríme. Teplotu znížime na 220 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C a pečieme 15 minút. Potom znížime na 170 °C a pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť na mriežke. Mazanec je úžasný, odporúčam ho upiecť. Dobrú chuť :)
- 2
Ďakujem veľmi pekne :)
Jeeej, tak toto ma potešilo, že som ťa nakopla na kváskovanie. Kváskový chlebík sa s kvasnicovým ani porovnať nedá. Chce to veľa trpezlivosti s tým kváskom, ale časom prídu úspechy, lebo sa človek s ním skamaráti a akosi to potom ide aj samé. Ďakujem ti za milý komentár a želám veľa úspechov v kváskovaní a nech sa ten mazanec vydarí. Poteším sa ak sa prídeš a napíšeš ako sa darilo :)
Ďakujem ti milá @Frezia za pochvalu :)
Milá @Kapucinka , keď to tak čítam, ty si už riadny macher v kváskovaní ! Tak budem ti držať palce pri tej vianočke, nech sa vydarí. Ďakujem :)
Robila som vianočku z pšeničného a bola super. Pšeničný kvások mám už iba nasušený pre prípadné použitie, ale ak je kvalitný ražný, tak nie je problém si z neho vyrobiť hocikedy pšeničný. Je to o starosť menej. Ale to je len môj názor. Myslím si, že nič nepokazíš či urobíš tak či onak.
Veru som ich v rúre pri pečení sledovala, ako film ocenený oskarmi :D Nakysli aj na plechu, ale v rúre sa dvíhali po celú dobu, ako tam boli. Urobili mi teda obrovskú radosť. Ďakujem veľmi pekne :)
Juuuuj, škoda, že si neposlala holuba, budem sa zasa opakovať, ale čo sa týka sladkého pečiva, lepšie som nejedla :) Neviem teda ako chutí kvasnicový, my toto nepekávame na Veľkú noc, ale kváskový, ten nemá chybu ! Ďakujem :)
Súhlasím s tebou, kvasnicové pečivo je neporovnateľné s kváskovým. Určite si ho upeč, oplatí sa. Uvidíš sama, príď potom napísať, či ti chutilo :)
Ďakujem veľmi pekne milá @ Kukulienka71 , ak máš kvások, vyskúšaj :) Ja som sama nechápala aká paperovo-machová môže byť striedka :)
Ďakujem @Bzsiska , si milá :) Teším sa, vyskúšaj, oplatí sa ! Na raňajky sme mali dnes posledné kúsky. Vôbec sa chuť nezmenila a stále bol mäkký. Tak nech sa ti podarí !
Krásne sa ti vydaril, zmena múky robí svoje....poznám to :) Ak praskol, chcelo to ešte trošku kysnúť. Ja pečiem v strede rúry. Máš ho pekne vypečený a krásne sa ti zdvihol...šikuľka si :) Ďakujem, že si vyskúšala a pridala aj foto.
Mazanec krasavec a ještě se směje! Jsi šikulka!! Pokud je problém, praskliny přijdu "ohlodat", bo chrumkavé miluji.
Ďakujem veľmi pekne, tiež mám rada chrumkavú kôrku a tá z prasklín je naj :)
Tak to som rada, že chutil :) Tiež som to skoro piekla a budem musieť aspoň jeden v sobotu upiecť :) Pekné sviatky ;)
Áno múka sa pridáva k tým dvom odobratým lyžiciam a zvyšok čo zostane ja zvyknem použiť na lievance, alebo si odložím do chladničky a použijem do pečenia.....napr. pizze, langošov, výrobu cestovín, pečivka....aj tu mám uvedené niektoré recepty :)
@Ivka09
Veru, ja tri dni pečiem všeličo, aby som spotrebovala kvások. :) Také pečivo, onaké pečivo. :)
Ešte by som chcela vedieť, tie dva bochníky si rozdelila z tohto jedného cesta, alebo si robila dve dávky?
Dve dávky som robila :) Toto je recept na jeden bochník :)
Milá @Mitzy , aj tu na vareche je super recept na výrobu ražného kvásku. Akurát k tomu chcem dodať, že kvások sa zakladá z ražnej hladkej celozrnnej múky. Vždy sa aj dokrmuje touto múkou. Kvások sa uchováva v chladničke v pohári, ktorý len prikryjeme viečkom. A prikrmovať sa musí aspoň raz za týždeň, nie až za dva ako sa tam píše. Ak by si mala nejaké otázky, pokojne sa na mňa obráť. Ak budem vedieť, poradím. Veľmi si ma potešila, že si chceš založiť kvások. Určite je to zdravšia voľba ako kvasnice.
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
Prehľadala som veeľa receptov na mazanec na internete, všetky sa na seba dosť podobajú, tak sa nedivím, že máš veľmi podobný recept :) Mazanec je mazanec ! Keby si zmenila receptúru, už by to nebol mazanec :) Ďakujem, bol fakt chuťovo úžasný, ako určite aj tvoj.....vyzerá super !
Veľmi sa teším, že si vyskúšala a že chutil :) Pomaranč je tiež super, verím, že dal tomu fantastickú chuť. S foto sa netráp, dôležité, že ste si pochutili ! ♥
Som rada, že drobčekovi chutilo :) Keď som ho robila, som mala celú nedeľu zabitú, ale nakoniec stálo to za to :)
Milá @Staja , krásne sa ti vydaril. Potešila si ma, že si vyskúšala a hlavne, že chutilo :)