Veľkonočný mazanec z kvásku
foodblog Medové motúzy, 1. apríla 2023
Foto: Jana Štrbková
Vynikajúci veľkonočný mazanec sa dá pripraviť aj z kvásku. Je voňavý, mäkučký a veľmi chutný. Je to taká moja obľúbená veľkonočná dekorácia na jedenie.
tepelná úprava
Suroviny
Rozkvas: | |
1 PL |
|
100 g |
|
100 ml teplá |
|
Cesto: | |
|
|
300 g |
|
60 ml |
|
2 bal. |
|
80 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
50 g (kandizované ovocie) |
|
50 ml |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
1 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a teplou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 – 9 hodín.
- 2
Hrozienka zalejeme rumom. Pripravíme si cesto. Vykysnutý rozkvas zmiešame s múkou, vlažným mliekom, vanilkovým cukrom, medom, vajíčkom a žĺtkami. Všetko spolu miesime asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Pridáme rozpustené maslo, soľ, citrónovú kôru a vymiesime dohladka. Prisypeme hrozienka a zapracujeme do cesta.
- 3
Misu vymastíme olejom, dáme do nej cesto a necháme 4 hodiny odpočívať. Potom cesto vyklopíme na dosku, stočíme do bochníka alebo zapletieme veniec. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod fóliou kysnúť asi 3 hodiny.
- 4
Pred pečením mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom. Rúru vyhrejeme na 250 °C, na spodok položíme prázdny plech, mazanec dáme do rúry a na spodný plech vzápätí vylejeme asi 200 ml vody. Rúru zatvoríme, znížime teplotu na 220 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime na 180 °C a pečieme 15 minút, znížime na 170 °C a pečieme 50 minút. Upečený mazanec necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež veľkonočný mazanec:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu