Veľkonočný mazanec
Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec z kvásku

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 1. apríla 2023
Veľkonočný mazanec z kvásku
Foto: Jana Štrbková

Vynikajúci veľkonočný mazanec sa dá pripraviť aj z kvásku. Je voňavý, mäkučký a veľmi chutný. Je to taká moja obľúbená veľkonočná dekorácia na jedenie.

45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
100 g
100 ml teplá
Cesto:
300 g
60 ml
2 bal.
80 g
1 ks
2 ks
100 g
1 bal.
 štipka
50 g (kandizované ovocie)
50 ml
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a teplou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 – 9 hodín.

  2. 2

    Hrozienka zalejeme rumom. Pripravíme si cesto. Vykysnutý rozkvas zmiešame s múkou, vlažným mliekom, vanilkovým cukrom, medom, vajíčkom a žĺtkami. Všetko spolu miesime asi 15 minút. Necháme hodinu odpočívať. Pridáme rozpustené maslo, soľ, citrónovú kôru a vymiesime dohladka. Prisypeme hrozienka a zapracujeme do cesta.

  3. 3

    Misu vymastíme olejom, dáme do nej cesto a necháme 4 hodiny odpočívať. Potom cesto vyklopíme na dosku, stočíme do bochníka alebo zapletieme veniec. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod fóliou kysnúť asi 3 hodiny.

  4. 4

    Pred pečením mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom. Rúru vyhrejeme na 250 °C, na spodok položíme prázdny plech, mazanec dáme do rúry a na spodný plech vzápätí vylejeme asi 200 ml vody. Rúru zatvoríme, znížime teplotu na 220 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime na 180 °C a pečieme 15 minút, znížime na 170 °C a pečieme 50 minút. Upečený mazanec necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia