Mazanec s mandľovými lupienkami bez lepku
Foto: novalim
Aj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese. Dnes vás
naučíme piecť Zobraziť celý popisAj vy máte radi na raňajky čerstvé sladké pečivo ako vianočka alebo makovka? Ak áno, ste na správnej adrese. Dnes vás
naučíme piecť domáci mazanec bez lepku z našej múky Promix Alfa. Je z podobného cesta ako vianočka, ale ušetríme vám čas
zapletaním vrkočov. Mazanec sa pripravuje jednoducho vložením vykysnutého cesta do formy. Posypaný mandľovými
lupienkami a potretý ovocným lekvárom vám bude isto chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
1 PL |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
20 g (alebo masť) |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
1 ČL (alebo mletá vanilka) |
|
1 PL |
|
z 1 citróna |
|
|
|
1 hrsť |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, pohánku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, vanilkou a kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút. Počas miesenia prihodíme scedené a vyžmýkané hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Vymiesené cesto bude lepkavé, ale tak to má byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ručne premiesime. Vytvarujeme do bochníka a vložíme do okrúhlej misy z jenského skla, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou.
- 3
Prikryjeme igelitom a necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do zlatista.
- 4
Po dopečení necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame.
Tiež mazanec:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu