Syrový mazanec fotorecept
Foto: evusik
Veľkonočný mazanec trochu netradične na slano. Je výborný k údenému mäsu, k polievke, s rôznymi nátierkami alebo len tak s
maslom.
Zdroj: Môj blog ovarenizivoteatak.blogspot.com
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
200 ml vlažná |
|
60 ml |
|
100 ml |
|
1/2 kocky |
|
1 ČL |
|
|
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
120 g |
|
120 g |
|
(pažítka, petržlenová vňať) |
|
|
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Do odmeranej vody rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a zamiešame, aby sa droždie rozpustilo. Pridáme múku, olej, smotanu, soľ, mleté čierne korenie a vajíčko. Vymiesime cesto. Môžeme použiť mixér pretože tento základ je redší. Pridáme nastrúhaný syr. Ja som polovicu nastrúhala na jemno a polovicu nahrubo. Pridáme nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. Pridáme slnečnicové semienka a na doske zamiesime cesto. Syr môžeme pridať akýkoľvek tvrdší syr, takisto bylinky a semienka.
-
2
Cesto prikryjeme a necháme hodinu nakysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, premiesime a vytvarujeme z nich bochníky. Bochníky uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme aspoň polhodinu nakysnúť.
-
4
Potom bochníky potrieme vajíčkom a nakrojíme do kríža a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 190 °C asi 40 - 45 minút.
-
5
Upečené bochníky premiestnime na mriežku, aby od spodku nenavlhli. Krájame až keď mazanec celkom vychladne.
Ten tvoj je super.
Chcela som povedať, že tvoj mazanec je super… ( tvojho manžela nepoznám 😂 )