Cibuľový koláč
Cibuľový koláč

Kváskový cibuľový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 2. februára 2018
Kváskový cibuľový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes som skúsila prerobiť kvasnicový recept na kváskový. A ono to vyšlo ;-) Tak sa chcem s vami podeliť o tento recept. Cibuľa je Zobraziť celý popisDnes som skúsila prerobiť kvasnicový recept na kváskový. A ono to vyšlo ;-) Tak sa chcem s vami podeliť o tento recept. Cibuľa je u nás najčastejšie tepelne upravovaná zelenina, ktorá je obľúbená v celej rodine. Manžel ju tiež veľmi rád pripravuje na raňajky, keď sme doma. Veeľa cibule s vajíčkom, slaninkou, či trochou kuracej pečienky. No jednoducho delikatesy ;-)

35 minút
na 210 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 Pl
100 g
100 ml
Cesto:
 všetok
200 g
25 ml
80 g (zmäknuté)
1 ČL
Náplň:
1000 g
200 g
4 ks
250 ml
podľa chuti
podľa chuti
1,5 ČL
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas. Ražný kvások si zmiešame s múkou a vodou, zľahka nádobu prikryjeme a necháme pracovať pri izb. teplote 9 - 12 hodín. Ráno máme zdvojnásobený objem.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy dáme všetok rozkvas, pridáme múku, mlieko, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Spodok misy trochu potrieme olejom, dáme cesto a misu zakryjeme igelitom. Po 40 min. cesto poprekladáme a znovu to zopakujeme po 40 min. Potom necháme cesto kysnúť ešte 1.5 hodiny.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekáč potrieme olejom a cesto naň roztlačíme pomocou rúk. V mojom prípade to bolo na veľkosť 32 × 32 cm. Môže sa použiť aj okrúhla forma. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť ďalšie 2 hod.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme náplň. Cibuľu pokrájame na malé kúsky. To som robila vonku na terase, v kuchyni sa to nedalo. Preliala by som veľa sĺz. Slaninku nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozpálime 1 PL bravčovej masti, pridáme slaninu, trochu opečieme, dáme rascu a cibuľu. Premiešame, posolíme, okoreníme a necháme opiecť cibuľu do zlatista. Kto chce, nech si pridá chilli podľa chuti. Zmes necháme vychladnúť.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme vajcia, smotanu a dôkladne vymiešame. Plech s cestom po 2 hod. odkryjeme, navrstvíme naň cibuľovú zmes.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru rozpálime na 210 °C a koláč šupneme do rúry. Pečieme do zlatista asi 35 min.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč sa podáva teplý . Dobrú chuť

Diskusia k receptu

jack
Supeer.Vyzerá fajn.Aj ja sa chystám prerobiť si jeden recept.Tak uvidím či to vyjde tak ako tebe:-)
frezia
Tak to teda hej, fantazia. Chyba mi slanina, musim kupit a zajtra ho urobim. Kvasok nemam, takze spodok bude z obycajneho cesta, ale nevadi.
monty469
@Afataga (2.2.2018 17:02)

To vies, snazim sa jak sa da. Drozdie sa snazim nahradzat kvaskom, hoc pri sladkych receptoch mi to nejako nesedi. No vychytam muchy aj tam a ktovie? Dakujem ti velmi pekne
monty469
@Jack (2.2.2018 18:11)

Sestricka dakujem ti velmi pekne. Vcera som bola rozhodnuta, ze skusim tie kvaskove pirôzky co si robila , no nakoniec vyhral tento kolac. A ty dobre vies, ze cibula u nas hra prím ;-)
1x jack
monty469
@Kimlo (2.2.2018 18:27)

Vyskusaj, neolutujes. Syn sa vyjadril, ze toto budem musiet robit castejsie. Velmi mu a nielen jemu chuti. Dakujem ti velmi pekne
monty469
@Frezia (2.2.2018 18:48)

V povodnom recepte na cesto je 300g polohrubej muky, 20g drozdia , 125 ml mlieka, 80g masla, 1čl soli. Tak mozes pouzit aj tento recept. Viem, ze nie kazdy ma kvasok tak aspon takto ak chces. Ta plnka je super. Potesim sa ak das vediet ako chutil. Dakujem ti velmi pekne
1x frezia
sracz
Krásna a hlavne chutná domáca "robota" milá @Monty469 - čku! Kvások mi "ňe kamarat", ale možno sa to časom zmení! Robievam "klasiku", máme ju radi aj rady a navyše "bodujem" od 3÷103. Mám krásne spomienky na Raču a Vajnory z rokov 1963÷1969, kedy som si, čoby stredoškolák z La Franconi a Kutuzoviek, "privy_zarábal" aj pri vinobraní u tamojších gazdov a ich šikovné veliace dôstojníčky ma častovali i týmto dielom, v sedliackej peci drevom vyhrievanej, upečeným! Bars fajne!!!
siisa
Milá @Monty , keď si spomeniem na tie časy, ako som ťa nahovárala na kváskovanie, presne som vedela prečo to robím. Vidíš a je to tu. Vedela som, že raz nielenže upečieš podľa hocijakého existujúceho receptu, ale že si hravo prerobíš každý kvasnicový recept na kváskový. A to nie je všetko, teším na tvoje vlastné kváskové recepty. Si veľmi šikovná....vyzerá to užasne a určite to aj tak chuti ♥
monty469
@Sracz (2.2.2018 20:11)

Dakujem ti velmi pekne. "Znaš co ci povim? Do teho cibuľoveho šutemeňa jak keby štreľelo. Bul a už ho nit. " ;-)))))
monty469
@Siisa (2.2.2018 22:30)

Mila @Siisa ved vies, ked nie ty tak doteraz vaham ci s tym zacat. Za to ti dakujem. A samozrejme aj za podporu od teba, @Havino , @Haji ..... Chlieb peciem pravidelne, no uz dlhsiu dobu ma lakalo prerobit recept na kvaskovy. A vyslo to na ten cibulovy kolac. Este raz vdaka
drahyjon
Milá Monty469, vďaka za pekný recept. Mám prosbu: Ako veľmi neskúsený neviem, kde zoberiem alebo ako si pripravím kvások ražný pre ražný rozkvas. Ďakujem.
monty469
@Drahyjon (3.2.2018 10:41)

 kvaskovanie.sk/navod-zalozenie-kvasku/...

Dakujem ti velmi pekne. Tu je link na navod ako zalozit kvasok. Je to jeden z mnohych. Aj tu na vareche su nejake navody. Ak nemas kvasok mozes cesto urobit aj s drozdim. @Frezii som v komentari napisala pomer surovin. Mne poslala @Siisa suseny a ja z jej pomocou som si ho ozivila. Ak mas zaujem, nemam problem poslat ti suseny kvasok
motyka
Ani som nechcela otvoriť recept. Na kváskový totiž nemám odvahu. Lákala ma ale tá cibuľa. Reku - otvorím. A po prečítaní vidím, že je to super žrádielko. My sme tiež cibuľoví. Ja ale len z obyčajného kysnutého cesta. S tou plnkou musí byť súúúuper. Nedivím sa, že syn chce repete. Ukladám do KK, určite upečiem. Dnes ale ten citrónový. Si šikovné a kreatívne žieňa.
Ďakujem za RC a pozdravujem.
haji
Jeden se na chvíli vzdálí a už se tu dějí věci! Hned bych tvůj slaný koláč, milá @Monta469 ochutnala! S velkým hrnkem čajíka, v teploučku domova! Oh, jsi šikulka! No, to všichni ví, takže díky za fajnový receptík! Dnes peču chlebík, za chvíli budu rozpalovat troubu. Dnes kyneme solidně. Ale minule se děly nějaké podivné věci - nechtělo se mu ne a ne.
Vidím to tak, že toto tvoje cesto by šlo pokryť aj sladkou náplňou. Jen nahlas uvažuji. Líbí se mi moc. Krásný víkend přeji!
monty469
@Motyka (3.2.2018 15:18)

Dakujem ti velmi pekne. Ja uz radsej s kvaskom. Aj dnes som piekla kvaskovy chlebik. V komentari pre @Frezia mas napisany recept na cesto s drozdim, ak chces. Verim, ze ti bude chutit :-) Prajem ti pekny zbytok vikendu


monty469
@Haji (3.2.2018 16:16)

Moja mila dakujem ti velmi pekne. Urcite by sa dalo to cesto pouzit aj na sladko, ale mam v zalohe aj ine na sladko, raz hadam urobim aj tie. Lucka chce to cesto pouzit na pizzu. Ja uz mam na dnesok chlebik upeceny. S tym kysnutim je zatial ok. Kvasok pracuje ako ma :-) Pozdravujem ta a prajem ti este peknu nedelu
1x haji
haji
@Monty469 (3.2.2018 16:24)
Ajta krajta, to je krasavec! Já mám kvásek OK, ale těstu se nechtělo, bylo minule nějaké zakřiknuté. Spíš rozmazlený kvásek, protože jsem několikrát za sebou rozkvašovala trojfásovo a pak dvakrát za sebou klasicky. Pazúr, zvykol si na lepšie a dhlšie "mojkanie". Někdy to tak je, podáš mužské polaritě prst a šup, drží celú ruku. Myslím, že je to v těstě hlavně moukou, co pytlík, to jiná kvalita. Kupuji obyčejné mouky, nejlacinější a to je vždy sázka do loterie. S tým kváskovým na sladko se pořád jen rozhoupávám. Všechno má svůj čas.
monty469
@Haji (3.2.2018 16:41)

Obcas treba aj to cesto pomojkat;-))) Mne sa osvedcilo aj chladnickove kysnutie. A obcas mi to zachranilo aj cesto. Ved pred par dnami som akosi pozabudla, ze rano idem do roboty a vecer som zarobila rozkvasy na 3 chleby. Tak rano o 4.00 sa u nas uz hnietlo cesto , 2 × prekladalo a sup do 3 mis a do chladnicky. Ked som poobede prisla z prace tak postupne sli do osatiek a do vecera boli chlebiky upecene. Tak aj tak sa da ;-)
1x haji
haji
@Monty469 (3.2.2018 17:02)
Prostě jsi perla. Já na chladničkové kysnutí nemám nervy a ani místo v chladničke. Teď jsem dávala chlebík do rúry a mohlo mě trefit. Krásně vykyslo a jako bonus se mi chytlo zvenku užší části za ošatku - to jsem nepostřehla. Při vysypávání do trouby se ne a ne pustit ošatky. Takže budu mít chlebík ve tvaru "houslí" - musela jsem těsto popotáhnout hloub do trouby pomocí obracečky a varechy. Stále se něco děje. haha
motyka
@Monty469 - keď čítam tu diskusiu medzi Tebou a @Haji- tak to Ťa / aj Haji/ obdivujem. Ja niežeby som odmietala kvaskové cesto, ale nemám toľko "sily", ale hlavne nervy na také zdľhavé pečenie.
Ja radšej pečiem také koláče, ktoré sú rýchlo hotové. To čo Ty dokážeš...." smäkám širák 5x. Ale veľmi Vám fandím, kto to dokážete.
monty469
@Motyka (3.2.2018 20:56)

Dakujem ti velmi pekne. Ja som si spociatku myslela, ze to nedam, je to zlozite a zdlhave...
Ale , teraz uz iny ako kvaskovy chlieb u nas doma nenajdes. A co je super uz aj sestra, dcera, sesternica veselo vypekaju kvaskove chlebiky a ine pecivo a dalsie 3 kamaratky chcu s tym zacat. Je to super relax a zaroven ma moja rodina z toho uzitok :-)


haji
@Motyka (3.2.2018 20:56)
Neboj, byl to těžký porod, ale dítě se narodilo živé, zdravé a prospívá. Zpočátku to byl pokus - omyl, pak se to začalo lepšit. Chce to důslednost, odvahu, vytrvalost. Peču jen kváskový chlebík, ale už je to "brnkačka". Zpočátku jsem byl totálně vyčerpaná, ale trénink dělá závodníka. Moje zdraví je sice svéhlavé, ale při pečení kváskového chlebíka se ze mě stane "štěňátko" - hravé, rychlé a šťastné. Sem tam nějaký nervík nadskočí o poznání výš, ale jde to. Je to úžasný proces, plný tvořivosti, lásky a života. Výsledek - kváskový chlebík. Bezkonkurenční. Každý máme "svůj" přístup, postup a ten nezamrzá, pořád se vyvíjí. Tu nový způsob rozkvasu, tu další nový postup atd.atd. Je to život sám. Kvásek je živý. Hezky to spolu ladí, i chuťově a po výživové stránce těla. Život a radost. Krása.
Ničeho se neboj, připrav se, načti a pusť se do toho odvážně a s s chutí. Když bude třeba, volej SOS. Otevřeš diskusiu a každý přispějeme se svou troškou do mlýna. Držím pěsti, určitě to zvládneš!
nyja
@Monty469 (3.2.2018 22:16)

Tvoj koláč je parádny, hneď by som si doň s chuťou zahryzla. Si veľká šikulka :-) Ak si na FB, mrkni sa na skupinu Pečem pecen... prípadne sa do nej prihlás. Tam nájdeš kvantum receptov s kváskom i nekváskom, návody ako piecť chlieb v remoske a potom je i sesterská skupina, ktorá sa oddelila od Pecempecen a tam sú recepty na pečenie aj sladké, nesladké, aj kvasnicové...skrátka všetko kysnuté nechlebové. Okrem toho sú tam ešte dalšie skupiny Kváskové pečenie ap. Do ktorejkoľvek sa môžeš prihlásiť a pokecať si o receptoch, o kvásku, o problémoch, ktoré sa vyskytli, v súboroch sú rôzne recepty od skúsených pekárov... Ľudia si tam radia navzájom a pomáhajú si s kváskovým pečením. Sú tam často nádherné fotky upečených chlebov, ktoré môžu inšpirovať . Pre jazykovo zdatných je aj skupina medzinárodná Perfect Sourdough a iné. Podla mňa, ty si taká šikovná, že inšpirácie, ktoré omrkneš, o ktorých si pokecáš, ťa budú v tvojom pečení posúvať stále viac. A priber aj kamošku @Haji ...čítala som vaše príspevky tu pod receptom a ste obe také zlaté nadšené kváskovačky :-)) že by som bola rada, keby ste na FB pecen prišli. Pozvala by som vás, len neviem, či na FB ste a vaše mená nepoznám. Jo a ešte som chcela, koncom minulého roka vyšla senzačná kniha pekárska, "Ruce v mouce" od Ivy Trhoňovej. Dostať ju aj na SK , prípadne sa dá objednať cez nett  www.gorila.sk/product/706317...
, prípadne  www.martinus.sk/?uItem=291470...
Je v nej fúra receptov s kváskom i bez ...a naozaj vymakané recepty, veľmi odporúčam.
frezia
Cesto na spodok som pouzila ine, lebo som ho chcela minut, ale plnku som urobila podla teba. Mozem kazdemu odporucit, chuti vyborne, pridala som este cerstvy tymian. Nabuduce ho urobim cely podla teba a mozno sa pustim aj do kvaskoveho cesta...Uz som kvasok asi pred rokom mala, potom sa s nim nieco stalo, stmavol, zapachal, tak som ho vyhodila. Na kazdy pad, cibulovy kolac chutil vyborne, dokazom je, ze stravnici ani nepockali, kym vychladne, este sa pri krajani trocha rozpadaval.


monty469
@Nyja (4.2.2018 01:21)

Dakujem ti velmi pekne. Kvaskujem asi 1.5 roka a vrelo to odporucam kazdemu. Ako som sa toho spociatku obavala, tak teraz na to nedam dopustit. Na fb som Heďa Sokolová , som aj v skupinach pecempecen a aj v dalsich 2 kvask.skupinach. Ved na fb som sa zaregistrovala na popud @Havino , ona mi presne odporucala skupinu pecempecen . Obcas tam prispejem, no hlavne sa inspirujem . S @Haji som v email.kontakte, ved prvy chlebik sme piekli spolu :-) cez email.kontakt. Vlastne sme zacinali spolu za asistencie @Siisa a @Havino .
2x haji a nyja
monty469
@Frezia (4.2.2018 08:28)

Wau ! Velmi sa tesim, ze si spokojna. Aj u nas bol a zrazu uz nebol. Od syna mam prikaz, tento kolac musis robit casto. Vdaka za foto . Ak by si chcela kvasok, mozem ti poslat suseny. Este raz vdaka a prajem ti peknu nedelu
motyka
@Haji - tak práve toho "ťažkého pôrodu"a tých začiatkov sa bojím. Mne keď sa vo varení niečo nepodarí, / ale len vo varení/, tak viac to nerobím, neskúšam. Možno ma na to kváskové cesto niekto "nakopne", ale zaťiaľ...... Ale vrelé díky za povzbudenie. Pekný večer.
1x haji
kecemis
@Kecemis (4.2.2018 20:02)

Nejak som to poslal prilis rychlo. Vdaka a myslim, ze komentare hovoria za vsetko, ale aj prazdne teniere. Az sa bojim, ze nebudem stihat piect dalsie a dalsie.
monty469
@Kecemis (4.2.2018 20:04)

Tak to sa velmi tesim, ze kolacik chutil aj tvojej rodinke. Vdaka za vyskusanie receptu a aj foto. Pre toto sa oplati davat recepty na varechu. Ta spätna väzba je super :-)
haji
@Motyka (4.2.2018 18:48)
Mě donutily okolnosti, @Siisa mi poslala poštou nasušený kvásek a vedla mě, pak @Havino mi poslala malou ošatku a také mě vedla. Když už kvásek žije, je to jako s domácím mazlíčkem - nenecháš ho natáhnout brka. Všechno má svůj čas, člověk sám sobě rozumí nejlíp.
haji
@Nyja (4.2.2018 01:21)
Jsi zlatá. FB nemám, netoužím po něm. Přesto z celého srdce děkuji za pozvání, také za typ na knihu Ruce v mouce. Už jsem nahlížela, že jde sehnat i u nás v ČR. No a Montík, Simonka i Tánička mě nenechají upadnout do letargie - každou chvíli do mě tlačí novinky! haha Jde to ztuha, bo já jsem celkem konzerva. Jsem ráda, že jsem rozdýchala chlebík. Na sladké kváskové se teprve chystám. Mám dobrou výmluvu - že alespoň nepřiberu, když je péct nebudu. haha
Ještě jednou děkuji za koment i za tvoji vstřícnost, moc si to vážím. Přeji hezké dny, plno dobrých receptů a hlavně pevné zdraví milá @Nyja !
haji
@Motyka (4.2.2018 18:48)
A jak píše @Monty469 - skákaly jsme spolu od začátku - hezky na mailu a v kuchyni -kváskově krok za krokem, tedy KKK!! Měj se krásně a ať se ti daří ve všem co děláš!! Kvásku zdar!
1x motyka
motyka
@H áji - kvásku "Nazdar ", ale zatiaľ len bezo mňa. Možno niekedy nabudúce. Ale neviem. He,he,he.
1x haji
monty469
@Lucylee (15.3.2018 13:15)

Urcite ano, len mlieko prilievaj postupne do cesta, lebo kazda muka inac saje tekutinu. Prajem ti pekny vecer




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia