Cibuľový koláč
Cibuľový koláč

Kváskový cibuľový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 2. februára 2018
Kváskový cibuľový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes som skúsila prerobiť kvasnicový recept na kváskový. A ono to vyšlo ;-) Tak sa chcem s vami podeliť o tento recept. Cibuľa je u nás najčastejšie tepelne upravovaná zelenina, ktorá je obľúbená v celej rodine. Manžel ju tiež veľmi rád pripravuje na raňajky, keď sme doma. Veeľa cibule s vajíčkom, slaninkou, či trochou kuracej pečienky. No jednoducho delikatesy ;-)

35 minút
na 210 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 Pl
100 g
100 ml
Cesto:
 všetok
200 g
25 ml
80 g (zmäknuté)
1 ČL
Náplň:
1000 g
200 g
4 ks
250 ml
podľa chuti
podľa chuti
1,5 ČL
1 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas. Ražný kvások si zmiešame s múkou a vodou, zľahka nádobu prikryjeme a necháme pracovať pri izb. teplote 9 - 12 hodín. Ráno máme zdvojnásobený objem.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy dáme všetok rozkvas, pridáme múku, mlieko, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Spodok misy trochu potrieme olejom, dáme cesto a misu zakryjeme igelitom. Po 40 min. cesto poprekladáme a znovu to zopakujeme po 40 min. Potom necháme cesto kysnúť ešte 1.5 hodiny.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekáč potrieme olejom a cesto naň roztlačíme pomocou rúk. V mojom prípade to bolo na veľkosť 32 × 32 cm. Môže sa použiť aj okrúhla forma. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť ďalšie 2 hod.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme náplň. Cibuľu pokrájame na malé kúsky. To som robila vonku na terase, v kuchyni sa to nedalo. Preliala by som veľa sĺz. Slaninku nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozpálime 1 PL bravčovej masti, pridáme slaninu, trochu opečieme, dáme rascu a cibuľu. Premiešame, posolíme, okoreníme a necháme opiecť cibuľu do zlatista. Kto chce, nech si pridá chilli podľa chuti. Zmes necháme vychladnúť.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme vajcia, smotanu a dôkladne vymiešame. Plech s cestom po 2 hod. odkryjeme, navrstvíme naň cibuľovú zmes.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru rozpálime na 210 °C a koláč šupneme do rúry. Pečieme do zlatista asi 35 min.

    Kváskový cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč sa podáva teplý . Dobrú chuť

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Cesto na spodok som pouzila ine, lebo som ho chcela minut, ale plnku som urobila podla teba. Mozem kazdemu odporucit, chuti vyborne, pridala som este cerstvy tymian. Nabuduce ho urobim cely podla teba a mozno sa pustim aj do kvaskoveho cesta...Uz som kvasok asi pred rokom mala, potom sa s nim nieco stalo, stmavol, zapachal, tak som ho vyhodila. Na kazdy pad, cibulovy kolac chutil vyborne, dokazom je, ze stravnici ani nepockali, kym vychladne, este sa pri krajani trocha rozpadaval.


Jeden se na chvíli vzdálí a už se tu dějí věci! Hned bych tvůj slaný koláč, milá @Monta469 ochutnala! S velkým hrnkem čajíka, v teploučku domova! Oh, jsi šikulka! No, to všichni ví, takže díky za fajnový receptík! Dnes peču chlebík, za chvíli budu rozpalovat troubu. Dnes kyneme solidně. Ale minule se děly nějaké podivné věci - nechtělo se mu ne a ne.
Vidím to tak, že toto tvoje cesto by šlo pokryť aj sladkou náplňou. Jen nahlas uvažuji. Líbí se mi moc. Krásný víkend přeji!