Cibuľový koláč
Kváskový cibuľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Dnes som skúsila prerobiť
kvasnicový recept na kváskový. A
ono to vyšlo ;-) Tak sa chcem s
vami podeliť o tento recept.
Cibuľa je u nás najčastejšie
tepelne upravovaná zelenina,
ktorá je obľúbená v celej rodine.
Manžel ju tiež veľmi rád
pripravuje na raňajky, keď sme
doma. Veeľa cibule s vajíčkom,
slaninkou, či trochou kuracej
pečienky. No
jednoducho delikatesy ;-)
Postup
- Večer si pripravíme rozkvas. Ražný kvások si zmiešame s múkou a vodou, zľahka nádobu prikryjeme a necháme pracovať pri izb. teplote 9 - 12 hodín. Ráno máme zdvojnásobený objem.
- Do misy dáme všetok rozkvas, pridáme múku, mlieko, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Spodok misy trochu potrieme olejom, dáme cesto a misu zakryjeme igelitom. Po 40 min. cesto poprekladáme a znovu to zopakujeme po 40 min. Potom necháme cesto kysnúť ešte 1.5 hodiny.
- Pekáč potrieme olejom a cesto naň roztlačíme pomocou rúk. V mojom prípade to bolo na veľkosť 32 × 32 cm. Môže sa použiť aj okrúhla forma. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť ďalšie 2 hod.
- Medzitým si pripravíme náplň. Cibuľu pokrájame na malé kúsky. To som robila vonku na terase, v kuchyni sa to nedalo. Preliala by som veľa sĺz. Slaninku nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozpálime 1 PL bravčovej masti, pridáme slaninu, trochu opečieme, dáme rascu a cibuľu. Premiešame, posolíme, okoreníme a necháme opiecť cibuľu do zlatista. Kto chce, nech si pridá chilli podľa chuti. Zmes necháme vychladnúť.
- Potom pridáme vajcia, smotanu a dôkladne vymiešame. Plech s cestom po 2 hod. odkryjeme, navrstvíme naň cibuľovú zmes.
- Rúru rozpálime na 210 °C a koláč šupneme do rúry. Pečieme do zlatista asi 35 min.
- Koláč sa podáva teplý . Dobrú chuť