Kváskové rožky
Kváskové rožky

Kváskové rožky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 13. apríla 2020
Kváskové rožky (fotorecept)
Foto: siuuu

Po kváskovom chlebe a kváskovom koreňovom chlebíku som sa rozhodla vyskúšať upiecť aj rožky - z ražného kvásku. Bála som sa, že budú Zobraziť celý popisPo kváskovom chlebe a kváskovom koreňovom chlebíku som sa rozhodla vyskúšať upiecť aj rožky - z ražného kvásku. Bála som sa, že budú kvôli ražnému kvásku chutiť nejako inak, ale boli úplne OK. Recept je prevzatý od nelkafood.sk, kde je aj presný videopostup... Takýto recept som na Vareche nenašla, tak pridávam, možno niekoho inšpirujem. S cestom sa veľmi dobre pracuje a bola som milo prekvapená, ako mi to išlo pekne od ruky, keďže sú to moje prvé rožky.
Zdroj: internet

12-14
porcií
20 minút
príprava
15-17 minút
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
200 g (alebo pšeničná múka)
200 g vlažná
1 PL
Cesto:
450 g
155 g vlažná
20 g
40 g (alebo masť)
1 ČL




Postup

  1. 1

    I. fáza - rozkvas: V miske varechou alebo stierkou či lyžicou poriadne premiešame všetky suroviny určené na rozkvas, prikryjeme fóliou alebo kto má misku kysku s vrchnákom použite tú - a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín. Po uplynutí času by mal mať rozkvas redšiu konzistenciu a mal by byť plný bubliniek.

  2. 2

    II. fáza - cesto: Do rozkvasu primiešame preosiatu múku, vodu, soľ, maslo alebo masť a med. Vypracujeme varechou jemné cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote stáť 20 minút. Po uplynutí tohto času cesto vyberieme z misky, na podložke premiesime, vrátime do misky, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť asi 2-3 hodiny. Počas týchto 2-3 hodín cesto 2-3x preložíme (čistými mierne mokrými rukami chytíme časť cesta, natiahneme do výšky a položíme na protiľahlú stranu - takto preložíme zo všetkých štyroch strán), opäť prikryjeme a necháme ďalej kysnúť. Prekladaním cesto získa pevnosť.

  3. 3

    III. fáza - tvarovanie rožkov: Vykysnuté cesto odvážime a rozdelíme na 12 - 14 rovnakých častí (jedna časť by mala mať asi 86 g). Každú časť v rukách vytvarujeme do bochníčkov, ktoré prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať asi 20 minút.

    Kváskové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý bochníček rozvaľkáme do tvaru pripomímajúceho trojuholník - moje boli skôr tvaru slzy a rolujeme od širšej časti smerom k užšej, čím nám vznikne tvar rožka - ja som časť nechala rovných a pár som zatočila, tie sa mi vzhľadovo páčili viac. Rožky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie (ukladáme tak, aby koniec cesta bol naspodu), postriekame vodou, prikryjeme poravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 3-5 hodín, pokiaľ nezdvojnásobia svoj objem.

    Kváskové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mne to trvalo hádam aj tých 5 hodín, záleží od toho, ako teplo doma máte. Po asi 3,5 hodinách, keďže sa mi zdalo, že sa rožky nezväčšujú, som zohriala rúru na 30 °C, vypla som a plech som tam na nejakých 20 minút strčila - hneď sa pekne cesto podvihlo.

    Kváskové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme rožky vykysnuté, rúru zohrejeme na 230 °C - funkcia ventilátor, z rožkov odstránime potravinársku fóliu, rožky opäť postriekame vodou (ideálne rozprašovačom), vložíme do rúry - pečieme so záparou (na spodu rúry do zohriateho plechu pri vložení plechu s rožkami nalejeme asi 1 pohár vody). Doba pečenia je cca 15 -17 minút - do zlatista. Upečené rožky vyberieme a na mriežke necháme úplne vychladnúť. Čerstvo upečené boli výborné.

    Kváskové rožky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

martinat
To je nadhera! Hadam uz zacnem s tym kvaskovanim aj ja. Tri krat mi kvasok hned na zaciatku splesnivel a akosi ma to odradilo ale ked vidim taketo dobroty tak ma to motivuje znova to skusit. Si velmi sikovna a trpezliva. ☺
siuuu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre, sama som sa čudovala, že aké celkom vzhľadné kúsky sa mi na prvý raz podarili ... @martinat - mne kvások nikdy nesplesnivel, ale už asi 2 či 3x mi úplne zdochol - nevydržal ani týždeň, teraz kŕmim celozrnnou ražnou múkou a je to oveľa lepšie ako keď som kŕmila ražnou chlebovou ... inak kváskovanie je v pohode a keď si človek zvykne na tie dlhšie doby kysnutia a nájde si svoj systém, ide to ako po masle ;-)
terinka55
Rožteky ako maľované. Si šikovná.
Aj ja pečiem, ale bez kvásku. Zatiaľ som nemala odvahu na založenie :-)
2x haji a siuuu
dvorka
Už som tieto rohlíky raz piekla, presne podľa receptu z uvedenej stránky. Neboli zlé, ale ani také ako som si predstavovala. Dala som recept mojej dievke, ona ich mala ako maľované a pečie ich každý týždeň. Tak som dnes zas upiekla aj ja a vydarili sa. Pekne narástli a to nekysli dlho, a dobre sa upiekli. Vďaka za pridanie receptu.


2x haji a siuuu
marienka44
@siuuu (14.4.2020 15:54)

Ja mám celozrnnú ražnú múku doma, čitala som, že tá sa hodí len na založenie kvásku a potom samá prikrmovať ražnou chlebovou. Neviem, aký je medzi nimi rozdiel.Ja nemam ražnúmúku chlebovú, to ma odrádza od založenia kvásku. :-(
1x siuuu
sovka62
Tak som ich vyskúšala. Rozkvas som založila ráno, zamiesila som a prekladala, rožky som nakoniec tvarovala večer o pol desiatej. Postriekala som ich vodou, zakryla fóliou (pre istotu som ju pretrela olejom, bála som sa, že sa prilepí). V noci pomaly kysli v chlade a piekla som o piatej ráno.
A potom sme len čakali kým vychladli.
Rožky pekávam dosť často, ale toto boli prvé kváskové. Ale určite nie posledné. Keď som zahryzla, hneď som zistila, čo mi chýbalo v tých predchádzajúcich, pečených podľa rôznych receptov.
Tá chuť! Chuť rožkov spred tridsiatich rokov, úžasná. Boli chrumkavé a popoludní už aj dosť, trochu stvrdli, asi som ich príliš vypiekla. Nabudúce sa posnažím lepšie.
Ďakujem za recept, naozaj úprimne, veľmi mi pomohol.
2x haji a siuuu
siuuu
@marienka44 (15.4.2020 16:41)

Ja som mala tiež informácie že sa prikrmuje ražnou chlebovou, aj som tak dlho robila, ale už viackrát mi kvások "zdochol". Od známej som dostala nový kvások, ktorý vyzeral úplne inak ako ten môj a fígeľ bol v prikrmovaní celozrnnou ražnou múkou - rozdelila som ho na dve časti a každú som prikrmovala inak - jednu ražnou chlebovou a druhú ražnou celozrnnou a jasný víťaž je ražná celozrnná. Kvások je oveľa vitálnejší a dlhšiu dobu vydrží. Dnes som piekla chlieb, kde bol štartér iba z celozrnnej ražnej múky a bol to najlepší chlieb, aký sa mi doteraz podaril - takže za mňa jednoznačne prikrmovať celozrnnou ražnou múkou.
siuuu
@sovka62 (15.4.2020 18:42)

Som veľmi rada, že sa recept osvedčil. Je pravda, že najlepšie sú tie rožky v deň pečenia. Druhý deň už neboli také chrumkavé a vatičkové, ale to nie sú ani tie kupované. Možni keby sa vychladnuté dali zmraziť a druhý, tretí deň postupne rozmrazovali, boli by stále ako čerstvé, ale vyskúšané to nemám - ja pečiem iba v menších množstvách.
sovka62
Nuž, mraziť som nemala čo, míňali sa doslova "ako teplé rožky". S hanbou sa priznám, že mne sa postupne podarilo skonzumovať štyri, nedalo sa odolať. Nabudúce už na ne nebudeme takí hladní, ta skúsim zmraziť.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia