Špaldové kváskové rožky

irenaw - fotkairenaw, 23. marca 2013
Špaldové kváskové rožky
Foto: irenaw

nielen chlieb...

12
porcií
215-230 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Na kvások:
1 ČL
200 g
200 ml
Na cesto:
200 ml
100 g
2 PL
50 g
2 ČL
400 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Lyžičku ražného kvásku dáme večer do misy. Pridáme 200 g špaldovej celozrnnej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, nádobu zatvoríme a odložíme na teplé miesto.

  2. 2

    Na druhý deň, po 12-15 hodinách, je kvások pórovitý ako špongia. Odoberieme z kvásku asi lyžicu, zmiešame ju s trochou múky a odložíme do chladničky. Ostatný kvások môžeme dať do pekárne, pridať ostatné suroviny (maslo roztopené, ale nie horúce) a spustiť program cesto. Alebo pridáme ostatné suroviny priamo do misy ku kvásku a vypracujeme cesto ručne. Podľa potreby pridáme trochu múky, ak je cesto veľmi lepkavé. Nemá sa lepiť, ale na dotyk má byť jemné a pružné.

    Špaldové kváskové rožky - obrázok 2
  3. 3

    Necháme kysnúť na dvojnásobný objem (väčšinou to trvá asi 2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku. Rukou cesto stlačíme a necháme pod fóliou 10 minút odpočinúť. Cesto natiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Opäť necháme odpočinúť. Ešte raz natiahneme a preložíme a necháme odpočinúť. S cestom pracujeme jemne, aby sme z neho zbytočne nevytlačili vzduch.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 12 kusov. Hmotnosť každého kúska bola medzi 95 a 105 g. Rukami kúsky cesta natiahneme približne do tvaru trojuholníka. Od širšej strany zvinieme cesto do tvaru rožkov. Rožky poukladáme na plech. Rožky som oddelila papierom na pečenie.

    Špaldové kváskové rožky - obrázok 4
  5. 5

    Opäť zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým nepodrastú. Približne hodinu. Ku koncu kysnutia zapneme rúru na 200°C.

    Špaldové kváskové rožky - obrázok 5
  6. 6

    Odstránime fóliu a plech vložíme do rúry. 3-4 krát strekneme do rúry rozprašovačom vodu a zatvoríme. Pečieme 25-30 minút podľa rúry.

    Špaldové kváskové rožky - obrázok 6
  7. 7

    Necháme vychladnúť na mriežke. Upozorňujem, že kváskové pečivo sa lepí, ak nie je dokonale vychladnuté. Čas prípravy som uviedla bez času na prípravu kvásku.

    Špaldové kváskové rožky - obrázok 7

Diskusia k receptu

iva63
krásne pečivko Irenka...super recept...vyskúšam podľa teba...a teším sa na špaldový slad, ten som ešte nemala-:)
lusinkab
supert receptik este ten razny kvasok urobit uz sa na neho chystam dlhsi cas :-) takze si ukladam tento receptik kedze urcite sa mi zijde ......ten napad s papierom sa aj mne velmi paci urcite vyskusam pri dalsom peceni rozkov :-)
mariaklara
Krásne pečivko, @irenaw , slad kúpim v bio predajni, mrzí ma, že ten pán z NR, (mimochodom som ho našla na kváskovej mape), sľúbil mi kvások a asi dva mesiace sa mi už neozval. Načo tam potom figuruje? Tvoj recept si ukladám, ak to všetko zoženiem, vyskúšam.:-)
danda3
Irenka, nádherný recept, takéto rohlíky by som si s kľudným svedomím mohla dať.♥
julilik
Môžem niečím nahradiť špaldový slad? Napr. medom? Som v tomto začiatočník a neviem, akú funkciu v pečive slad plní.
irenaw
ďakujem všetkým za komentáre :-) @mariaklara skús si kúpiť v bio predajni sušený kvások a o dva dni máš plne funkčný a môžeš piecť. podrobnejší popis pri mojich špaldovo-ražných žemliach, držím ti palce. @julilik sorry, že tak neskoro, môžeš dať med alebo aj cukor, cesto lepšie kysne pridaním trošky cukru. slad z obilia je najbližší tomu, čo spracúvajú kvasinky aj v múke, preto sa používa.
sedmoskaredka
už aj ja skúšam piecť s kváskom. Tieto rohlíky vyzerajú vcelku jednoducho a deti sa rožkom iste potešia, lebo v Nemecku nemajú rožky ani len priamo u pekára.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia