nielen chlieb...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Lyžičku ražného kvásku dáme večer do misy. Pridáme 200 g špaldovej celozrnnej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, nádobu zatvoríme a odložíme na teplé miesto.
- 2
 Na druhý deň, po 12-15 hodinách, je kvások pórovitý ako špongia. Odoberieme z kvásku asi lyžicu, zmiešame ju s trochou múky a odložíme do chladničky. Ostatný kvások môžeme dať do pekárne, pridať ostatné suroviny (maslo roztopené, ale nie horúce) a spustiť program cesto. Alebo pridáme ostatné suroviny priamo do misy ku kvásku a vypracujeme cesto ručne. Podľa potreby pridáme trochu múky, ak je cesto veľmi lepkavé. Nemá sa lepiť, ale na dotyk má byť jemné a pružné.
                                                    - 3
 Necháme kysnúť na dvojnásobný objem (väčšinou to trvá asi 2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku. Rukou cesto stlačíme a necháme pod fóliou 10 minút odpočinúť. Cesto natiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Opäť necháme odpočinúť. Ešte raz natiahneme a preložíme a necháme odpočinúť. S cestom pracujeme jemne, aby sme z neho zbytočne nevytlačili vzduch.
- 4
 Cesto rozdelíme na 12 kusov. Hmotnosť každého kúska bola medzi 95 a 105 g. Rukami kúsky cesta natiahneme približne do tvaru trojuholníka. Od širšej strany zvinieme cesto do tvaru rožkov. Rožky poukladáme na plech. Rožky som oddelila papierom na pečenie.
                                                    - 5
 Opäť zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým nepodrastú. Približne hodinu. Ku koncu kysnutia zapneme rúru na 200°C.
                                                    - 6
 Odstránime fóliu a plech vložíme do rúry. 3-4 krát strekneme do rúry rozprašovačom vodu a zatvoríme. Pečieme 25-30 minút podľa rúry.
                                                    - 7
 Necháme vychladnúť na mriežke. Upozorňujem, že kváskové pečivo sa lepí, ak nie je dokonale vychladnuté. Čas prípravy som uviedla bez času na prípravu kvásku.
                                                    
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu