Kváskové rožky

Kváskové rožky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Po kváskovom chlebe a kváskovom koreňovom chlebíku som sa rozhodla vyskúšať upiecť aj rožky - z ražného kvásku.* Bála som sa, že budú kvôli ražnému kvásku chutiť nejako inak, ale boli úplne OK. Recept je prevzatý od nelkafood.sk, kde je aj presný videopostup... Takýto recept som na Vareche nenašla, tak pridávam, možno niekoho inšpirujem. S cestom sa veľmi dobre pracuje a bola som milo prekvapená, ako mi to išlo pekne od ruky, keďže sú to moje prvé rožky.

12-14
porcií
20 minút
príprava
15-17 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. I. fáza - rozkvas: V miske varechou alebo stierkou či lyžicou poriadne premiešame všetky suroviny určené na rozkvas, prikryjeme fóliou alebo kto má misku kysku s vrchnákom použite tú - a necháme pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín. Po uplynutí času by mal mať rozkvas redšiu konzistenciu a mal by byť plný bubliniek.
  2. II. fáza - cesto: Do rozkvasu primiešame preosiatu múku, vodu, soľ, maslo alebo masť a med. Vypracujeme varechou jemné cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme a necháme pri izbovej teplote stáť 20 minút. Po uplynutí tohto času cesto vyberieme z misky, na podložke premiesime, vrátime do misky, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť asi 2-3 hodiny. Počas týchto 2-3 hodín cesto 2-3x preložíme (čistými mierne mokrými rukami chytíme časť cesta, natiahneme do výšky a položíme na protiľahlú stranu - takto preložíme zo všetkých štyroch strán), opäť prikryjeme a necháme ďalej kysnúť. Prekladaním cesto získa pevnosť.
  3. III. fáza - tvarovanie rožkov: Vykysnuté cesto odvážime a rozdelíme na 12 - 14 rovnakých častí (jedna časť by mala mať asi 86 g). Každú časť v rukách vytvarujeme do bochníčkov, ktoré prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať asi 20 minút.
  4. Každý bochníček rozvaľkáme do tvaru pripomímajúceho trojuholník - moje boli skôr tvaru slzy a rolujeme od širšej časti smerom k užšej, čím nám vznikne tvar rožka - ja som časť nechala rovných a pár som zatočila, tie sa mi vzhľadovo páčili viac. Rožky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie (ukladáme tak, aby koniec cesta bol naspodu), postriekame vodou, prikryjeme poravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 3-5 hodín, pokiaľ nezdvojnásobia svoj objem.
  5. Mne to trvalo hádam aj tých 5 hodín, záleží od toho, ako teplo doma máte. Po asi 3,5 hodinách, keďže sa mi zdalo, že sa rožky nezväčšujú, som zohriala rúru na 30 °C, vypla som a plech som tam na nejakých 20 minút strčila - hneď sa pekne cesto podvihlo.
  6. Keď máme rožky vykysnuté, rúru zohrejeme na 230 °C - funkcia ventilátor, z rožkov odstránime potravinársku fóliu, rožky opäť postriekame vodou (ideálne rozprašovačom), vložíme do rúry - pečieme so záparou (na spodu rúry do zohriateho plechu pri vložení plechu s rožkami nalejeme asi 1 pohár vody). Doba pečenia je cca 15 -17 minút - do zlatista. Upečené rožky vyberieme a na mriežke necháme úplne vychladnúť. Čerstvo upečené boli výborné.