Kváskové rožky s celozrnnou múkou

boise - fotkaboise, 2. októbra 2013
Kváskové rožky s celozrnnou múkou
Foto: boise

Od kedy som upiekla svoj prvý kváskový chlieb, túžila som upiecť aj kváskové rožky. A tak takmer po roku prišla na rad kombinácia toho Zobraziť celý popisOd kedy som upiekla svoj prvý kváskový chlieb, túžila som upiecť aj kváskové rožky. A tak takmer po roku prišla na rad kombinácia toho čo viem s tým čo som našla na webe, a tak vznikol tento recept.

12
porcií

Suroviny

Na rozkvasenie:
1 PL
200 g
200 ml
Na cesto:
200 g
200 g
110 g
100 ml
100 ml
2 ČL
2 ČL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Niekedy poobede jedného dňa zmiešame v miske lyžicu ražného kvásku, 200g celozrnnej pšeničnej múky a 200ml vlažnej vody. Zakryjeme potravinárskou fóliou, do ktorej spravíme špáradlom pár dierok a necháme pri izbovej teplote do druhého dňa.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 1
  2. 2

    Druhý deň kvások veselo pracuje a na vrchu je hodne bubliniek.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 2
  3. 3

    Z hladkej a polohrubej múky, rozkvaseného kvásku, soli, cukru, mlieka, rozpusteného vychladnutého masla a vody vypracujeme nelepivé cesto. Ak by sa lepilo, pridávajte po troške polohrubú múku. Mieste ručne aspoň 15 minút, vytvarujte bochník a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 2 hodiny.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 3
  4. 4

    Po dvoch hodinách je cesto krásne nadýchané (ja viem, na fotke nevidieť veľmi rozdiel, lebo som to fotila z blízka. Ale fakt nakyslo. Čestné pionierske!).

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 4
  5. 5

    Pracovnú dosku trochu pomúčime (polohrubou múkou) a cesto rukou jemne roztlačíme. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať cca 15 minút.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 5
  6. 6

    Po tomto čase cesto rukami jemne roztiahneme...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 6
  7. 7

    ...preložíme jeden krát...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 7
  8. 8

    ...preložíme druhý krát...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 8
  9. 9

    ...zrolujeme...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 9
  10. 10

    ...vytvarujeme bochník. Opäť naň zatlačíme rukou ako v bode 5 (pracovnú dosku už nemúčime, cesto sa už nelepí), prikryjeme potravinárskou fóliou a zas necháme odpočinúť 15 minút. Po tomto čase znovu poprekladáme podľa predošlých bodov a necháme odpočinúť cca 5 minút.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 10
  11. 11

    Znovu poprekladáme a zastaneme pri bode 9 a zrolované cesto rozrežeme na 3 časti.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 11
  12. 12

    Vytvarujeme 3 rovnako veľké bochníky a necháme chvíľočku podkysnúť. (Len kým umyjeme po sebe riad, skontrolujeme deti, skontrolujeme maily...)

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 12
  13. 13

    Jeden bochník vezmeme, zatlačíme rukou, rozrežeme na 4 časti.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 13
  14. 14

    Jednu časť roztiahneme do tvaru trojuholníka...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 14
  15. 15

    ...zrolujeme zdola smerom nahor...

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 15
  16. 16

    ...a tak vytvarujeme rožok.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 16
  17. 17

    Postup opakujeme, kým nespravíme všetky rožky. Poukladáme na plech vystlatý papierom ( @irenaw ďakujem za tip pri tvojom recepte ;) ), prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 17
  18. 18

    Vykysnuté rožky pofŕkame vodou a dáme piecť na 200 stupňov. Na dno rúry dáme starší pekáč, do ktorého hneď po vložení rožkov vylejeme pol hrnčeka vody a rúru okamžite zavrieme. Mojej lenivej rúre pečenie trvalo cca hodinu, ale vám to bude zrejme trvať menej. Treba to sledovať, skúsený pekár vie, kedy je to akurát. Neskúsený to určite odhadne správne :)

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 18
  19. 19

    Necháme dokonale vychladnúť na mriežke. Fakt dokonale, kváskové pečivo v žiadnom prípade nekrájajte teplé.

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 19
  20. 20

    A potom už len vychutnávame neopakovateľnú chuť domáceho kváskového pečiva. Dobrú chuť! :)

    Kváskové rožky s celozrnnou múkou - obrázok 20

Diskusia k receptu

danda3
Parádny postup, úžasné rožteky, už len zahryznúť!☺
gagika
Sikovna si. Krasne sa ti podarili. Ako z pekarne.
jerica
Máš ich krásne :-)oku lahodiace a určite aj na jazyku chuťou gurmánske!
luss44
perfektné cesto, rožky určite veľmi chutné
irenaw
takáto práca s cestom sa mi páči a čím viac fotiek, tým lepšie, pekne si napiekla
ariela6
velmi pekny postup si pridala ja som sa ešte s kvaskom neskamaratila ale chystam sa na to a preto si tvoj perfekný recept ukladam a snat sa mi to niekedy v najblišom čase podari ešte si musim založit kvasok už som si aj na to pridala recept už len nabrat odvahu a uskotočnit to
staja
Určite vyskúšam, kvások mám. A tie rožky nie sú ako z pekárne, sú krajšie a určite aj lepšie ako z pekárne, takéto nekúpime. Vďaka za rcp.
lusinkab
Klobuk dole pred tebou :-) rozky su nadherne,postup perfektny (hlavne to prekladanie cesta ma svoje caro) uz len vyskusat. Skusala som robit kvasok uz niekolko krat ale stale skoncil v kosi :-( ale nevzdavam sa skusam dalej a raz sa podari :-) za chvilu sa nam tu otepli takze aj teplota bude asi lepsia na zacatie kvasku a dufam,ze sa podari lebo po tych vsetkych krasnych receptoch s kvaskom ci uz na chleba alebo tieto rozky je cas to vyskusat.Kraaaaaaaaaaaaaasne :-)
mariamka
@boise tak mne by pribudlo za ten cas zopar sedin urcite :) nadherny recept a velky respekt, tak som to bajocky ratala, to aj take 4 hodky vyda kym sa upecu nie?, mas moj obdiv, praca s cestom ukazkova mozes robit maserku :)
staja
@boise , včera som ich piekla, ale neviem, všetko som pozorne ako vždy vážila, ale cesto mi pripadalo dosť mastné a bolo veľmi mäkké a lepivé. Pridala som dosť polohrubej múky, aby sa s ním dalo pracovať. Trochu som sa potrápila, ale výsledok bol výborný.


boise
@staja ale mas ich krasne! :) Prave preto som dala v recepte len zakladnu hmotnost muky a potom dosypavat podla potreby. Lebo ja mam skusenost ze kazda muka je ina, niekedy ju potrebujem, niekedy nie :) Tiez zalezi asi aj od toho aky husty bol ten kvasok...Super ze si si takto krasne poradila :)
staja
Inak rožky boli veľmi chutné, chutili aj náhodnej návšteve. Kváskový chlieb máme radi a tieto budem určite pravidelne piecť. Takže vďaka.
staja
Neviem, prečo sa ten obrázok stratil. Skúsim zopakovať:


zuzika11
Ahojte, rozteky som upiekla, trocha ma prekvapila chut, je taka vyrazne chlebova, akoby kyslasta. Je to ok? Moze to byt aj tym, ze som nepridala cukor a dala iba celozrnnu muku?
marilla
Moja skúsenosť: keď som použila múku celozrnnú značky biomila cesto bolo lepive, rožky nie veľmi chutné. Keď som použila múku celozrnnú značky Pohronský Ruskov rožky boli úžasné.
haji
@Marilla (29.9.2018 09:39)
Co múka, tak se chová jinak. Leckdy i od stejného výrobce, jiná šarže a je znát rozdíl, těsto se chová jinak. Jeden aby měl připravený kýbl na nervy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia