Cibuľové pagáče
Cibuľové pagáče

Kváskové cibuľové pagáče fotorecept

siisa - fotkasiisa, 8. apríla 2017
Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept)
Foto: siisa

Výborné k vínu, pivu a pokojne aj bez :)

20 minút
na 230 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (rozkvas)
500 g
1 ks väčší
2 ks
100 ml
3 ks väčšia
100-150 ml
1 ČL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 150 g ražnej celozrnnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Tak dostaneme 300 g rozkvasu, ktorý celý použijeme do cesta okrem jednej lyžice, ktorú si odložíme do chladničky.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno si ako prvé dáme variť zemiak. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a na oleji ju pomaly za stáleho miešania restujeme, aby zostala krásne skaramelizovaná do sladka. Necháme vychladnúť. Skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku, nastrúhaný zemiak, vajcia. Cesto začneme miesiť. Od začiatku miesenia pridávame víno, ak nemáme, dáme vodu. Asi tak po 15 minútach pridáme cibuľu. Miesime už len dovtedy, kým sa nám cibuľa nezapracuje do cesta. Cesto by nemalo byť husté. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou ho dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalších 2 - 3 hodín ho každú hodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do hora a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pomúčime dosku a cesto na ňu vyklopíme.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1,5 - 2 cm.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykrajujeme väčšie kolieska a kladieme na plech.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť asi 2 hodiny. Pred pečením si necháme rúru vyhriať na 230 °C. Pagáče potrieme rozhabarkovaným vajíčkom, posypeme hrubou soľou a celou rascou.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme 20 - 25 minút. Treba sledovať farbu.

    Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť !

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
No téééda..sú krásne milá Siisa, tvoje receptíky ked vidím, vždy mi vyčaria úsmev na tvári :-) samozrejme že dávam 5*, KK. A dneska sme robili tvoj chlebík, potom pridáme aj foto ako vyzerá :)
@Radost (8.4.2017 18:38)

"Radosť svoju tvár odhalí,
aj v kúte pripravená metla sa zarazí."
Staraj sa ty, moja milá zloba, skrytá za radosť o svoju podobizeň a mňa nechaj na pokoji, žeby si mala skúsenosti s rozmaznanými deckami vo svojej blízkosti?
Krásná práce, pagáče ti vyšly krásné a určo i chutné. Není nad domácí pečivo, jsi jedna studnica kváskových receptov. Díky za novinku, milá @Siisa. Jsi sluníčko!
Tak sa usmievajú,pekne narástli, v reze dierky,načim vyskúšať :-).Len kvások nemám a múka bezlepková,tak fotku asi nepridám,ale vyskúšam.Šikulka,sú vydarené.
Ďalšia paráda od teba.Viem si predstaviť ich chuť.Príde na nich rad,len neviem kedy.Ale určite si na nich spomeniem:-).☆☆☆☆☆
@Chica114 (8.4.2017 18:43)

Ďakujem moja milá @Chica114 , aj mňa vždy poteší keď sa tu pristavíš, si veľmi šikovné dievčatko ♥ svedčia o tom aj recepty čo sem pridávaš ! Chlebík som videla, je naozaj parádny :) som rada, že vám chutil. Držím palčeky, nech sa aj ďalej darí :)
@Frezia68 (8.4.2017 20:50)

Ďakujem veľmi pekne, ani neviem či bezlepkový kvások existuje, ale čítala som, že aj ovocie sa môže dať do vody vykvasiť. Ovocie sa potom vyberie a do tej vody sa dá múka a ostatné ingrediencie ako do chleba a chlebík vykysne. Ale presný postup neviem. Musela by som to ešte raz kuknúť.
@Jack (8.4.2017 21:54)

Ďakujem milá @Jack , verím, že naberieš odvahu aj na iné veci. Chlebík je fakt úžasný ! Poskúšaj, najskôr jednoduchšie veci a potom pôjde všetko ako po masle :) Je to o chuti a trpezlivosti.Držím palce !
@Majlus (9.4.2017 09:31)

Ďakujem, vyskúšaj :) dnes som z posledného cesnaku medvedieho urobila pomazánku a na raňajky som posledné pagáčiky ňou naplnila .... veľmi mi to chutilo :)
@Afataga (9.4.2017 16:56)

Ďakujem :) A ak ide o víno, ja len chardonnay :) Dúfam, že aj tebe chutí :)
Ja som aj hľadala a aj našla, ale buď som ja zlá kuchárka, alebo to boli zlé recepty :D Tento čo si mi poslala sa mi tiež pozdáva..dik !
Vyzerajú nádherne ako všetky tvoje kváskové diela. Suché víno by im určite neuškodilo, keby nebolo sladké poruke. Máš môj obdiv, aká si neúnavná v skúšaní nových pochúťok.
Ahoj Siisa.Tak som si dovolila dnes urobiť tieto tvoje cibuľové pagáče.ÚŽASNÉ.Len ja som rozkvas urobila zo pšeničného kvásku(mám už aj taký) a pšeničnej celozrnnej múky hladkej.Budem ich robiť častejšie.Striedka ako vatička,a tá chuť....No proste nebíčko v papuľke.A s cestom sa robilo skvelé.


PS: to kvaskovanie z ovocia funguje, dávnejšie ma naňho upozornila Tánička @havino , ak vas zaujíma, pozrite napr. na instagrame chalana ccookk666, ten skvasí všetko, kadejaké ovocie, zeleninu, šupky, byliny..
@ Jack (15.10.2017 16:37)

No milá @ Jack , ja normálne že odpadnem....máš ich prekrásne !!! Woooow ! A že pšeničný kvások, tak to ma úplne dostalo. Proste, keď si spomeniem na tvoje komentáre, že možno raz naberieš odvahu na kváskovanie, tak nenachádzam slov, že aká si ty šikovnica šikovná. Urobila si mi obrovskú radosť ! Ďakujem, že si pridala aj foto a musím uznať, že hneď by som ju vymenila za tú moju lebo ich máš vydarenejšie :D No nádhera....ešte raz dík :) ♥♥♥
@Katka78 (15.10.2017 16:58)

Katuška, ďakujem za komentík, skúšala som už aj chlieb s ovocným kvasom, je poznať rozdiel, ale zostala som verná ražnému kvásku. Používam aj pšeničný, ale teraz viac špaldový, kedže som pšenicu vymenila za špaldu :) Pekný večer ♥♥♥
@Katka78 (15.10.2017 16:51)

No presne tá cibuľka tam vynikne.Super chuť.Určite skús.Ja môžem len Siise ďakovať,že ma nakopla na kváskovanie.Teraz už pečivo ani chlieb nekupujem.Je to proste závislosť;-)))
@Siisa (15.10.2017 18:42)

Určite nie Siisa.Ja som od teba ešte na míle...No fakt len vďaka tebe kváskujem.Už mám aj knihu Kváskovanie,chystám sa aj na dvojku.Aj na FB je toho dosť.No čo ti poviem,taká normálna závislosť:-D.Už aj na zajtra mám v chladničke cesto na chlebík s acidkom.Pekný zvyšok víkendu.
Simonka, nerada spomínam na apríl v tomto roku, preto mi veľa uniklo,vrátane tohto receptu, až dnes v súhrne kukám na fotku od @Jack , čo tiež sme spolu čítali, ako sa bála kvásku a kukaj aká šikovnica je z nej, @Jack , naozaj klobúk dole a teší ma každá kváskujúca žienka, máš ich krásne a Simonka super receptík si pridala, na to, že tiež nie veľa rokov kváskuješ, tak opäť klobúk dole, naozaj pekný recept a viem, že od teba aj dokonale vypracovaný, šikovné ste dievky :-) mám radosť a so smaženou cibuľou chlebík, pečivo každé super chuť

Pridaj komentár k receptu: