Kváskové cibuľové pagáče fotorecept
Foto: siisa
Výborné k vínu, pivu a pokojne aj bez :)
na 230 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (rozkvas) |
|
500 g |
|
1 ks väčší |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
3 ks väčšia |
|
100-150 ml |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 150 g ražnej celozrnnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Tak dostaneme 300 g rozkvasu, ktorý celý použijeme do cesta okrem jednej lyžice, ktorú si odložíme do chladničky.
-
2
Ráno si ako prvé dáme variť zemiak. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a na oleji ju pomaly za stáleho miešania restujeme, aby zostala krásne skaramelizovaná do sladka. Necháme vychladnúť. Skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku, nastrúhaný zemiak, vajcia. Cesto začneme miesiť. Od začiatku miesenia pridávame víno, ak nemáme, dáme vodu. Asi tak po 15 minútach pridáme cibuľu. Miesime už len dovtedy, kým sa nám cibuľa nezapracuje do cesta. Cesto by nemalo byť husté. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou ho dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalších 2 - 3 hodín ho každú hodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do hora a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.
-
3
Potom pomúčime dosku a cesto na ňu vyklopíme.
-
4
Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1,5 - 2 cm.
-
5
Vykrajujeme väčšie kolieska a kladieme na plech.
-
6
Plech prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť asi 2 hodiny. Pred pečením si necháme rúru vyhriať na 230 °C. Pagáče potrieme rozhabarkovaným vajíčkom, posypeme hrubou soľou a celou rascou.
-
7
Pečieme 20 - 25 minút. Treba sledovať farbu.
-
8
Necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť !
Vidím, že sa z teba stáva moja virtuálna kamoška :P Čo keby si ty tu konečne niečo lákavé uverejnil a kľudne by to mohlo byť aj v reze !
Poteším sa ak vyskúšaš :) ďakujem :)
Potešila si ma milá @Tatranka , že si nakukla :) Sú aj chrumkavé na povrchu a aj mäkké vo vnútri. Nám veľmi chutili, ale kto nemá rád cibuľu, tak nech ani neskúša :D
daj svoje foto-nech vidíme-ako lákavo vyzeráš..tuším ti treba na-rezať..ako rozmaznanému decku..
Kamoška nehrozí, ale v reze je to podstatne lepšie.
"Radosť svoju tvár odhalí,
aj v kúte pripravená metla sa zarazí."
Staraj sa ty, moja milá zloba, skrytá za radosť o svoju podobizeň a mňa nechaj na pokoji, žeby si mala skúsenosti s rozmaznanými deckami vo svojej blízkosti?
Ďakujem ti milá @Mitzy :) Nám veľmi chutili.
Ďakujem moja milá @Chica114 , aj mňa vždy poteší keď sa tu pristavíš, si veľmi šikovné dievčatko ♥ svedčia o tom aj recepty čo sem pridávaš ! Chlebík som videla, je naozaj parádny :) som rada, že vám chutil. Držím palčeky, nech sa aj ďalej darí :)
Ďakujem ti milá @Haji , tieto pagáčiky sa viac pečú v CZ, ako tu. Ale chutia super !
Ďakujem veľmi pekne, ani neviem či bezlepkový kvások existuje, ale čítala som, že aj ovocie sa môže dať do vody vykvasiť. Ovocie sa potom vyberie a do tej vody sa dá múka a ostatné ingrediencie ako do chleba a chlebík vykysne. Ale presný postup neviem. Musela by som to ešte raz kuknúť.
Ďakujem milá @Terinka55 :)
Ďakujem milá @Jack , verím, že naberieš odvahu aj na iné veci. Chlebík je fakt úžasný ! Poskúšaj, najskôr jednoduchšie veci a potom pôjde všetko ako po masle :) Je to o chuti a trpezlivosti.Držím palce !
Ďakujem, vyskúšaj :) dnes som z posledného cesnaku medvedieho urobila pomazánku a na raňajky som posledné pagáčiky ňou naplnila .... veľmi mi to chutilo :)
ku grilovanemu masu uzasne, ale isto najdes aj ine rcp na nete, nebud hnila, hladaj :-)
Ďakujem :) A ak ide o víno, ja len chardonnay :) Dúfam, že aj tebe chutí :)
Ja som aj hľadala a aj našla, ale buď som ja zlá kuchárka, alebo to boli zlé recepty :D Tento čo si mi poslala sa mi tiež pozdáva..dik !
Ďakujem veľmi pekne :) A ja som presne o nakvasenom hrozne čítala. Si mi to pripomenula :) Tak bude na tom niečo.
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Staja , určite aj suché môže byť :) Tvoj komentár vždy poteší :)
Dík, my sme si ich dali ku gulášu, len tak sa za nimi zaprášilo :)
No milá @ Jack , ja normálne že odpadnem....máš ich prekrásne !!! Woooow ! A že pšeničný kvások, tak to ma úplne dostalo. Proste, keď si spomeniem na tvoje komentáre, že možno raz naberieš odvahu na kváskovanie, tak nenachádzam slov, že aká si ty šikovnica šikovná. Urobila si mi obrovskú radosť ! Ďakujem, že si pridala aj foto a musím uznať, že hneď by som ju vymenila za tú moju lebo ich máš vydarenejšie :D No nádhera....ešte raz dík :) ♥♥♥
Katuška, ďakujem za komentík, skúšala som už aj chlieb s ovocným kvasom, je poznať rozdiel, ale zostala som verná ražnému kvásku. Používam aj pšeničný, ale teraz viac špaldový, kedže som pšenicu vymenila za špaldu :) Pekný večer ♥♥♥
No presne tá cibuľka tam vynikne.Super chuť.Určite skús.Ja môžem len Siise ďakovať,že ma nakopla na kváskovanie.Teraz už pečivo ani chlieb nekupujem.Je to proste závislosť;-)))
Určite nie Siisa.Ja som od teba ešte na míle...No fakt len vďaka tebe kváskujem.Už mám aj knihu Kváskovanie,chystám sa aj na dvojku.Aj na FB je toho dosť.No čo ti poviem,taká normálna závislosť:-D.Už aj na zajtra mám v chladničke cesto na chlebík s acidkom.Pekný zvyšok víkendu.
Veeeeeľmi sa teším ♥ a nech sa všetko podarí :)
Ďakujéém❤
Ďakujeme veľmi pekne :)
Od takej skúsenej kvaskárky ako si ty milá Havino,pochvala poteší;-)
Prepáč mi, že až teraz reagujem na komentár. Teší ma že si vyskúšala a hlavne , že chutilo :)
Áno, a som si istá, že pagáče budú oveľa lepšie . Takže len odporúčam :) Nech sa vydaria :)