Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. mája 2014
Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept)
Foto: pusta

Recept pochádza z francúzskej kuchyne.Kuriatka sú mimoriadne chutné korenisté huby, sú vysoko cenené na celom svete, práve začala ich sezona. Mala som čerstvé kuriatka, Zobraziť celý popisRecept pochádza z francúzskej kuchyne.Kuriatka sú mimoriadne chutné korenisté huby, sú vysoko cenené na celom svete, práve začala ich sezona. Mala som čerstvé kuriatka, pripravila som ich v smotanovej omáčke s estragónom a dochutila citrónovou šťavou. Mali sme delikatessu na večeru na iný spôsob.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Postup

  1. 1

    Šalotku som pokrájala na jemno.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuriatka som dobre umyla pod prúdom studenej vody, zbavila som ich nečistôt, nechala som ich dobre odkvapkať z vody na cedníku.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som citrónovú šťavu.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 3
  4. Rodina
  5. 4

    Na panvici som nechala som rozohriala maslo s olivovým olejom...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    ...orestovala som na ňom šalotku do sklovita,...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    ...pridala som kuriatka, restovala som ich na šalotke, kým sa neodparila tekutina, ktorú pustili.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    Priliala som horúci domáci vývar a dusila som kuriatka, kým úplne nezmäkli - asi 20 minút,...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    ...jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením a jemne osolila.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    Priliala som sladkú smotanu,...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    ... a pridala som sušený estragón,...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 10
  12. 11

    ...rozmiešala som ho v omáčke, nechala som len krátko prevrieť...

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 11
  13. 12

    ...vypla som plameň a dochutila som hotovú omáčku citrónovou šťavou.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 12
  14. 13

    Podávala som s dusenou ryžou a celé som ešte posypala hojne petržlenovou vňaťou. Omáčka je jemná po masle a sladkej smotane, príjemnej slano- kyslej chuti, zvýraznená estragonom, osviežujúca po citrónovej šťave, má chuť kuriatok a neprebije ich korenistú chuť, rovnako šalotka je jemná , nie ostrá ako cibuľa, výborne sa hodí ku kuriatkam a lahodnej smotanovej omáčke.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 13
  15. 14

    záber z blízka. Je to veľmi jemné, chutné jedlo delikátnej chuti použitých surovín, navyše rýchlo hotové a jednoduché čo do prípravy.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 14
  16. 15

    Šalotka je druh cibule, ktorá je oveľa jemnejšia ako naša cibuľa. Tiež sa nazýva Cesnak askalónsky, pochádza z malej a strednej Ázie, kde bola najviac pestovaná ako Cibuľa askalónska, poblíž starovekého mesta Askalón v Palestíne, odtiaľ bola dovezená do Európy križiakmi. Nepôsobí tráviace ťažkosti ako bežná cibuľa, práve pre svoju jemnú chuť je hojne používaná najmä vo francúzskej kuchyni, ale aj v ruskej a americkej kuchynije vhodná do šalátov, polievok a jemných omáčok.

    Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

babkamt
Kuriatka mám rada. Varievam z nich polievku. Tvoj recept sa mi páči. Ukladám do kk.
safran
Nechcelo sa mi veriť, keď si napísala, že začína sezóna a fakt. V Limbachu a Modre už sú... Kuriatka najlepšie na masle a smotane :-)
kukulienka71
Vítam tento výborný recept, zase si mi narobila chute! Tie kuriatka si musím zohnať, s estragónom a smotanou ti verím, že je to delikatesa :-)
pusta
Milá@babkamt , aj varievam aj polievku, je vynikajúca, skúsila som pečené kuriatka a výborné:-)
som rada, že sa ti môj recept páči.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
pusta
@safran ,veru už kuriatkam začala sezóna a potrvá do novembra :-)
hej , kuriatk na smotane a na masle sú pochúťkou.
dakujem
pusta
@safran ,veru už kuriatkam začala sezóna a potrvá do novembra :-)
hej , kuriatka na smotane a na masle sú pochúťkou.
dakujem
pusta
@kukulienka71 , veľmi ma teší, že sa ti môj receptík páči, už kuriatka iste zoženieš :-)
áno, kuriatka so smotanou a s estragonom sú veľká delikatessa.
dakujem za uznanie.
lusinkab
Zaujimavy recept sice huby a smotanu spolu velmi neoblubujem mozno takto by som si aj dala :)
pusta
@ucynka , moja, skús, je to pochúťka a pre teba mám vždy :-)
dakujem za pochvalu.
jozka2
nemyslim si,ze je to prekombinovane,salotka-oresec,nikdy nechybal na nasej zahradke,vyzera to velmi chutne,kuriatka mam velmi rada na rozne sposoby hlavne na masle a s vajickom.
pusta
@jozka2 , samozrejme, že to ne je prekombinované, je známe, že francúzska kuchyňa je náročná, veľmi zložitáa komplikovaná čo do množstva surovín, ich výberu a aj čo do spôsobu prípravy. toto je jeden z mála z tých najjednoduchších spôsobov prípravy.
aj ja mám veľmi rada kuriatka s vajcom.
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem za uznanie.
svedka
Vyborne,vyborne...hribikove recepty sa kopia na vareske a to sa mi veeelmi paci :)
pusta
Milá@svedka , som rada, že receptík považuješ za výborný :-)
dakujem.
zolik
@pusta , dakujem za tento recept, aj ked som ho trochu obmenila, podstata zostala. Nemala som vyvar, tak som podliala bielym vinom a kedze som nemala dost smotany tak som pridala Créme fraîche. Posypala cerstvym oreganom a podavala dnes k obedu so spagetami. Vyskusane a odporucam dalej.
redakcia
Komentare od autorky receptu:
@kukulienka71 , ty vieš človeka potešiť v pravú chvíľu :-) už dávno sme spolu nekomunikovali, správy ešte žiaľ nefungujú.
dakujem za vyskúšanie, za peknú pochvalu a za nádherné foto, ktoré si pridala.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha