Kuracie prsia
Kuracie prsia

Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. februára 2018
Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept)
Foto: sracz

Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!

4-6
porcie
2x12-15 minút
príprava
12-15/2x5-7+45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 200 - 1 500 g (plátky)
1 200 - 1 500 ml
2 KL (do mlieka)
Na obaľovanie:
200 - 250 ml
1 KL
1 ML
1 PL (talianska zmes)
4 - 6 ks
2 - 3 PL
250 - 333 ml
Na vyprážanie:
120 - 150 ml
120 - 150 g
120 - 150 g
Na teplý zeleninový šalát:
2 - 3 PL
2 - 3 ks
2 - 3 ks
10 - 12 ks
250 - 333 ml
120 - 150 ml
120 - 150 ml
120 - 150 ml
podľa chuti
1 - 2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    dva či tri dni pred vyprážaním, som kuracie prsia odblaníl, dočistil,pokrájal na 12÷15 mm hrubé plátky, rozložil do pomocnej misy a zalial kyslým mliekom, v ktorom som, priamo vo fľaši roztriasol 2 KL soli; potom som naplnenú misu obalil plastickým vrecúškom a uložil do chladničky.

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď nadišiel deň „D“ (teda skôr „V“, čoby vyprážania), začal som prípravou teplého zeleninového šalátu, ktorý v komlexe predstavoval prílohu; do „Wok“ panvice som nalial 2÷3 PL oleja a pridal pokrájanú karotku, stonkový zeler, zelenú cibuľku aj s „pierkami“, zelerové lístky, maladú rukolu, špenát „baby“ a petržlenovú vňať; (PL maslo pride na svoje až na úplný koniec)

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po jemnom osolení a „očeMČeKovaní“ som celú zostavu nežne premiešal, postupne nechal zredukovať až na skoro ½ pôvodného objemu a prikrytú odložil, než dôjde aj na jej dokončenie a servírovanie

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravil som si zostavu na obaľovanie

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kuracie prsia, ktoré som v sitku nechal stiecť a odkvapkať z kyslomliečnej marinády

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    racionálne rozložil „linku“ na obaľovanie, t. j. zmiešal hladkú múku so soľou, čMČK a s talianskou univerzálnou zmesou; v miske č. 1 som rozšľahal vajíčka s vlažným mliekom a v č. 2 rozostrel jemnú strúhanku

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na veľkej panvici rozohrial olejovo_bravčo-masťovo_maslovú marinádu na vyprážanie;

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom to už išlo ráz_náraz, ako u kanonierov: múka, vajíčka, strúhanka, vajíčka, strúhanka

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a poďme ho do horúcej vyprážacej emulzie, pekne po obidvoch stranách na červeno – zlato – hnedo,

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nuž a v poslednej „várke“ došlo aj na tradičné pampúšiky, vymiešané zo zvyškov vajíčok, strúhanky, trošky (tak za PL) múky, pokrájaných petržlenových lístkov a štipky „sódy_biky“

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    priebežne som nechal vyhriať rúru na 180 °C (350 °F), v ktorej som počas 45´ dopiekol vypražené kuracie prsia, v pekáči vystlanom alobalovou fóliou.

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dokonca aj pampúšiky (slastná to i nostalgická spomienka na dávno odišlé detstvo, pod starostlivými „krídlami“ presladkej Mamky Aňuci a úžasnej Babičky lady Ann) sa vydarili

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    odložený teplý zeleninový šalát som opäť rozohrial na prevádzkovú teplotu a potom do neho vmiešal plátky „dobrej“ PL masla a ešte „krát“ premiešal; mohol som prestierať porcie na obed, ktoré som ozdobil plátkom citróna, polokyslými malinami a „pierkom“ zelerovej vňate

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a tak to vyzeralo z druhej strany! Chutilo! … a veľmi! Dokonca aj tej šľachetnej Pani, u ktorej bývam a čo ma pri sebe strpí!

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Veľmi chutne si navaril. Ja vyprážané kuracie prsia neodmietnem nikdy a tvoje by mi obzvlášť chutili. Posielam srdečné pozdravy zo Šiah.
Noo myslim, ze by mi to chutilo. " Navaril ši prebars dobre a ku temu toten šalacik, nedala by som še dva raz nukac
Príma a zrozumiteľne zdokumentovaný, pekný recept.V mliečnych, kyslých marinádach, pácované mäso,je zárukou dobrého výsledku.Mäsko je krehké a šťavnaté.
Mám rada takto pripravené mäso.
Tiež ma zaujal aj teplý šalát.