Kuracie prsia
Kuracie prsia

Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. februára 2018
Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept)
Foto: sracz

Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!

4-6
porcie
2x12-15 minút
príprava
12-15/2x5-7+45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 200 - 1 500 g (plátky)
1 200 - 1 500 ml
2 KL (do mlieka)
Na obaľovanie:
200 - 250 ml
1 KL
1 ML
1 PL (talianska zmes)
4 - 6 ks
2 - 3 PL
250 - 333 ml
Na vyprážanie:
120 - 150 ml
120 - 150 g
120 - 150 g
Na teplý zeleninový šalát:
2 - 3 PL
2 - 3 ks
2 - 3 ks
10 - 12 ks
250 - 333 ml
120 - 150 ml
120 - 150 ml
120 - 150 ml
podľa chuti
1 - 2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    dva či tri dni pred vyprážaním, som kuracie prsia odblaníl, dočistil,pokrájal na 12÷15 mm hrubé plátky, rozložil do pomocnej misy a zalial kyslým mliekom, v ktorom som, priamo vo fľaši roztriasol 2 KL soli; potom som naplnenú misu obalil plastickým vrecúškom a uložil do chladničky.

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď nadišiel deň „D“ (teda skôr „V“, čoby vyprážania), začal som prípravou teplého zeleninového šalátu, ktorý v komlexe predstavoval prílohu; do „Wok“ panvice som nalial 2÷3 PL oleja a pridal pokrájanú karotku, stonkový zeler, zelenú cibuľku aj s „pierkami“, zelerové lístky, maladú rukolu, špenát „baby“ a petržlenovú vňať; (PL maslo pride na svoje až na úplný koniec)

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po jemnom osolení a „očeMČeKovaní“ som celú zostavu nežne premiešal, postupne nechal zredukovať až na skoro ½ pôvodného objemu a prikrytú odložil, než dôjde aj na jej dokončenie a servírovanie

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravil som si zostavu na obaľovanie

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kuracie prsia, ktoré som v sitku nechal stiecť a odkvapkať z kyslomliečnej marinády

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    racionálne rozložil „linku“ na obaľovanie, t. j. zmiešal hladkú múku so soľou, čMČK a s talianskou univerzálnou zmesou; v miske č. 1 som rozšľahal vajíčka s vlažným mliekom a v č. 2 rozostrel jemnú strúhanku

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na veľkej panvici rozohrial olejovo_bravčo-masťovo_maslovú marinádu na vyprážanie;

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom to už išlo ráz_náraz, ako u kanonierov: múka, vajíčka, strúhanka, vajíčka, strúhanka

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a poďme ho do horúcej vyprážacej emulzie, pekne po obidvoch stranách na červeno – zlato – hnedo,

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nuž a v poslednej „várke“ došlo aj na tradičné pampúšiky, vymiešané zo zvyškov vajíčok, strúhanky, trošky (tak za PL) múky, pokrájaných petržlenových lístkov a štipky „sódy_biky“

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    priebežne som nechal vyhriať rúru na 180 °C (350 °F), v ktorej som počas 45´ dopiekol vypražené kuracie prsia, v pekáči vystlanom alobalovou fóliou.

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dokonca aj pampúšiky (slastná to i nostalgická spomienka na dávno odišlé detstvo, pod starostlivými „krídlami“ presladkej Mamky Aňuci a úžasnej Babičky lady Ann) sa vydarili

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    odložený teplý zeleninový šalát som opäť rozohrial na prevádzkovú teplotu a potom do neho vmiešal plátky „dobrej“ PL masla a ešte „krát“ premiešal; mohol som prestierať porcie na obed, ktoré som ozdobil plátkom citróna, polokyslými malinami a „pierkom“ zelerovej vňate

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a tak to vyzeralo z druhej strany! Chutilo! … a veľmi! Dokonca aj tej šľachetnej Pani, u ktorej bývam a čo ma pri sebe strpí!

    Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Príma a zrozumiteľne zdokumentovaný, pekný recept.V mliečnych, kyslých marinádach, pácované mäso,je zárukou dobrého výsledku.Mäsko je krehké a šťavnaté.
Mám rada takto pripravené mäso.
Tiež ma zaujal aj teplý šalát.

Tiež dávam vypražené mäso ešte dôjsť do rúry, je vynikajúce, krehké, šťavnaté......Škoda, že som sem nenazrela skôr, kura už je v rúre. Tak nabudúce. My tým pampúšikom hovoríme fufniaky, a vraj ja mám na ich výrobu najlepšie knouhau.

Pridaj komentár k receptu: