Kuracie prsia so zemiakovým gratinom
Michal Hečko
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum ****, 26. decembra 2017
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum ****, 26. decembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
25 minút
príprava
príprava
60, 12-15 minút
na 150, 180 °C
na 150, 180 °C
Suroviny
600 g (supereme) |
|
4 listy |
|
1 strúčik |
|
160 g |
|
10 g |
|
|
|
1 kg (očistené a na tenké plátky nakrájané) |
|
asi 400 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky nakrájané na plátky prehrejeme v smotane (necháme asi 50 ml na kel), pridáme nasekaný tymian, soľ a korenie a vrstvíme v pekáči. Zapekáme v rúre pri 150 °C asi hodinu.
- 2
Z listov kelu vyrežeme pevné stredy, listy blanšírujeme niekoľko sekúnd vo vriacej slanej vode, rýchlo schladíme a nakrájame na pásiky široké 2 – 3 cm. Na panvici opražíme cesnak, pridáme kel, podlejeme troškou vývaru, aby sa prehriali, pridáme štipku smotany a dokončíme pridaním plátka studeného masla za stáleho miešania.
- 3
Kuracie prsia opečieme z každej strany, pridáme soľ a čierne korenie, na pekáč k nim pridáme na plátky nakrájané gaštany, ktoré posolíme a dopekáme v rúre zohriatej na 180 °C 12 – 15 minút.
Tiež kuracie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno, obrázok patrí k receptu. Gaštany môžu byť celé (ak sú to menšie kusy) alebo nakrájané na plátky. Kel je blanšírovaný - t. j. krátko uvarený a rýchlo schladený v studenej vode, aby si zachoval svoju farbu a textúru.