Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami fotorecept
Foto: eviana
Klasický kurací vývar s tak trošku inými knedličkami - už dávnejšie mi v hlave vznikol nápad na tieto knedličky, takže keď som sa dostala Zobraziť celý popisKlasický kurací vývar s tak trošku inými knedličkami - už dávnejšie mi v hlave vznikol nápad na tieto knedličky, takže keď som sa dostala k mladučkým suchohríbom bolo jasné, na čo ich použijem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Kurací vývar: | |
500 g (alebo iné súčiastky) |
|
300 g |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
|
|
10 guľôčok |
|
podľa chuti |
|
KNEDLIČKY: | |
350 g |
|
2 ks |
|
250 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
10 halúzok |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Kuracie krídla opláchneme a dáme sprudka zapiecť do vyhriatej rúry na cca 15 min
-
2
...keď sú pripečené do červena, vyberieme ich a dáme do hrnca. Aj to čo zostane v pekáčiku pripečené, prelejem horúcou vodou a pridám do polievky - vďaka pripečenému má polievka krásnu farbu.
-
3
Pripravíme si zeleninu - očistíme, umyjeme a nakrájame na požadované tvary
-
4
...krídla a zeleninu dáme spolu do hrnca, zalejeme studenou vodou (tú som zabudla uviesť medzi surovinami - podľa potreby, resp. podľa veľkosti hrnca, v ktorom varíme), pridáme nové korenie a dáme variť.
-
5
Pripravíme si hríbiky, opláchneme pod vodou, osušíme, nakrájame na drobno
-
6
Pečienku opláchneme, vyčistíme od blán a žíl a rozdrvíme na kašu. Ja mám na to taký ako keby väčší lis na cesnak - kúpený pred milion rokmi v teleshopingu :) - krásne sa cez to pečienka pretlačí a všetky blany a veci, čo nechceme zostanú vo vnútri lisu.
-
7
...rohlíky nakrájame na kolieska, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a soľou
-
8
...zalejeme horúcou vodou a necháme "nabobtnať" a vychladnúť
-
9
...vychladnuté rohlíky vyžmýkame, dáme do misy, pridáme rozomletú pečeň
-
10
...na masle podusíme na jemno nakrájané hríbiky
-
11
...podusíme cca 12 min, necháme vychladnúť
-
12
...aby to rýchlejšie vychladlo dala som chladnúť na tanier, ešte k horúcemu som pridala nasekanú petržlenovú vňať
-
13
...do misy k vyžmýkaným rohlíkom a pečeni pridáme ostatné suroviny - vychladené hríby aj s maslom a petržlenovou vňaťou, vajíčko, soľ, majoránku, najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhaný cesnak
-
14
...zahustíme detskou krupicou
-
15
...alebo strúhankou - všetko spolu vymiešame
-
16
...vznikne nám kompaktná voňavá hmota. Ak máte radi knedličky tuhšie, treba pridať krupice či strúhanky viac. My máme radi tieto knedličky jemnejšie, preto ich robím takej polohustej konzistencie, knedličky hádžem do polievky veľkou lyžičou (polievkovou). Vždy si trochu polievky odoberiem do menšieho hrnca, nikdy ich nehádžem do všetkej polievky - tak to robila aj moja maminka. Necháme variť cca 10-12 minút a výborné voňavé knedličky sú hotové.
-
17
Tip na záver: Vždy robím cesta na knedličky viac (už keď sa s tým babrem :) Časť hmoty si dám zamraziť - použijem pri ďalšej polievke v budúcnosti. Nádobku na ľad jemne vymastíme maslom alebo olejom a lyžičkou do nej naberieme knedličkovú hmotu - utrasieme a dáme zamraziť. Keď to zamrzne, môžeme vyklepnúť a odložiť v dóze alebo sáčku do mrazničky.
to opečenie krídelok je pre mňa pozitívna novinka ako aj fantastické knedličky.
za krásnu a chutnú kreativitu 5 hviezdičiek a už je aj v kk, milá@eviana veľká vdaka a uznanie ti patrí.
Keď nerobím mäsovú, ale len zeleninkovú, tak postrúham mrkvu najemno a podusím na masle - aj to krásne zafarbí polievku do žlta :)
Som rada, že som mohla trošku pomôcť, ďakujem :)
Ďakujem Ti za Tvoje milé usmiate slová, spravil si mi radosť ohromnú nimi :)
Majorán mám domáci, tiež nie som veľmi majoránková, ale do tohto som sa zamilovala, neskutočne vonia, nedá sa s kúpeným vôbec rovnať, tak mi nedalo ho tam nepridať, asi aj do palaciniek by som ho dávala :))) Ďakujem za hviezdicky, KK a hlavne za Tvoj milý komentár :)
Ďakujem Táni, Ty moje potešenie... za Tvoje milé slová. Budem rada ak vyskúšaš a s napätím budem čakať čo na haluške s hríbikami povieš. ♥