Kurací perkelt
Kurací perkelt

Kurací perkelt s cestovinou fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 10. apríla 2017
Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept)
Foto: luwinka

Viem, že sa perkelt jedáva s haluškami, ale nakoľko môj syn ich nemá rád, tak som uvarila cestoviny - kolienka.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

500 g
2 ks
3 strúčiky
2 ks
1/2 kocky
2 PL
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia si pokrájame na kúsky. Do panvice dáme roztopiť maslo. Pridáme kuracie kúsky, ktoré posypeme mletým čierným korením, červenou sladkou paprikou a osolíme. Z obidvoch strán poobraciame a podusíme. Potom ich vyberieme a dáme na tanier.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz dáme do hrnca pokrájanú cibuľu, cesnak a zalejeme výpekom. Osmažíme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kuracie kúsky, bobkový list, polovicu kuracieho bujónu, čierne korenie, celé podlejeme trochou vody a dusíme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso mäkké, tak pridáme šľahačku.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chvíľu povaríme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnčeka si dáme polohrubú múku, trochu octu a vlažnú vodu. Rozmiešame. Pridáme do hrnca a ešte chvíľu povaríme .

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvaríme cestoviny a môžeme jesť .

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Takže ujasnime si to. Názov "perkelt" je poslovenčené maďarské slovo pörkölt, čo znamená "pražený" . Keď varíme perkelt, tak opaprikované mäso restujeme na cibuli, vo vlastnej šťave, prípadne podliate malým množstvom vody... šťavy je relatívne málo. Mäso sa v šťave urobí (upraží - uperkeltuje domäkka a touto fázou sa príprava jedla i končí. Takže ak sme skončili tu, uvarili sme perkelt :-)
Keď varíme paprikáš, postupujeme síce rovnako, ale po uperkeltovaní , udusení mäsa väčšinou prilejeme ešte vodu (alebo vývar či víno) a nakoniec jedlo zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Tým získame lahodný "sósik" , omáčku,
takze robit tento paprikas z kuracích prs nie je stastna volba.a ak.tak to mäso je urobene uz v bode c.1stavu stacilo prejst pon. mixerom a nie zahustovat lepom,a ak je riedka,staci ju zvarit a to maso vlozit na koniec iba prehriat.