Foto: mississka
Recept na výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý:)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do väčšieho hrnca dáme roztopiť maslo (ale originál maslo, nie tie margaríny čo nemajú s maslom nič spoločné:)) , pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a podusíme. Krásne nám rozvoniava po kuchyni kombináciou s maslom :)
-
2
Pridáme bobkový list a polievkovú lyžicu červenej papriky. Vôbec sa nemusíte báť toho, že vám ujde ruka:)
-
3
a teraz tam hodíme umyté kuracie stehná, prípadne krídelka alebo iné mäsko, ktoré máte po ruke, osolíme a okoreníme. Krátko opražíme z každej strany a dáme si do konvice variť tak liter vody.
-
4
Keď sa nám uvarí voda, pridáme plyn na sporáku a zalejeme stehienka vriacou vodou. A už len prikryjeme a pekne dusíme :)
-
5
Po asi polhodinke dusenia si postavíme ďalší hrniec s osolenou vodou a ideme spraviť halušky. Z asi hrnčeka múky, jedného vajíčka a vody vymiešame lepkavé a nie moc tuhé cesto..Keď sa bude zdať riedke, tak ešte pridať múku a keď moc husté tak vody.
-
6
Sú hotové keď vyplávajú na povrch, už ich len scedíme :) z toho hrnčeka mi vyšla asi takáto miska halušiek
-
7
Kým sa spravili halušky tak sa dorobilo aj mäsko.. Už len vymiešame smotanu na šľahanie a hladkú múku (radšej používam smotanu na šľahanie ako na varenie, omáčky sú potom jemnejšie). Kto sa bojí, že to nevymieša dobre, tak nech to vlieva do omáčky cez nejaké husté sitko :) už len krátko povaríme. Ja omáčku aj cedím, lebo u nás moc nemajú radi kúsky cibule. Už len naložiť a šup jesť. Dobrú chuť :)
nespĺňa základné atribúty prípravy perkeltu.
nepochybujem, že je jedlo výborné, ale ide o dusené kuracie stehná.
Moja maminka ho robí presne takto isto ako si ho robila Ty a ja ho mám takto uložený dodnes vo svojom zošite s receptami, ale je fakt, že toto je skôr paprikáš (ten je so smotanou).
Ale v každom prípade si skvelo navarila :)
nekritizujem recept ako taký, len som napísala zhruba niečo o tom, čo je perkelt.
okrem toho slovo"pörkölt" z madarčiny preložené, znamená opiecť alebo menej správne osmahnúť mäso na cibuľovo-paprikovom základe a od tohto je potom aj odvodený názov perkeltu v poslovenčenom voľnom preklade.
varecha.pravda.sk/recepty/kralik-na-paprike/54027-recept....
Je to práve naopak---Perkelt-bez smotany Paprikáš so smotanou.!!!!!!!!!!!!!!!!
Presne tak, perkelt je bez smotany a paprikáš je so smotanou.
Takto sa robí paprikáš, perkelt je bez smotany.
Opäť sa ozvala tá pravá... To naozaj nie je jedno ako sa čo volá. Si zrejme jednou z tých, ktoré nevedia čo je ľavá a čo pravá ruka. Teba by som z kuchyne vyhnal preč... Príklad: "Na obed som urobila pečienku." Po debate vysvitlo, že žiadne mäso nevarila, ale pripravovala pečeň, teda vnútornosť. Žeby to bolo niekomu jedno?
Na balení kuracích pečienok je nápis Kuracie pečienky, a sú to vnútornosti.
Slovenský jazyk ovláda rečou a písmom asi 10% Slovákov. Ja nemôžem za to, že tých 90% má mongolských predkov, ktorí bohužiaľ, aj napriek dvom-trom vysokým školám, svoj materinský jazyk neovládajú. Pozri si jedálne lístky v reštauráciách, čo je tam za bludy a gramatické chyby. Tak je to aj v prípade výrobcov potravín a obchodníkov. Lenže to je iná kapitola.
som kukla do slovníka-je možné tvar pečeň i kuracia husacia pečienka..
Pečeň vs. Pečienka
Myslíte si , že pečeň a pečienka je jedno a to isté?
Pravda to však nie je :)
Pečeň - vnútornosť
Pečienka - pečený kus mäsa / môže byť hovädzia pečienka. bravčová pečienka atď/
Takže vôbec nie je možné zamieňať výrazy pečeň a pečienka. Sú to dva odlišné pojmy.
dobrý recept už viackrát som varil a mňamka
Presne tak.Varime si pre seba a podla seba.Dobru chut.