Kurací perkelt s domácimi haluškami fotorecept

vlieskovsky - bez fotkyvlieskovsky, 25. augusta 2010

Kurací perkelt som si vybral kvôli prekonaniu ďalšej svojej méty vo varení. Varil som ho prvýkrát a vraj chutil:)

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
350 dkg
2 dl
Perkelt:
1 ks
800 dkg
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme halušky. V miske rozmiešame múku s vodou a pridáme soľ. Vodu do cesta pridávame postupne. Vymiešame si polotuhé cesto. Pomocou haluškovača necháme halušky povariť v hrnci s osolenou vodou. Hneď ako vyplávajú na povrch ich vyberieme a premiešame v miske s trochou oleja, aby sa nelepili.

    Kurací perkelt s domácimi haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľku taktiež pokrájame na drobno. V rozohriatom hrnci s olejom ju orestujeme. Keď je cibuľka hotová, tak ju stiahneme z plynu a za stáleho miešania pridáme červenú papriku. Paprika sa nesmie pridávať, keď je na plyne, lebo by zhorkla.

    Kurací perkelt s domácimi haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne pridáme nakrájené kuracie prsia a chvíľu ich pražíme s cibuľkou.

    Kurací perkelt s domácimi haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak je mäsko celé obalené v cibuľke a v paprike, tak pridáme vodu a necháme ho dusiť. Dusíme, až kým mäsko nie je uvarené. Cca 10min. po tom, čo voda zovrie pridáme potrebné koreniny a mäso ochutíme.

    Kurací perkelt s domácimi haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Smotanu zmiešame s múkou a postupne pridávame za stáleho miešania. Smotanu necháme prevariť, dochutíme a môžeme podávať.

    Kurací perkelt s domácimi haluškami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

celicko
ja bych paparikas jedla furt... uzasne jednoduche ;) gratulujem k prekonaniu mety!!!!!!!
satin2
podobný perkelt so smotanou ,alebo na červeno s hríbami robím aj ja.
Halušky robím z polohrubej múky,vajcia ,vody ,zemiak.......
evanaaa
Dobre je deň pred varením jedla do ktorého sa pridáva smotana zmiešať sladkú a kyslú dokopy, omáčka je lahodnejšia. A dobré je aj do zátrepky dať máličko cukru, aby sa nezrazila.
marienka44
Evanaaa, tie tvoje pripomienky som nevedela. Clovek sa uci cely zivot. :-)
1956
halušky robím podobne ako satin2, ibaže bez zemiaka, ale pridám za malú lyžičku oleja a do múky štipku prášku do pečiva alebo sodu bicarbon. Sú jemnejšie, nadýchnuté a nie sú /tvrdé/ stučené.Tieto halušky robím i z vajcom a ktomu cez leto uhorkový šalát alebo s bryndzou, keď sa nechce nikomu čistiť surové zemiaky.
veronka8
mňam........
ešte pridať kvašáky čo mám na balkone a nemá to chybu.....
tetuska
keď je viac času robievam halušky zemiakové, keď mám menej aj z múky...
marienka44
Robim aj ja tzv. nokerle, ale do cesta davam aj vajicko, aspon 1, co to cesto spoji.
evinkab
len som si neni ista tou vahou surovin... 800 dkg masa??? 350dkg muky?? to ma byt asi len v gramoch ze?
vikinka19
Ahoj ;)...dnes varim kuraci perkelt, moji chlapi si budu oblizovat prsty:)... halusky robim aj s troskou krupicovej muky, ale pridam lyzicku bravcovej masti a su fajnove;)
sisabb
Tiež som to dnes varila prvý krat a dakujem za podrobny postup a este aj s fotkami,velmi mi to pomohlo.
miluna
Dnes som robila obed podľa Tvojho receptu, super sa vydaril, a tiež som prekonala métu vo varení, perkelt som robila prvýkrát:)
yennn
@evanaaa ten cukor do zatrepky - praskovy ci krystalovy? :-) Predpokladam ze ide naozaj len o stipku...
petka20
presne takto to varim aj ja..ale skoda ze vela ludi si perkelt myli s paprikazom..tento recept sa originalne vola Paprikaz:)) ale je to uplne jedno,jedlo.je to vinikajuce:)
ajuschka
luuubim, a kym sa to vari nezatrepane, tak tam popcham aj kuracie chrbty a kadeco, nech je vyvar silnejsi :)
darkweronicka
Recept je super, akurát tie jednotky mi, ako matematičke, tam nesedia... :) 4 porcie z 8 kg kuracieho mäsa, hm hm hm :)
pomytok
včera som zarubal kohúta a dnes bude na smotane..5 a pol kila mal bez hlavy
radox1
co by som dal za takeho kohuta.a ak by sa mi pritrafil,urcite by som z neho urobil Coq au vin (kohút na víne).je to sice narocny recept,ale je to obrad.
angast
@tiginko
tak toto je teda riadny prúser , ja som doteraz jedol paprikóš
bez smotany. Ale chutil mi aj tak.
tiginko
v Malom Lopašníku je možné a dovolené všetko :-)
nicolka
Tvoj recept je super! Moja perkeltová premiéra bola vďaka tebe bez chybičky! Ďakujem :)
gubics
Správne pomenovanie je perkelt - to jedlo bez smotany, so smotanou je to paprikáš, ako to správne uviedla @tiginko. Ale nestriela sa z toho, aj maďarské kuchárky si tie názvy popletú, napriek tomu, že je to originálne maďarské jedlo. Ešte by som trochu poopravila, podáva sa to s nokerlamy, tam ale je potrebné dodať do cesta aspoň 1 vajíčko. Do týchto sa nepridáva sodabicarbona, aby tie nokerle boli mäkšie ,môžete si pozrieť originálne maďarske recepty.Google prekladač Vám ich preloží, aj keď neviete po maďarsky.
wiwi
gubics mýliš sa Paprikáš je len s paprikou...samotný názov to napovedá a perkelt je so smotanou....ale nechcem sa hádať tak je to po mojom a naši tiež tak vedia čo chcú navariť...nič v zlom,jedno aj druhé je mňamka....
brambora
@wiwi presne naopak to je. tak ako pise gubics a tiginko... paprikas = smotanovy, perkelt = len cibula, paprika. viem, ze nazov to evokuje opacne, aj ja sama som si to dlhe roky myslela, ale je to naozaj opacne. ;)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha