Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 282 najnovší komentár včera 23:55
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 4 najnovší komentár 9. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 282 najnovší komentár včera 23:55
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Cesminaz: Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá 208 najnovší komentár 31. júla 2025
- Mimka946: Platkova želatina 9 najnovší komentár 29. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 229 najnovší komentár včera 23:55
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 1 najnovší komentár 4. augusta 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Už ste o tom počuli? Túto účinnú zbraň proti otravnému hmyzu na balkóne má doma každý VIDEO
-
Kuracie rezančeky s pestrou zeleninou VIDEO
-
Ľahučká maková bublanina s ovocím VIDEO
-
Pikantný vajíčkový šalát VIDEO
-
Demikát, to je svetový unikát! Takto sa jedinečná slovenská bryndzová polievka varí na Liptove VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Slaná bublanina VIDEO
-
Uľahčite si život: 11x obed z jedného pekáča. Toto sa urobí skoro samé!
-
Zásoby do komory: 12 variácií ako spracovať uhorky na zimu. Zaváranej klasike tu konkurujú aj netradičnejšie chuťovky
-
Letné pečenie: 11 receptov na osviežujúce citrónové rezy
-
To naj z Varecha.sk: 11 najklikanejších receptov na slané cuketové koláče
-
Navrch koláča: 7 spôsobov, ako urobiť chrumkavú mrveničku aj bez masla
-
Najlepšie recepty: Starostove rezy, bryndzový koláč, bublanina... V júli sa pieklo vo veľkom a toto vám najviac zachutilo
-
Obedy aj večere: Sezónna zelenina, nedeľné mäso aj niečo sladké pre deti. 14 tipov, čo variť tento týždeň
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke...
pörkölt : mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html...
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))