Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 288 najnovší komentár dnes 17:01
- Musha: Tvaroh na cheesecake 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 706 najnovší komentár 1. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 288 najnovší komentár dnes 17:01
- Michal81: Vanilkový cukor v roku 1980 25 najnovší komentár 13. septembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 575 najnovší komentár 3. septembra 2025
- Astheart: Antioxidanty? 24 najnovší komentár 21. augusta 2025
- Veronkahof: Oškvarkové pagáče 2 najnovší komentár 18. augusta 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 271 najnovší komentár dnes 17:01
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025 2 najnovší komentár 3. septembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 35 najnovší komentár 26. júla 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Super jednoduchý trik, ako šikovne umyť sitko VIDEO
-
Zapekaný karfiol s mletým mäsom a ryžou VIDEO
-
Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou VIDEO
-
Šampiňónová sviečková omáčka VIDEO
-
Minul sa vám pudingový prášok? Namiešajte si doma vlastný! VIDEO
-
Ľadová káva s karamelom VIDEO
-
Zemiakové džatky z Vysokých Tatier, tradičné jedlo našich starých mám VIDEO
-
14 tipov, čo upiecť na predĺžený víkend: Obľúbené rodinné koláče, ale aj múčniky, aké ste ešte nerobili
-
Do polhodiny na stole: 11 pohodlných receptov na rýchlu večeru. Kúpte gnocchi a...
-
Najlepšie v auguste: V TOP rebríčku videoreceptov zabodovali finalisti z Pečie celé Slovensko
-
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné jedlá pre celú rodinu. Nebudete si vedieť vybrať!
-
11x cuketa za zimu: Zavarte si ju ako omáčku, nátierku, čalamádu alebo aj džem
-
TOP augustové rebríčky: Najobľúbenejšie suroviny? Mak, slivky a cuketa. Pozrite si najlepšie recepty nielen z nich
-
Škola volá: 10x niečo sladké na desiatu. Nie z obchodu, ale z domácej kuchyne
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke...
pörkölt : mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html...
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))