Rôzne

Perkelt alebo paprikáš

3sandra3 - fotka3sandra3, 5. júna 2011

Vidíte, tak toto neviem. Neviem, aký je rozdiel pri varení perkeltu a paprikášu.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Perkelt- podáva sa k rôznym prílohám. Je trocha hustejší, a nie sú v ňom zemiaky.
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
kucharronald
Perkelt- podáva sa k rôznym prílohám. Je trocha hustejší, a nie sú v ňom zemiaky.
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
kucharronald
Aha, teraz googlujem, a došiel som na to, že čo ja Paprikáš volám, to nie je paprikáš :) Nevadí... :D
ailuj82
jedno je so smotanou a druhé bez, ale nikdy neviem ktoré :-D
evusik
Zjednodušene povedané, rozdiel je takýto: Paprikáš je kuracie alebo bravčové mäso + rajčiny + paprika = všetko podusiť, mäkké mäso vybrať, šťavu rozmixovať a pridať smotanu.
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
1x dandy
letisia
V jednom je mlieko a v druhom nie je. Len nikdy neviem ktoré je ktoré. Keď robím bez smotany, nemixujem omáčku.
sovka62
Tak toto je pre mňa otázka, na ktorú nemám odpoveď odkedy som začala variť. Keď si spomeniem, čo vraviela mama, tak porkolt (nad o majú byť dvojbodky, neviem to napísať) znamená pražený a paprikás znamená paprikový (po maďarsky). Podľa nej bol perkelt z kuraciny alebo bravčoviny so smotanou a paprikáš to isté bez smotany. Ale prečo práve takto, keď do oboch sa mäso na začiatku opráža a do oboch ide mletá červená paprika, to netuším. Možno preto, že v tom paprikáši je tú mletú papriku lepšie vidieť, keďže ju neprekrýva smotana.
viera1
Už sa to tu rozoberalo a ja si pamätám,že v reštauráciách sa podával teľací perkelt (bol bez smotany) a maďarský bravčový perkelt bol s kyslou smotanou.Vtedy boli normy a podľa toho sa varilo vo verejnom stravovaní.Dá sa ale povedať,že tí,čo robili normy, urobili chybu:perkelt je bez smotany a paprikáš so smotanou.
alexdidi
Moje informácie sú také ako ich pomenovala @vierka1 , teda paprikáš je so smotanou a perkelt bez smotany.
arasidka
alexdidi, no a toto je ten bod, keď sme sa ani v rodine nevedeli dohodnúť. Podľa nášho starého zvyku, keď sa robil perkelt, robil sa so smotanou a paprikáš s paprikou. A ono je to koťuha pánska naopak. Ale i naďalej doma varím perkelt so smotanou a paprikáš bez, ale do perkeltu, a je jedno či kuracieho,bravčového,alebo iného, pridávame po osmažení cibuľky aj papriku.
sladkacokolada
ja tak isto ako sovka aj arasidka, aj keď sme sa nad tým zamýšľali nejeden raz. Varila som perkelt a Zuzka sa pytala čo varím, ja že petkelt a ona keď to videla, že teta veď to je paprikáš:) tak neviem...
viera1
My to ani doma tak nenazývame,keď je to kurča na paprike,bravčové na paprike atď. s cestovinou, nokami,knedľou,dávam smotanu,keď s ryžou,hranolkami a zemiakmi,tak bez smotany.V podstate je to "sranda",všimnite si v reštaurácii (v popise jedál),že to je rôzne.
evanaaa
Možno správny - pravý Maďar, rsp. žena kuchárka by to vedela vysvetliť, pretože mletá paprika sa v ich receptoch pridáva skoro všade do mäsa, tak isto do perkeltu ako aj do paprikášu, rozdiel je len v pridaní, či nepridaní smotany, u nás je to jednoduch mäso na šťave, alebo na smotane. musím sa podívať na ten rozdiel, lebo aj ja sa občas v tom mýlim.
hubata
No teda ja neviem: ale asi perkelt so smotanou a paprikáš s paprikou, rajčinami a zelenou paprikou. Keby tak svokra žila ........bola od Rimavskej Soboty, možno by mi pomohla.
dorisa
Nelámte si hlavu, ja to tiež neviem,ale oboje rada papkám:)
budim
inak my sme v nasej restike v Irsku robili "pink pepper sauce", sefka to mala z Nemecka, zevraj jej vynalez a potom jej hovorim, ze to u nas bezne, len my davame este cibulku a trosku cesnaku, ale jej tajomstvo bolo, ze dala len cistu slahackovu smotanu na ohen a metlickou zmixovala s cerstvo podvenym korenim a naozaj dobrou cervenou paprikou a priviedla do varu a nakoniec polovicku citrona a nechala trosku povarit a citon nahradil ocot a takmer som zabudla, ze zeleninovy bujon a ten je dost slany, tak sme nesolili a omacka ako lusk
vierik
Presne ako to napísala @evanaaa ,základ je ten istý,len do paprikášu sa pridáva smotana,tak sme sa to učili :-)
zvoncek
paprikáš so smotanou, perkolt (o s dvojbodkou) bez smotany-
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
frezia68
Potvrdzujem (len teraz som prišla k diskusii) paprikáš je so smotanou :-)))
hortenzia51
Mile vareškárky.. ja si myslim,že názov paprikáš je po Sovenský a perkolt je po Maďarský , takže je to iste jedlo...ibaže každy si hovorí inak a varí ,tak ako mu chuti...
janazjarku
Paprikáš so smotanou a perkelt bez :-) Informácia overená vo Fiľakove :-D
arasidka
Dievčence moje, chlapci detto - práve som dovarila bravčové mäsko na smotane - k tomu robím halušky - je to prudko jedlé - overené priamo tu v Pezinku . :)))))
dublinka
súhlas s mnohými predchádzajúcimi príspevkami : jednoznačne --PAPRIKÁŠ JE SO SMOTANOU, PERKELT BEZ SMOTANY !!! info: všetky generácie mojich maďarských predkov :)
jozefj
Skorokuchár ešte sa Ti treba veľa učiť..
duschko
Aj mne to tak bolo vysvetlene v skorsich diskusiach, ako teraz napisala dublinka. Tak ci onak, hlavne ze nam chuti.
budim
ako som uz pretym uviedla, je to to iste, ako uviedla @hortenzia51 , overene u nasich susedov a to v odbornych kruhoch ;-)
hortenzia51
-..Ďakujem @budim.ja som si to overovala u našiích známich z Madarska,.. patrala som po internete tak som našla recepty ,že do oboch davali smotanu.. každy varí ako vie a ako mu chuti a čo má do hrnca,,
cizmarka
u nas sa varí paprikaš z hyd.mäsa a so smotanou a perkelt tiež z hyd. mäsa alebo aj z bravčového a s rajči. pretlakom no a bez smotany
bambulka51
U nas sa varilo tak
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
3sandra3
vdaka vám všetkým.... a ved nakoniec je to jedno,,,, hlavne, že nám chutí , či už so smotanou alebo bez smotany... :-))
3sandra3
arasidka... aj ja mám najrači šúlance s mákem,,,, aj s moju sestru,,, vždy sme od maku celé a keď sa usmejemeeee :-))
bejaja
@3sandra3 , máš pravdu, paprikáš, alebo perkelt, so smotanou, alebo bez smotany, hlavné že to chutí!
grandma
Perkelt je zahustený múkou a paprikáš je zahustený smotanou!
hylda
perkelt ci paprikas,,.drzte mi palce, dnes varim perkelt u nadejnych svokrovcov, ale priatelova maminka vari az moc dobre, budem to mat veeeeelmi tazke, aby som tak drahemu varila aj ja)))
3sandra3
@hylda držíme ti teda palce, aby ti to vyšlo,,, neboj , zvládneš to, určite bude všetkým chutiť
pietroo
Trocha oneskorená, ale časovo univerzálne platná poznámka.
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
kikili
Perkelt chutná asi ako v 4echách "Kure na paprice", ale viac šťavy. Čiže cibulka mäso,sol paprika, po osmažení podliať (voda podľa chuti). V čechách väčšinou majú knedle, a keď sa robia halušky, sa sa hodí viac tej vody.. celé sa potom zahustí, muka sa rozmieša v smotane alebo v mlieku (komu ako chutná. Kyslá smotana sa pridá do taniera, deti sa s tým pohrajú, robia si šmajlíky..))
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))
robo2014
Dámi a páni, zdravím vás :-) Podľa toho, čo ma učila mama počas domáceho varenia, Perkelt je kuracie mäso (alebo aj bravčové) udusené na šťave, tak ako pri paprikáši (základ sa často opakuje u mnohých jedál), akurát bez papriky a zahustený smotanou na varenie zmiešanou s hladkou múkou a podáva sa spravidla s kolienkami. Pričom pri varení paprikášu sa pridáva sladká mletá červená paprika, tiež sa zahustí ako perkelt a podáva sa spravidla s haluškami. To sú moje skúsenosti. Tak si vyberte. Dobrú chuť, nech je to tak alebo onak :-)
mata3636
Stačí si nájsť hocijakú maďarskú stránku o varení a budete mať jasno. Pörkölt bez smotany, paprikás so smotanou. A do obidvoch mletá červená paprika. Bez tej by Maďari asi neboli Maďari :-) A @pusta tu raz pridala dobrú mnemotechnickú pomôcku: paprikás - na konci je S, tak to je so smotanou.
dandy
Je to jednoduché. Perkelt je len s paprikou a paprikáš (aj keď je to proti logike) je zahustený smotanou a múkou.