Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1029 najnovší komentár včera 14:33
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1029 najnovší komentár včera 14:33
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 580 najnovší komentár včera 14:33
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Opekance s makom -
Škvarkové medvedie labky -
Domáce plnené langoše s bryndzou a mozzarellou -
Žĺtková torta s krémom z vaječného likéru -
Šťavnatá štefanská sekaná v slaninke. Tento sviatočný recept sa vždy podarí +video -
Vianočný zemiakový šalát s cviklou plný chuti a farieb +video -
Kakaové sušienky so slaným karamelom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie -
Sviatočné pečenie: 12 receptov na najobľúbenejšie vianočné zákusky -
12 receptov na linecké pečivo: Tieto koláčiky budú ozdobou každého sviatočného stola
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke...
pörkölt : mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html...
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))