Kulajda
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 14. januára 2021

Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
| 80 g |
|
| 2 PL |
|
| 800 ml |
|
| 200 g (najlepšie varný typ B) |
|
| 120 ml |
|
| 40 g (môže byť aj mrazený) |
|
| 120 g mrazené |
|
| 100 ml |
|
| 3-4 PL (alebo podľa chuti) |
|
|
|
|
|
|
|
| 25 g (alebo podľa chuti) |
|
| Na pošírované vajcia: | |
| 4 ks |
|
| 2 PL |
|
| 500 ml |
|
| štipka |
|
Postup
-
1
Z polovice masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, drvenou rascou a povaríme 20 minút. Olúpané očistené zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do polievky. Varíme ich domäkka.
- 2
Ku koncu varu pridáme mlieko, kôpor a na masle restované nakrájané huby (ak použijeme sušené huby, tak ich vkladáme namočené do polievky hneď na začiatku spolu so zemiakmi). Ochutíme prevareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.
- 3
Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou a servírujeme. Pri podávaní vkladáme pošírované vajce do polievky, doplníme kôprom.
Tiež hubová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu