Kulajda
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 14. januára 2021
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
80 g |
|
2 PL |
|
800 ml |
|
200 g (najlepšie varný typ B) |
|
120 ml |
|
40 g (môže byť aj mrazený) |
|
120 g mrazené |
|
100 ml |
|
3-4 PL (alebo podľa chuti) |
|
|
|
|
|
25 g (alebo podľa chuti) |
|
Na pošírované vajcia: | |
4 ks |
|
2 PL |
|
500 ml |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Z polovice masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, drvenou rascou a povaríme 20 minút. Olúpané očistené zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do polievky. Varíme ich domäkka.
- 2
Ku koncu varu pridáme mlieko, kôpor a na masle restované nakrájané huby (ak použijeme sušené huby, tak ich vkladáme namočené do polievky hneď na začiatku spolu so zemiakmi). Ochutíme prevareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.
- 3
Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou a servírujeme. Pri podávaní vkladáme pošírované vajce do polievky, doplníme kôprom.
Tiež hubová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu