Hubová polievka
Hubová polievka

Kulajda

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 14. januára 2021
Kulajda
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

80 g
2 PL
800 ml
200 g (najlepšie varný typ B)
120 ml
40 g (môže byť aj mrazený)
120 g mrazené
100 ml
3-4 PL (alebo podľa chuti)
25 g (alebo podľa chuti)
Na pošírované vajcia:
4 ks
2 PL
500 ml
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z polovice masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, drvenou rascou a povaríme 20 minút. Olúpané očistené zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do polievky. Varíme ich domäkka.

  2. 2

    Ku koncu varu pridáme mlieko, kôpor a na masle restované nakrájané huby (ak použijeme sušené huby, tak ich vkladáme namočené do polievky hneď na začiatku spolu so zemiakmi). Ochutíme prevareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.

  3. 3

    Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou a servírujeme. Pri podávaní vkladáme pošírované vajce do polievky, doplníme kôprom.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Huby, Česká kuchyňa, Obed, Polievky, Večera, Lacné jedlá, Varené

Diskusia k receptu

kaya60
Ukladam si recept, polievka vyzera uzasne. A ten krasny tanier... 😊
1x haji
tatty
Neviem sa rozhodnúť, či je krajší tanier, alebo polievka..vyzerá to na remízu :-). A to vajíčko... hmm. Páči sa mi recept veľmi.