Kubánska fazuľová polievka s jalapeño fotorecept
Foto: sracz
Jednoduchá „rýchlovka“ na chalupe, či chate, ale aj po príchode zo zdravotnej prechádzky. Na myseľ mi prišiel slogan mojej presladkej mamky, B. P., s Zobraziť celý popisJednoduchá „rýchlovka“ na chalupe, či chate, ale aj po príchode zo zdravotnej prechádzky. Na myseľ mi prišiel slogan mojej presladkej mamky, B. P., s mne podnes chýbajúcim košickým dialektom: „Keď to nebude dobré, zjedia to deti“! V tom prípade vynecháme jalapeño, no lístočkami petržlenovej a zelerovej čerstvej vňate nešetríme. Recept som upravil po jeho TV uzkážke v podaní herečky Valerie Bertinelli, šikovného to žieňaťa aj v kuchyni. Kimlo si jalapeño znásobí podľa vlastnej predstavy a chuti!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
1-1,5 ks veľká, postrúhaná |
|
6-8 strúčikov na plátky |
|
1-2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
800-1000 ml konzervovaná |
|
500-600 ml (alebo vývar) |
|
250-333 ml čerstvá |
|
250-333 ml čerstvá |
|
Postup
-
1
Predstavujem Vám jednoduchú zostavu, ale dovoľujem si Vás ubezpečiť, že výsledok jednoduchej tepelnej prípravy je naozaj chutný.
-
2
Do hrnca som na veľkých „slzičkách“ postrúhal celú cibuľu, pridal ku nej naplátkované strúčiky cesnaku,
-
3
zalial olivovým olejom (ale kľudne by som použil aj slnečnicový, kukuričný, či rastlinný), zapol som ohrev na ½ výkon a
-
4
v priebehu dusenia pridal aj na drobno pokrájané dve jalapeños a na „broky“ pokrájané „halúzky“ petržlenovej vňate.
-
5
Nasledovala asi KL soli, ½ KL čerstvo mletého čierneho korenia a po PL mletej rasce a mletého koriandra (cilantro),
-
6
po asi 3÷4´ restovaní som do hrnca vlial 2x439 g konzervy čiernej fazule a hrnček teplej vody, v originál rcp jedna konzerva aj so šťavou a druhá bez nej, ale po krátkom „podumaní“ ja som prilial šťavu aj z druhej a prázdne konzervy som prepláchol teplou vodou, ktorú som tiež vylial do zostavy,
-
7
ktorú som nechal povariť asi 24´.
-
8
Vo „finiši“ som z polievky sitkom vybral asi 200 ml fazule, zvyšok v hrnci na hrubo rozšľahal ponorným mixérom, vrátil celé bôby uvarenej čiernej fazule,
-
9
zasypal lístočkami pokrájanej petržlenovej a zelerovej vňate a za horúca
-
10
servíroval do väčších porcelánových misiek. My sme túto polievku jedli iba tak „na čisto-holo“, ale komu sa to máli, môže si do nej pridať krutóny z bieleho pečiva (3÷4 rohlíky, alebo žemle, či adekvátne množstvo vekle, pokrájané na 15÷20 mm kocky, rozložiť v pekáči, pokropiť rozpusteným maslom a olejom, zasypať drveným koriandrom, mletým sušeným cesnakom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastných chutí; rukami premiešať a nechať 150÷180´ VYSUŠIŤ v elektrickej rúre pri 125÷130 °C (250÷275 °F).
Diskusia k receptu