Krkovička konfitovaná v rozmarínovej masti s nastavovanou kašou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 26. februára 2021
Foto: Dušan Křístek
Suroviny
1 kg (bez kosti) |
|
500–800 g |
|
2-3 vetvičky (čerstvý) |
|
500 g |
|
4-5 strúčikov |
|
Nastavovaná kaša: | |
100 g |
|
|
|
300 g |
|
2 strúčiky |
|
10 g čerstvý |
|
2-3 ks |
|
|
|
|
|
80 g |
|
Špenát: | |
400 g |
|
2 strúčiky |
|
3 ks |
|
80 g |
|
|
Postup
-
1
Bravčovú krkovičku obviažeme špagátikom a naložíme do hrubozrnnej soli a cesnaku, najlepšie cez noc. Druhý deň ju umyjeme, osušíme a opečieme na panvici zo všetkých strán. Bravčovú masť rozohrejeme, pridáme vetvičky rozmarínu a strúčiky cesnaku. Do masti vložíme opečenú krkovičku a konfitujeme ju v rúre vyhriatej na 90 °C prikryté pokrievkou domäkka – asi 3,5 hodiny.
- 2
Očistené zemiaky uvaríme úplne domäkka a prelisujeme na pyré. Krúpky prepláchneme a uvaríme v dostatočnom množstve vody domäkka. Potom ich prepláchneme v sitku a necháme odkvapkať. Zemiakové pyré zmiešame s uvarenými krúpkami, ochutíme soľou, čerstvo mletým korením, strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu. Nakoniec vmiešame kocky vychladeného masla a tým kašu zjemníme.
- 3
Olúpanú cibuľu nakrájame na tenké plátky a usmažíme v oleji dozlatista. Smažíme ju po častiach, aby sa dobre presmažila. Usmaženú cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke a doplníme ňou kašu pri servírovaní. Pred servírovaním kašu polejeme masťou z konfitovania mäsa.
- 4
Listový špenát umyjeme, necháme odkvapkať na sitku. Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku. Potom pridáme listový špenát a iba ho na panvici prehrejeme. Dochutíme soľou. Len čo špenát zmenší svoj objem, ihneď ho servírujeme.
Tiež bravčová krkovička:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Podľa mňa sa takéto a podobné recepty dajú realizovať vo veľkej kuchyni, nie pre dvoch či troch stravníkov...