Krémový prívarok z tekvice fotorecept
Foto: sracz
Pôvodne som sa chcel o tomto prívarku zmieniť iba v zážitkoch. No spomenul som si, že to bolo najobľúbenejšie jedlo mojej presladkej Mamky. Zobraziť celý popisPôvodne som sa chcel o tomto prívarku zmieniť iba v zážitkoch. No spomenul som si, že to bolo najobľúbenejšie jedlo mojej presladkej Mamky. Naposledy som jej ho navaril pred 40 rokmi, presne na deň sv. Alžbety, jej patrónky. Pod túto pamiatku sa podpísala hlavne jej mama, naša babička lady Ann, B. P. Vrátila sa vtedy z Dominikánskeho pľacu s tekvicou. Záhradkári dobre vedia akú kôru má novembrová tekvica. „Olúpal“ som ju pomocou veľkého hrubého noža a kladiva. Uvariť ju, to už bola potom hračka!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 000-2 500 g |
|
2-3 ks |
|
2-3 KL |
|
1/2 ČL |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
2-3 PL (olivový) |
|
2-3 PL čerstvé |
|
2-3 PL |
|
500-600 ml studené |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvo strúhaný) |
|
2-3 PL (mletý alebo strúhaný) |
|
240-250 g |
|
240-250 ml |
|
podľa chuti čerstvý (alebo kôpor) |
|
Postup
-
1
Každá šikovná gazdinka, ale aj zručný gazdiniak, má svoj zaručene ten najlepší a „najsamšmačnejší“ recept nielen na tekvicový, ale i ostatné prívarky. Ja ten svoj zverejňujem so spomienkou a z úcty k mojej Mamke, B. P. Veľa som toho nepotreboval a ani samotná príprava nie je zložitá. Náš spoluvarecháč Fedor Malík , pri rcp so slanou tekvicovou štrúdľou, spomína tekvice od výmyslu sveta. Letné aj zimné. Hokaido, acorn, tekvicu pižmová, muškátovú, maslový „butternut“, delicata, tekvicu tureckú a štajerskú. Ja som kúpil druh „spaghetti squash“ a pripravil som ho s jemnou až hodvábnou chuťou!
-
2
Pri nákupe každého druhu tekvice používam starú fintu mojeho dávneho bulharského priateľa Vitana, kedy sa jej jemnosťou skontroluje vrypom nechta; ak vojde ľahko a mäkko, môže byť použitá aj v mojej kuchyni. Tekvicu som rozpolil, vyrezal jadierka aj s „vatou“ (použijem ich na zjemnenie chute mäsovej alebo zeleninovej polievky). Každú ½ ešte na ½, následne olúpal škrabkou na zemiaky, postrúhal na veľkých „slzičkách“ a uložil do hrnca.
-
3
Na tekvicovú „slamu“ som uložil „adidasku“ bobkových listov, posypal soľou a mletou rascou, zalial po povrch vodou (kto chce môže použiť zeleninovú vývar alebo bujón) a nechal variť, na polovičnom ohreve, až bola tekvica slastne chrumkavá.
-
4
Medzitým som pripravil „dvojkovú“ mliečno-smotanovú zálievku z à 2 PL oleja, masla a hladkej múky, miešaním získal jej voňavý jemneokrový nádych.
-
5
Potom som ju, počas nepretržitého miešania, pozalieval studeným mliekom (asi 500 ml), až zhustla podľa mojich nárokov, primiešal kyslú smotanu a mletý parmezán, okorenil mletým bielym korením a muškátovým orieškom.
-
6
Medzitým sa dovarila aj tekvica, z ktorej som zlial (a uložil na možné použitie, ako základu zeleninových polievok), prebytočnú tekutinu a vmiešal zálievku, ak by výsledné dielo bolo husté, zriedim ho troškou odliatej tekutiny z varenia.
-
7
Ešte zjemnenie šľahačkovou smotanou (v starom košickom slangu „šlahetkom“).
-
8
Po krátkom spoločnom prevarení, som vmiešal ešte asi 2 KL čerstvého pokrájaného tymianu (mal by to byť čerstvý jemný kôpor, ale ten nás nemá rád), oriešok masla a...
-
9
...panstvo, ráčte k stolu. S hovädzím (tentoraz) perkeltom a opečenými kúskami chleba, naozaj chutilo všetkým!
Diskusia k receptu