Krémové hubové risotto
Foto: mackaa
Rizotá zbožňujem a preto ich doma varím pomerne často a na rôzne spôsoby. Práve hubové je moja srdcová záležitosť :)
Postup
-
1
Úplne prvá vec, do ktorej sa pustíme je zeleninový vývar... Každý si ho môžete pripraviť tak ako ho máte radi, ale keď potrebujete inšpiráciu, nech sa páči. Na panvici si opečieme zeleninu nasucho, aby bola miestami hnedá a následne ju hodíme do osolenej vode a privedieme k varu. Úplne postačí variť tak 30 minút a môžeme ho robiť naplno...
- 2
Tak a teraz sa môžeme pustiť do samotného rizota. Do hrnca šplechneme olivový olej a pridáme očistené, nakrájané huby a restujeme kým sa nám z húb nevyparí voda. Až budú pekné krémové, dáme si ich bokom.
- 3
V hrnci si rozohrejeme olej a speníme na ňom nakrájanú šalotku - kratučko, nepotrebujeme, aby chytila farbu. Prisypeme ryžu (snáď nemusím pripomínať, že ryžu na rizoto nepreplachujeme) a miešame, chceme aby sa nám prepojila so šalotkou a olejom. Zalejeme vínom (vyberieme také, ktoré by sme sa nehanbili naliať návšteve na uvítanie) a varíme kým nevyprchá alkohol. Teraz už môžeme pomaly prilievať vývar po jednej naberačke a rizoto neustále miešame na vysokom stupni. Nezabúdame priebežne pridávať vývar vždy keď sa tekutina vyvarí a pokračujeme až do stavu, keď je rizoto už len ľahko tvrdé. V tomto momente vmiešame huby spolu s nasekaným cesnakom a zamiešame spolu s ďalšou naberačkou vývaru. Rizoto už by malo byť tak akurát a než ho odstavíme so sporáka, musí v ňom byť dostatočné množstvo tekutiny.
- 4
Na záver pridáme plátky masla a nastrúhaný parmezán a spolu všetko premiešame. Podľa chuti nezabudneme dosoliť a okoreniť. Podávame s čerstvo nastrúhaným parmezánom na vrchu.
Tiež hubové rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu