Králik so žemľovo-gaštanovou knedľou
šéfkuchár hotela Aquatermal v Dolnej Strehovej, 29. februára 2016
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V hrnci na rozpálenom oleji urestujeme očistenú a na rezance nakrájanú zeleninu spolu s cibuľou a so slaninou, ku ktorej pridáme cukor, necháme ho jemne skaramelizovať a urobíme základ ako na sviečkovú. K urestovanej zelenine pridáme horčicu a mäso a krátko restujeme. Zalejeme vývarom, prípadne vodou. Posolíme a pridáme všetky koreniny, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie a necháme dusiť pod pokrievkou asi hodinu. Podlievame.
- 2
Kým sa stehná dusia, pripravíme knedle. Nakrájame rožky, ktoré zalejeme trochou smotany, aby zvláčneli. Oddelíme bielky od žĺtkov, z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtky pridáme do rožkov. Medzitým nakrájame gaštany, ktoré pridáme aj s brandy do pripravenej hmoty, ktorú jemne aj s vyšľahaným snehom a so soľou premiešame. Dobre zamiešanú zmes rozdelíme na potravinársku fóliu a vytvoríme menšie knedle v tvare valčeka. Zabalíme do fólie a dáme variť asi na 25 minút.
- 3
Mäkké stehná vyberieme a dokončíme omáčku. Vyberieme bobkový list a korenie a omáčku so zeleninou rozmixujeme. Do rozmixovanej omáčky ešte pridáme smotanu a dochutíme podľa potreby citrónom, soľou a cukrom. Omáčku necháme prevrieť a na zjemnenie pridáme maslo. Uvarenú knedľu nakrájame, podlejeme smotanovou omáčkou a podávame s králičím stehnom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu