Dusený králik
Dusený králik

Králik na červenom víne s koreňovou zeleninou a tekvicou

Marek Foltín
šéfkuchár hotela Devín v Bratislave, 11. apríla 2021
Králik na červenom víne s koreňovou zeleninou a tekvicou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
60 minút
príprava

Suroviny

2-3 ks
150 g
150 g
1 ks väčšia
4 strúčiky
4 vetvičky
250 ml
500 g
700 ml
4 guľôčky
4 guľôčky




Postup

  1. 1

    Paradajky narežeme do tvaru X a vložíme do vriacej vody asi na 1,5 minúty, potom ich prudko schladíme v studenej vode s ľadom a ošúpeme.

  2. 2

    Králika rozporciujeme na menšie kúsky. Prebytočné kosti a nečistoty odrežeme. Mäso dôkladne osolíme a okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji vo väčšom hrnci zo všetkých strán do zlatohneda.

  3. 3

    Očistenú mrkvu, zeler a tekvicu nakrájame na malé kocky, cibuľu a cesnak nadrobno. Spolu s niekoľkými vetvičkami tymianu pridáme k opečenému králikovi a krátko (asi 5 minút) restujeme. Potom podlejeme červeným vínom. Keď sa alkohol z vína odparí, pridáme ošúpané paradajky nakrájané na menšie kocky.

  4. 4

    Premiešame, podlejeme teplým vývarom a za občasného miešania dusíme pod pokrievkou domäkka (asi 40 minút). Podľa potreby môžeme podliať vývarom. Pred servírovaním dozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu