Plnené cestoviny
Plnené cestoviny

Korutánske Käsnudel - taštičky so zemiakovo-tvarohovou plnkou

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 08:30
Korutánske Käsnudel - taštičky so zemiakovo-tvarohovou plnkou
Foto: Archív turistických organizácií

Taštičky plnené zemiakovo–tvarohovou plnkou sú typickým korutánskym jedlom. Niekomu možno pripomenú talianske ravioly, koniec koncov, Taliansko je za rohom.

4
porcie
45 (+ odležanie cest minút
príprava

Suroviny

Na cesto:
300 g
 štipka
1 ks
1 PL
podľa potreby
Na plnku:
150 g uvarené
300 g
2 PL
1 ks
2 PL (mäta, trebuľka, petržlenová vňať)
podľa chuti
Na potretie cesta:
1 ks
 (na poliatie)




Postup

  1. 1

    Cesto: Na pracovnú plochu nasypeme múku, urobíme do nej jamku a rozklepneme vajce. Mierne osolíme. Zapracujeme trochu oleja a toľko vody, aby vzniklo hladké a poddajné cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, prikryjeme ju potravinovou fóliou a necháme 30 – 45 minút odpočívať.

  2. 2

    Na plnku medzitým uvaríme zemiaky domäkka, necháme ich krátko vychladnúť a prelisujeme cez lis na zemiaky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme bylinky, osolíme a odstavíme z ohňa. Všetky suroviny na plnku zmiešame a vypracujeme hladkú zmes. V prípade potreby zjemníme kyslou smotanou.

  3. 3

    Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche. Pomocou obráteného pohára alebo okrúhleho vykrajovača vykrajujeme kolieska s priemerom približne 10 cm. Z plnky vytvarujeme malé guľky a dávame ich na cesto, alebo plnku dávame lyžicou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným bielkom, cesto preložíme cez plnku na polovicu a okraje pevne pritlačíme. Alternatívou je, že urobíme kolieska menšie, na jeden dáme plnku, prikryjeme druhým, cesto prstami spojíme a urobíme ozdobný okraj.

  4. 4

    V hrnci privedieme do varu veľké množstvo osolenej vody. Vložíme taštičky a varíme 10 – 12 minút, v závislosti od veľkosti. Opatrne ich vyberieme a dáme na nahriate taniere. Bohato zalejeme roztopeným maslom a môžeme posypať nasekanou pažítkou a opraženou slaninkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia