Korutánske Käsnudel - taštičky so zemiakovo-tvarohovou plnkou
mesačník Varecha, dnes 08:30
Foto: Archív turistických organizácií
Taštičky plnené zemiakovo–tvarohovou plnkou sú typickým korutánskym jedlom. Niekomu možno pripomenú talianske ravioly, koniec koncov, Taliansko je za rohom.
porcie
príprava
Suroviny
Na cesto: | |
300 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Na plnku: | |
150 g uvarené |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
2 PL (mäta, trebuľka, petržlenová vňať) |
|
podľa chuti |
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
(na poliatie) |
|
Postup
-
1
Cesto: Na pracovnú plochu nasypeme múku, urobíme do nej jamku a rozklepneme vajce. Mierne osolíme. Zapracujeme trochu oleja a toľko vody, aby vzniklo hladké a poddajné cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, prikryjeme ju potravinovou fóliou a necháme 30 – 45 minút odpočívať.
- 2
Na plnku medzitým uvaríme zemiaky domäkka, necháme ich krátko vychladnúť a prelisujeme cez lis na zemiaky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme bylinky, osolíme a odstavíme z ohňa. Všetky suroviny na plnku zmiešame a vypracujeme hladkú zmes. V prípade potreby zjemníme kyslou smotanou.
- 3
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche. Pomocou obráteného pohára alebo okrúhleho vykrajovača vykrajujeme kolieska s priemerom približne 10 cm. Z plnky vytvarujeme malé guľky a dávame ich na cesto, alebo plnku dávame lyžicou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným bielkom, cesto preložíme cez plnku na polovicu a okraje pevne pritlačíme. Alternatívou je, že urobíme kolieska menšie, na jeden dáme plnku, prikryjeme druhým, cesto prstami spojíme a urobíme ozdobný okraj.
- 4
V hrnci privedieme do varu veľké množstvo osolenej vody. Vložíme taštičky a varíme 10 – 12 minút, v závislosti od veľkosti. Opatrne ich vyberieme a dáme na nahriate taniere. Bohato zalejeme roztopeným maslom a môžeme posypať nasekanou pažítkou a opraženou slaninkou.
Tiež plnené cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu