Koláčiky z pudingového kysnutého cesta fotorecept
Foto: happybunny
Ešte donedávna som bola v tom, že mám najlepší recept na slimáčiky z kysnutého cesta. Ten je však už z kola von vďaka tejto Zobraziť celý popisEšte donedávna som bola v tom, že mám najlepší recept na slimáčiky z kysnutého cesta. Ten je však už z kola von vďaka tejto mäkkučkej a voňavej pudingovej variácii. Recept dopĺňam o tri nápady na slimáčiky: jahodovo- vanilkové, mangové a škoricové.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
950 g |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
80 ml |
|
100 g |
|
6 PL |
|
Jahodovo-vanilková plnka: | |
350 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
2 bal. |
|
Mangová plnka: | |
250 g |
|
1/2 ČL |
|
4 PL |
|
2 ČL |
|
Škoricová plnka: | |
100 g |
|
300 g |
|
3 ČL |
|
Postup
-
1
Uvaríme si puding podľa návodu, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, potom pridáme mlieko a aquafabu (náhrada za 2 vajcia) - ak používame vajcia, treba počkať, kým puding trocha vychladne, aby sa v ňom nezačali variť.
-
2
V miske si zmiešame všetky suché prísady a pudingovú zmes pridávame stále mierne teplú, aby nám cesto pekne kyslo. Miesime dohladka, asi 10 minút, cesto by malo byť stále mäkké, len nie veľmi lepkavé.
-
3
Rozdelíme si ho podľa potreby do misiek, vytretých troškou oleja, pomúčime, necháme nášho domáceho experta vo varení skontrolovať, či je všetko ok, potom prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
-
4
Kým cesto kysne, prichystáme si plnky. Mangové pyré si zohrejeme so škoricou a cukrom, v troške vody si rozpustíme solamyl, pomiešame s pyré a privedieme k varu. Pridávame ho podľa potreby aby bolo pyré dostatočne husté a nevytekalo nám pri rezaní slimáčikov.
-
5
Puding si podľa návodu uvaríme s asi 300 ml mlieka, zamiešame doň pri varení vanilkovú esenciu a vanilkový cukor.
-
6
Nakysnuté cesto si rozvaľkáme, potierame jahodovým džemom a lyžicou po ňom rozotierame vychladnutý puding.
-
7
Zrolujeme a krájame slimáčiky, ktoré hneď ukladáme na plech. Moje nevyzerajú najlákavejšie, ale po upečení to bolo o niečo lepšie :-). Necháme ich 30 min. kysnúť na plechu. Potom pečieme 15 minút na 185 °C, znížime teplotu na 170 °Ca dopekáme ďalších 25 minút.
-
8
Kým sa pečú, rovnako si pripravíme ďalšie cesto.
-
9
A necháme kysnúť, kým sa pre ne neuvoľní trúba.
-
10
Posledné cesto si polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrovo-škoricovou zmesou. Zrolujeme a vykrajujeme slimáčiky.
-
11
Necháme kysnúť a potom pečieme - ja som tieto malé piekla 35 minút na 175 °C.
-
12
Ja som ešte na štvrtýkrát dopiekla všetky zvyšky, ktoré sa mi predtým nezmestili a z cesta mi vyšlo okolo 55 koláčikov. Piekla som pre rodinu, inak robievam z polovičného množstva. :) Bežne ich skladujem prikryté v trúbe a aj na druhý deň sú mäkké, tieto sme mali v chladničke a boli super aj na tretí deň. Toto cesto je vďaka pudingu ľahšie a slimáčiky sú oveľa viac hebunké, ako tie bežné.
robila som z toho balíčky pre 5 ďalších ľudí, minuli sa raz dva :D ďakujem :)
ďakujem!! mačičky ma stále kontrolujú, či robím poctivú prácu a toto bola taká milá momentka, že mi bolo ľúto to nepridať :D
@Motyka určite treba vyskúšať :)