Klobása z ryby fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 26. mája 2015
Klobása z ryby (fotorecept)
Foto: mesiar50

Recept mám z jednej maďarskej stránky respektíve musel som hľadať pomoc aj na poľských serveroch a to kvôli koreninám, ktoré som použil v recepte. Zobraziť celý popisRecept mám z jednej maďarskej stránky respektíve musel som hľadať pomoc aj na poľských serveroch a to kvôli koreninám, ktoré som použil v recepte. V tomto recepte vám okrem iného ukážem aj to, že ako si budete vedieť nadievať svoje vlastnoručne vyrobené klobásky na záhradné grilovačky, bez akejkoľvek machanizácie.

Suroviny

400 g cca
350 g posekané na kocky a mleté
Koreniny :
3-4 g
2 štipky
2 štipky mletý
2 ČL
2 štipky
1 strúčik prelisovaný
1 ČL na premiešanie rybacej zmesy
Ostatné pomocné suroviny :
trocha na oprážanie klobás
 (alebo špáratká)
 tenké
Na opečenie hotových uvarených klobás:
 kúsok




Postup

  1. 1

    Ahojte. K príprave klobás som použil mäso z ryby Amura.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z poumývanej ryby stiahneme kožu. Robíme to opatrne, aby sme mäso zbytočne nepoškodili.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bok ryby kde by sa nemali nachádzať žiadne kosti dáme bokom. Chvostovú a chrbtovú časť budeme mleť na jemno na najmenších otvoroch mlecieho disku mlynčeka. (3mm,4mm)

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kocky som si potom nechal ten bok a pridal som si k nemu aj chrbtovú časť kde som nenahmatal viditeľné kostičky. Mäso nakrájame na prúžky a potom na maličké kocky.(cca.4-5 mm)

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Viditeľné kosti som sa snažil z mäsa odstrániť.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poskladáme si mlynček na mletie mäsa. Keď máme tak použijeme mlecí disk s otvormi 3mm.Kto nemá takú hračku ako ja, tak si musí mäso pomleť na ručnom mlynčeku, ale netreba sa báť mäsa je len málo.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomelieme, len mäso obsahujúce rybacie kostičky.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po zomletí a následnom rozobratí mlynčeka, najdúce kosti vyhodíme keď ináč nie, tak aj s tým mäsom.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mlynček rozoberieme a jeho vnútrajšok dôkladne umyjeme. Nôž z mlynčeka nikdy neumývajte horúcou vodou.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mlynček si pripravíme na nadievanie klobásy.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Namontujeme aj plniacu rúrku.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na obrázku máte možnosť vidieť pokrájané mäso na kocky a tiež aj mleté mäso. Ako vidíte bolo ho 356 g.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odvážime si soľ. Radšej soliť viackrát, ako raz presoliť.! Myslel som tým to, že tá ryba znesie aj viac soli, no treba to naozaj opatrne prisolovať.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K soli potom pridáme dve väčšie štipky čierneho korenia. (kto ako rád)

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    K soli a koreniu potom pridáme dve štipky celej rasce a tiež dve štipky muškátového orecha.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Horevyššie uvedené koreniny nasypeme na kocky mäsa a mletého mäsa. Pridáme k nim aj sladkú mletú papriku. (kto rád štiplavé tak môže použiť do plusu aj čili)

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zmes korenín dobre premiešame, pokým sa dielo nezačne lepiť na prsty.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ďalej si pripravíme hovädzie črevá. Môžeme použiť aj baranie, alebo bravčové. Črevá sa pred narážaním výrobku zvyknú namočiť do vlažnej vody (nie horúcej ani silne teplej)

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Črevo prepichneme v strede a ako by sme háčkovali spravíme naň jeden uzol. Kto to nebude vedieť, nech poprosí svoju drahú žienku nech mu pomôže.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    A začneme plnením klobás.Vytlačíme kúsok, aby nám potom mlynček netlačil vzduch do čriev.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Prichytíme si ľavou rukou koniec čreva a palcom pravej ruky púšťame resp pribrzďujeme črevo na rúrke. Samozrejme, ale musíme poprosiť niekoho aby nám dával klobásovú zmes do mlynčeka. U nás to bola moja dobrá manželka.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Črevo musí byť naplnené na tvrdo.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Koniec naplneného čreva prepichneme špajlou, črevo obtočíme okolo špajle a znovu ho prepichneme.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Na tomto obrázku je už zafixovaný koniec klobásy. Ako vidíte ja som nemal po ruke špajlu, tak som použil dve na seba položené špáratká.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Rozoberieme narážaciu časť a rúrku z mlynčeka. Vyčistíme ich od mäsa. Odrežeme si umelohmotnú fľašu a mäso čo nám zostalo v narážacom zariadení (v mlynčeku) potom takto nadejeme. S týmto spôsobom si hravo budete vedieť nadievať klobásy na rôzne grilovačky či iné akcie. Použil som menšiu umelohmotnú fľašu od nápoja šašo. Nemám zdania o aký nápoj sa jedná,ale moc mi poslúžila, keďže sa mi tie kúsky mäsa vôbec nechcelo natláčať či vkladať do čreva len tak prstami.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    Ďaľej musíme klobásu popichať, keďže som tam viditeľne zistil vzduch.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Klobásu budeme obárať pri teplote v rozmedzí 72-75 C./ 15 minút. Kto sa nebojí toho, že mu klobása praskne tak tento úkon s teplomerom môže vynechať.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Klobásky vložíme do vody (nesmú z vody vytŕčať) nastavíme časovač na kuchynskom budíku a udržujeme teplotu do 75 C.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    Obarené klobásy necháme trochu vychladnúť.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Dáme si trochu masla na panvicu.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 30
  31. 31

    Klobásy opatrne opečieme z jednej a aj z druhej strany.Ja len takto,ale vy si ich môžete aj na tmavšie a dokonca si ich môžete trochu aj poúdiť studeným dymom do 25 C.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 31
  32. 32

    Želám vám priateľia pekný zvyšok dnešného dňa.

    Klobása z ryby (fotorecept) - obrázok 32

Diskusia k receptu

kukulienka71
A ja som si myslela, že sa môj muž len zastrája a vtipkuje minule, keď vravel, že bude robiť z ryby klobásu:-))) všetko je možné, ukázal si! pekne odprezentované.
izabella929
@mesiar50 , tak toto by som veľmi rada ochutnala..ale pekne si to urobil,som presvedčená, že je to veľmi chutné..)a napokon ešte nostalgia na spomienky pri plnení klobások doma pri zabíjačkách...
marianne
perfektna @lacko , ukladam, keby sa nahodou nasla najaka dobra dusa, ktora ju pre mna spravi...5*
caterina
@mesiar50 dobre, ze si sa vratil na varechu. Velmi zaujimave recepty pridavas, toto by som rada ochutnala, chut si neviem predstavit ;)
mesiar50
@kukulienka71
Je to chutná delikatesa,treba len odskúšať.Nevravím,že práve tento recept.,,Moji" si to chválili.Klobásu som podával len s tatárskou omáčkou a chlebom,no vy si môžete k tomu spraviť rôzny dip a to či už chrenový,čili,kôprový alebo aj cesnakový.Zostáva ti už len poprosiť môjho kolegu aby ti domov,,dotiahol" nejakého 28 kg kapra.Srdečne ti ďakujem.
mesiar50
@izabella929
Klobásy som chutnal aj za studena.Bol som zvedavý ako sa to dielo spojilo.Je kompaktné a za studena sa dá krájať ako saláma.Chuťovo
je ok,neoplatí sa to miešať na moc pikantné.Pri tepelnej úprave sa stáva chuť korenín intenzívnejšia.Áno ,spomienky na zašlé pekné časy.
@izabella929 ,ďakujem ti veľmi pekne.
mesiar50
@marianne
Taká šikovná kuchárka ako si aj ty,to zvládne hocikedy.
Nie je to zložitá procedúra,len ja som to roztiahol na sto strán.
Marianka,ďakujem ti veľmi pekne a pozdravujem ťa.
mesiar50
@caterina
Chuť je ako, keby si papala vysmážanú rybu, no tieto klobásy necítiť
po tukoch,keďže je to varený produkt a to smaženie to bolo, len skôr grilovanie na minimum grame masla..@caterina ďakujem ti za milý komentár.
sracz
Úžasné a dozaista aj chutné! Pre mňa absolutná novinka a to dedko Tatuš robieval klobásy naozaj z bársčoho, aj z kozľaciny, či moriaka! Blahoželám Ti Mäsiar @mesiar50 kamarát ku krásnej robote a ďakujem za ***** ukážku názornej ukážky postupu perfect odborníka!
salinka
Laci, ty si teraz skombinoval moje dve najobľúbenejšie jedlá: klobásu a ryby. To by ma teda nikdy nenapadlo! Perfektné. Pekný zvyšok dňa už nebudem mať, lebo budem dumať nad tým, ako to musí úžasne chutiť:-)
mesiar50
@sracz
Keď dovolíš priateľu tak s tvojím dovolením spomeniem aj klobásy
z barana,zajaca,nutrie,divej zveriny a robil som klobásy pre jedného turka ja zo samotného hovädzieho mäsa.No z moriaka a kozľaciny musia chutiť tiež úžasne.Tvoj pekný komentár poteší vždy.Ďakujem ti veľmi pekne.
mesiar50
@kecemis , som rád,že sa ti recept páči a potešenie je na mojej strane.
Veľmi pekne ti ďakujem.
zolik
tak ja "ziram". este nikdy som o rybacich klobasach nepocula, necitala, nechyrovala. ale co ma este viac prekvapilo: @mesiar Ty vies aj hackovat?
používateľ nemá avatar
plk
plk
Neskutocne :-).
Tak na toto sa ja nechytam. Ani nahodou. A to -zevraj podla inych- varit viem.
katka78
Pripájam sa k obdivujúcim, nedá sa inak. Klobúk dole.
klaudia968
@mesiar50 už som počula o klobáskach z rybieho mäsa, ale brala som to skôr ako vtip. Lenže toto vypadá prudko jedlé. Recept si uložím. Možno ho doma raz aj vyskúšame. Zať je rybár, hádam sa mi ho podarí nahovoriť.
helca103
Lacko, ani som netušila, že sa dajú klobásky aj z ryby urobiť.
Si proste univerzálny kuchár-cukrár-mäsiar.

mesiar50
@helca103
Ja som to tiež nevedel dlho.Asi pred dvoma rokmi,bol jeden kamarát pri mori a pochválil sa mi,že tam jedol klobásy z ryby.Medzi inými mi naznačil,že boli plnené do baraních čriev a obárajú sa v zeleninovom vývare.Helenka,srdečne ti ďakujem a pozdravujem ťa z rodného mesta.
jozka2
Tvojimi klobaskami som sokovana.Neviem si predstavit ich chut.Zaiste nieco nove na vareche.Ak budem m,at moznost urcite vyskusam.5
mesiar50
@klaudia968 , tak potom nemáš čo riešiť a máš po probléme.Nech milý zaťko nachytá za fúrik rýb.Ach ,zabudol som uviesť v recepte a prosím povedz to aj doma,že ryby na výrobu klobás nemôžu byť suché.Sumec,kapor,amur,šťuka tuším tieto boli v tom recepte poznamenané, kde som sa to učil robiť.Ďakujem ti krásne.
amelie
neverím vlastným očiam... si svetový, mesiar:-))) po tomto tvojom dielku by som "chňapla":-) všetkými desiatimi, ryby mám zo všetkých druhov mäsa najradšej. určite to nedokážem, ani si na to netrúfnem, škoda... ale ktovie... pre istotu KK:-)
smejkad
no moje nervy!
ale postup si dal tak detailny, ze jedneho dna, ked vyrastiem, urcite vyskusam :-)
radox1
taketo klobasy som raz jedol a bolo to nieco fantasticke.tvoje sa mi zdaju este lepsie,ktore som jedol.
rela
Lacko, máš môj obdiv a 5*. O takom niečom som ešte nepočula. Stále obohacuješ varechu o nové skvosty.
mesiar50
@smejkad
Určite nemusíš čakať pokiaľ vyrastieš a zvládneš to tak isto ako ja.
Moc ti ďakujem.
mesiar50
@radox1
No poviem ti úprimne,že keby bolo záležalo,len a len na mne tak miesto oleja by som bol tú zmes na klobásy premiešal s nejakým chutným vínom.Keď som chodieval zakáľať k ujovi Lacovi,tak prvé bolo,že zmes korenia aplikujúc na klobásové mleté mäso polial s bielim vínom.Koreniny sa rýchlejšie rozpustili a tak sa nám mäso ľahšie miešalo.Samozrejme to víno tam zohráva aj inú úlohu.A po mojom by tam bolo išlo ešte aj čili,no len tak na špic noža.V žiadnom prípade to premiešané mäso nesmie byť moc korenisté.Musí tam zásadne dominovať chuť ryby.Som poctený tým,že sa ti jedlo páči.
Ďakujem ti veľmi pekne.
marika21
Pripravené klobásy som počula z rôzneho mäsa, ale z ryby prvýkrát. Máš to výborne popísané, pofotené, už len ryby nachytať. KK5*
medulienka122
škoda, že som sa s niekym nestavila o milión, ve-de-la som, že ten recept je od teba!!! Vidíš, už by som bola milionárka. :-)
Je to super nápad, len mám alergiu na baranie mäso, tak neviem, či sa to týka aj tých čriev...
mesiar50
@medulienka122
Dúfam milá @medulienka122 ,že si sa nechcela staviť som nou. :-)
Takto sa veci majú prosím ťa,že to mäsko sa dá naplniť aj do bravčových čriev a ja som ich plnil do hovädzích,lebo sú z menovaných
čriev najsilnejšie(najpevnejšie).V mäsovýrobe sa plnia do nich prevažne jaternice,krvavničky a špekáčiky.Pošli prosím ťa starkého na ryby,aby si mu vedela pripraviť takéto klobásy.Ďakujem ti veľmi pekne.
havino
no ja tu odpadnem, jakživ som nepočula, že rybacie klobásy, dva razy som na názov pozrela, lebo už aj horšie vidím, či dobre čítam, No Lacko, teda vieš čo?? Klobúk dole, ja ich uložím, robiť ich asi nebudem, ale posuniem recept ďalej, čo mám v priateľskej komunite kulinárov, aj pomôžem s riadmi, aj so všetkým,rada by som okoštovala, hoc ja ryby, ako také nemusím, ale výrobky z nich už zjem
mesiar50
@havino
Tánička,klobása je ozaj chuťovo veľmi zaujímavá a lahodná.V každom prípade nezaťažuje tak naše bruško ako klobásy pripravované z jatočných zvierat.A vieš čo ma ešte napadlo,že ju môžu konzumovať veriaci v pôstnom období a aj ľudia ktorým vierovyznanie zakazuje konzumáciu bravčového mäsa.Srdečne ti ďakujem a pekne ťa pozdravujem.
gabriele
keby tu bola sutaz o "naj" varechaca...ja by som svoj hlas dala urcite Tebe ... :)
cucka
aj pre mna naj varecháč, skromný a pokorný, nevídaný recept pre mna, zaujímavý
ubka
@mesiar50 obdivujem tvoju kreativitu a trpezlivosť pri spracúvaní receptov, písaní a fotení..neviem či sa nezaregistrujem 2 x, aby som mohla pridávať viac hviezdičiek :-))
vybusna
Raz som videla v receptari na nedelu v TV , ako boli na navsteve u nejakeho rybara a ten robil rybacie klobasky a on ich normalne udil. Mal na brehu rybnika postavenu udiarnicku a tam bolo plno klobas, z cisteho rybieho masa, ktore si ten pas najprv chytil a potom spracoval. Moj muz ked to videl, tak ani usta nemohol otvorit, lebo by mu vsetky sliny vytiekli Som mu ukazala aj tento Tvoj recept a skoro mi oslintal klavesnicu. Ja ryby nejedavam, takze to neviem ocenit, ale za neho , mam vraj udelit 5 bodov.
mesiar50
@vybusna
Je mnoho receptúr na túto delikatesu.Škoda,že som na slovenskom webe nenašiel žiadnu stránku,kde by bolo niečo písané o tomto mäsovom výrobku.Ako som už spomínal horevyššie tieto klobásy by sa mali robiť z mastnejších rýb.Dielo na klobásy by sa malo skladať z viac druhov sladkovodných rýb ako kapor,sumec,amur,šťuka
Ale iste sa dajú na tento účel použiť aj nejaké morské ryby.
Poviem ti úprimne údil som už všelijaké mäso a rôzne syry,ale rybaciu klobásu ešte nie.Počítam,ale s tým,že to bude technológia podobná údeniu bravčových klobás studeným dymom.Povedz prosím tvojmu
manželovi,že mu veľmi pekne ďakujem za záujem o tento recept.
Tebe @vybusna tiež ďakujem pekne a obom vám želám príjemný večer.


viera1
Máš mojich 5* za recept.Môj svokor bol rybár a robieval tieto klobásy a tiež rôzne fašírky z plevelných rýb.Nikdy som nechápala,ako mu v mlynčeku ostávali kosti ☺.Spomenula som si,že keď som tu dávala toto:
 podhajska-rk.szm.com/consilium/tpmv.html...

tak som videla aj recepty na klobásky: podhajska-rk.szm.com/nonpraetactus/elvella/rybk01.html...

Mrkni aj na toto:  www.receptyonline.cz/recept--rybi-klobasy--11804.html...

A určite sa môžme tešiť na niečo nové od teba.Nech sa ti darí ☺
mesiar50
@viera1
Tvoj svokor musel byť zaručene šikovný chlapík.
Ďakujem ti veľmi pekne,rád sa naučím niečo nové.
Pozdravujem.
vybusna
ked pridem domov, budem mat viac casu a prejdem archiv na prime, mozno ten diel najdem....on ten pan tusim robil tie klobasy z kaprov......ale neslubujem, ze to najdem. Tak nech sa dari aj Tebe a opatruj sa
mesiar50
@vybusna
Nerob si prosím ťa zbytočné starosti,poradím si.Jedno však je isté,že by sa takýto produkt mal údiť teplým ba dokonca horúcim dymom.Neviem ako by to fungovalo doma,keby som mal plameňom vykúriť nejakú udiareň do 80 C po dobu niekoľkých hodín a tú teplotu tam aj v kuse udržiavať.Mne sa zdá byť jednoduchšie, trochu vyúdiť klobásy studeným dymom a potom ich obariť ako v tomto recepte.Potom už,len dať na gril.V každom prípade skladovať do 7 C,alebo najistejšie miesto by bolo v mrazničke.
Ďakujem ti moc a ako som písal nemusíš nič hľadať.Pekný víkend ti želám.
gordonko
STRAŠNÝÝÝ ....... dnes sme mali ísť na ryby , no mi nezamestnaný nemáme čas a vraj aj tak sa už hladiny priehrady uzavreli ľadom ..... musím si teda tento recept uložiť minimáílne do jary , @mesiar50 si koumák a frajer , prajem Ti vela zdaru
gordonko
STRAŠNÝÝÝ ....... dnes sme mali ísť na ryby , no mi nezamestnaný nemáme čas a vraj aj tak sa už hladiny priehrady uzavreli ľadom ..... musím si teda tento recept uložiť minimáílne do jary , @mesiar50 si koumák a frajer , prajem Ti vela zdaru
mesiar50
@gordonko
Neboj sa ty nič priateľu,ryby ťa do jari počkajú. :-) Ďakujem pekne a prajem ti všetko dobré.
martamm
Pocula som uz o rybacich fasirkach,a le toto je bomba, genialny napad, u mna za 5* :)))))))))
mesiar50
@martamm
Ja som sa ich učil robiť z jednej polskej stránky.Dotyčný pán ktorý publikoval na webe podobné klobásky,tak ešte do zmesy rybacieho mäsa primiešal aj na kocky pokrájané mäso z lososa.Klobásky potom údil teplým dymom.Ďakujem ti milá martamm.
kecemis
Lacko, tak ti dakujem za delikatesu. Na obrasku ju mam este pred varenim. Robil som to z grass carp, co je nieco ako vzdialeny pribuzny amurom. Ja som pridal aj udenu cervenu paprika, cim som trochu pridal udenu chut klobase. Dakujem este raz.


1x haji
haji
@Kecemis (5.1.2017 20:38)
Tleskám, smekám, pánové @Kecemis @Mesiar50 bo rybí klobása musí být dobrota všech dobrot, kapičku pouzená, čerstvý chlebík - luxusní chuťový zážitek! Krásná práce! Nechám si zdát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia