Klobása z ryby (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Recept mám z jednej maďarskej stránky respektíve musel som hľadať
pomoc aj na
poľských serveroch a to kvôli koreninám, ktoré som použil v recepte.
V tomto recepte
vám okrem iného ukážem aj to, že ako si budete vedieť nadievať svoje
vlastnoručne
vyrobené klobásky na záhradné grilovačky, bez akejkoľvek
machanizácie.
Postup
- Ahojte.
K príprave klobás som použil mäso z ryby Amura.
- Z poumývanej ryby stiahneme kožu. Robíme to opatrne, aby sme mäso zbytočne nepoškodili.
- Bok ryby kde by sa nemali nachádzať žiadne kosti dáme bokom. Chvostovú a chrbtovú časť budeme mleť na jemno na najmenších otvoroch mlecieho disku mlynčeka. (3mm,4mm)
- Na kocky som si potom nechal ten bok a pridal som si k nemu aj chrbtovú časť kde som nenahmatal viditeľné kostičky. Mäso nakrájame na prúžky a potom na maličké kocky.(cca.4-5 mm)
- Viditeľné kosti som sa snažil z mäsa odstrániť.
- Poskladáme si mlynček na mletie mäsa. Keď máme tak použijeme mlecí disk s otvormi 3mm.Kto nemá takú hračku ako ja, tak si musí mäso pomleť na ručnom mlynčeku, ale netreba sa báť mäsa je len málo.
- Pomelieme, len mäso obsahujúce rybacie kostičky.
- Po zomletí a následnom rozobratí mlynčeka, najdúce kosti vyhodíme keď ináč nie, tak aj s tým mäsom.
- Mlynček rozoberieme a jeho vnútrajšok dôkladne umyjeme. Nôž z mlynčeka nikdy neumývajte horúcou vodou.
- Mlynček si pripravíme na nadievanie klobásy.
- Namontujeme aj plniacu rúrku.
- Na obrázku máte možnosť vidieť pokrájané mäso na kocky a tiež aj mleté mäso.
Ako vidíte bolo ho 356 g.
- Odvážime si soľ. Radšej soliť viackrát, ako raz presoliť.! Myslel som tým to, že tá ryba znesie aj viac soli, no treba to naozaj opatrne prisolovať.
- K soli potom pridáme dve väčšie štipky čierneho korenia. (kto ako rád)
- K soli a koreniu potom pridáme dve štipky celej rasce a tiež dve štipky muškátového orecha.
- Horevyššie uvedené koreniny nasypeme na kocky mäsa a mletého mäsa. Pridáme k nim aj sladkú mletú papriku. (kto rád štiplavé tak môže použiť do plusu aj čili)
- Zmes korenín dobre premiešame, pokým sa dielo nezačne lepiť na prsty.
- Ďalej si pripravíme hovädzie črevá. Môžeme použiť aj baranie, alebo bravčové.
Črevá sa pred narážaním výrobku zvyknú namočiť do vlažnej vody (nie horúcej ani silne teplej)
- Črevo prepichneme v strede a ako by sme háčkovali spravíme naň jeden uzol. Kto to nebude vedieť, nech poprosí svoju drahú žienku nech mu pomôže.
- A začneme plnením klobás.Vytlačíme kúsok, aby nám potom mlynček netlačil vzduch do čriev.
- Prichytíme si ľavou rukou koniec čreva a palcom pravej ruky púšťame resp pribrzďujeme
črevo na rúrke. Samozrejme, ale musíme poprosiť niekoho aby nám dával klobásovú zmes do mlynčeka. U nás to bola moja dobrá manželka.
- Črevo musí byť naplnené na tvrdo.
- Koniec naplneného čreva prepichneme špajlou, črevo obtočíme okolo špajle a znovu ho prepichneme.
- Na tomto obrázku je už zafixovaný koniec klobásy. Ako vidíte ja som nemal po ruke špajlu, tak som použil dve na seba položené špáratká.
- Rozoberieme narážaciu časť a rúrku z mlynčeka. Vyčistíme ich od mäsa.
Odrežeme si umelohmotnú fľašu a mäso čo nám zostalo v narážacom zariadení
(v mlynčeku) potom takto nadejeme. S týmto spôsobom si hravo budete vedieť nadievať klobásy na rôzne grilovačky či iné akcie. Použil som menšiu umelohmotnú fľašu od nápoja šašo. Nemám zdania o aký nápoj sa jedná,ale moc mi poslúžila, keďže sa mi tie kúsky mäsa vôbec nechcelo natláčať či vkladať do čreva len tak prstami.
- Ďaľej musíme klobásu popichať, keďže som tam viditeľne zistil vzduch.
- Klobásu budeme obárať pri teplote v rozmedzí 72-75 C./ 15 minút.
Kto sa nebojí toho, že mu klobása praskne tak tento úkon s teplomerom môže vynechať.
- Klobásky vložíme do vody (nesmú z vody vytŕčať) nastavíme časovač na kuchynskom budíku a udržujeme teplotu do 75 C.
- Obarené klobásy necháme trochu vychladnúť.
- Dáme si trochu masla na panvicu.
- Klobásy opatrne opečieme z jednej a aj z druhej strany.Ja len takto,ale vy si ich môžete
aj na tmavšie a dokonca si ich môžete trochu aj poúdiť studeným dymom do 25 C.
- Želám vám priateľia pekný zvyšok dnešného dňa.