Klobása z ryby (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Recept mám z jednej maďarskej stránky respektíve musel som hľadať pomoc aj na poľských serveroch a to kvôli koreninám, ktoré som použil v recepte. V tomto recepte vám okrem iného ukážem aj to, že ako si budete vedieť nadievať svoje vlastnoručne vyrobené klobásky na záhradné grilovačky, bez akejkoľvek machanizácie.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. K príprave klobás som použil mäso z ryby Amura.
  2. Z poumývanej ryby stiahneme kožu. Robíme to opatrne, aby sme mäso zbytočne nepoškodili.
  3. Bok ryby kde by sa nemali nachádzať žiadne kosti dáme bokom. Chvostovú a chrbtovú časť budeme mleť na jemno na najmenších otvoroch mlecieho disku mlynčeka. (3mm,4mm)
  4. Na kocky som si potom nechal ten bok a pridal som si k nemu aj chrbtovú časť kde som nenahmatal viditeľné kostičky. Mäso nakrájame na prúžky a potom na maličké kocky.(cca.4-5 mm)
  5. Viditeľné kosti som sa snažil z mäsa odstrániť.
  6. Poskladáme si mlynček na mletie mäsa. Keď máme tak použijeme mlecí disk s otvormi 3mm.Kto nemá takú hračku ako ja, tak si musí mäso pomleť na ručnom mlynčeku, ale netreba sa báť mäsa je len málo.
  7. Pomelieme, len mäso obsahujúce rybacie kostičky.
  8. Po zomletí a následnom rozobratí mlynčeka, najdúce kosti vyhodíme keď ináč nie, tak aj s tým mäsom.
  9. Mlynček rozoberieme a jeho vnútrajšok dôkladne umyjeme. Nôž z mlynčeka nikdy neumývajte horúcou vodou.
  10. Mlynček si pripravíme na nadievanie klobásy.
  11. Namontujeme aj plniacu rúrku.
  12. Na obrázku máte možnosť vidieť pokrájané mäso na kocky a tiež aj mleté mäso. Ako vidíte bolo ho 356 g.
  13. Odvážime si soľ. Radšej soliť viackrát, ako raz presoliť.! Myslel som tým to, že tá ryba znesie aj viac soli, no treba to naozaj opatrne prisolovať.
  14. K soli potom pridáme dve väčšie štipky čierneho korenia. (kto ako rád)
  15. K soli a koreniu potom pridáme dve štipky celej rasce a tiež dve štipky muškátového orecha.
  16. Horevyššie uvedené koreniny nasypeme na kocky mäsa a mletého mäsa. Pridáme k nim aj sladkú mletú papriku. (kto rád štiplavé tak môže použiť do plusu aj čili)
  17. Zmes korenín dobre premiešame, pokým sa dielo nezačne lepiť na prsty.
  18. Ďalej si pripravíme hovädzie črevá. Môžeme použiť aj baranie, alebo bravčové. Črevá sa pred narážaním výrobku zvyknú namočiť do vlažnej vody (nie horúcej ani silne teplej)
  19. Črevo prepichneme v strede a ako by sme háčkovali spravíme naň jeden uzol. Kto to nebude vedieť, nech poprosí svoju drahú žienku nech mu pomôže.
  20. A začneme plnením klobás.Vytlačíme kúsok, aby nám potom mlynček netlačil vzduch do čriev.
  21. Prichytíme si ľavou rukou koniec čreva a palcom pravej ruky púšťame resp pribrzďujeme črevo na rúrke. Samozrejme, ale musíme poprosiť niekoho aby nám dával klobásovú zmes do mlynčeka. U nás to bola moja dobrá manželka.
  22. Črevo musí byť naplnené na tvrdo.
  23. Koniec naplneného čreva prepichneme špajlou, črevo obtočíme okolo špajle a znovu ho prepichneme.
  24. Na tomto obrázku je už zafixovaný koniec klobásy. Ako vidíte ja som nemal po ruke špajlu, tak som použil dve na seba položené špáratká.
  25. Rozoberieme narážaciu časť a rúrku z mlynčeka. Vyčistíme ich od mäsa. Odrežeme si umelohmotnú fľašu a mäso čo nám zostalo v narážacom zariadení (v mlynčeku) potom takto nadejeme. S týmto spôsobom si hravo budete vedieť nadievať klobásy na rôzne grilovačky či iné akcie. Použil som menšiu umelohmotnú fľašu od nápoja šašo. Nemám zdania o aký nápoj sa jedná,ale moc mi poslúžila, keďže sa mi tie kúsky mäsa vôbec nechcelo natláčať či vkladať do čreva len tak prstami.
  26. Ďaľej musíme klobásu popichať, keďže som tam viditeľne zistil vzduch.
  27. Klobásu budeme obárať pri teplote v rozmedzí 72-75 C./ 15 minút. Kto sa nebojí toho, že mu klobása praskne tak tento úkon s teplomerom môže vynechať.
  28. Klobásky vložíme do vody (nesmú z vody vytŕčať) nastavíme časovač na kuchynskom budíku a udržujeme teplotu do 75 C.
  29. Obarené klobásy necháme trochu vychladnúť.
  30. Dáme si trochu masla na panvicu.
  31. Klobásy opatrne opečieme z jednej a aj z druhej strany.Ja len takto,ale vy si ich môžete aj na tmavšie a dokonca si ich môžete trochu aj poúdiť studeným dymom do 25 C.
  32. Želám vám priateľia pekný zvyšok dnešného dňa.