Grilované kura
Grilované kura

Grilované kurča marinované v cmare

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 16:30
Grilované kurča marinované v cmare
Foto: Kulinární studio MAFRA
6
porcií
15 (+ marinovanie) minút
príprava
45-55 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (väčšie)
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
2 ČL
1 ČL
1 PL
1 l
2 PL
1 PL
2 PL (repkový alebo slnečnicový)
Na salsu:
2 klasy
400 g
2 ks
1 ks
2 PL



Postup

  1. 1

    Kurča pozdĺžne rozstrihneme pri prsnej kosti, roztvoríme ho a dôkladne pritlačíme, aby sa sploštilo. V mažiari podrvíme korenie a fenikel, premiešame s údenou paprikou, kajenským korením, so sušeným cesnakom, soľou a s polovicou cukru. Touto zmesou dôkladne potrieme celé kurča. Vložíme ho do misy, zalejeme cmarom a necháme v chlade marinovať minimálne 3 hodiny.

  2. 2

    Na grilovaciu omáčku zmiešame zvyšný cukor, paradajkové pyré, tabasco a olej. Dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.

  3. 3

    Pripravíme si gril s vyššou vrstvou rozžeravených brikiet. Kurča vyberieme z marinády a jemne osušíme. Položíme ho na gril kožou nadol. Potrieme grilovacou omáčkou a grilujeme asi 15 minút pod zatvoreným vekom. Potom kurča otočíme kožou nahor a grilujeme ďalších 30 minút. Priebežne potierame zvyšnou omáčkou.

  4. 4

    Kým sa kurča griluje, pripravíme salsu: klásky kukurice opečieme na grile, potom z nich ostrým nožom odrežeme zrná. Zmiešame ich s fazuľou, nakrájanou jarnou cibuľkou a nasekanou čili papričkou. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.

  5. 5

    Hotové kurča necháme pár minút odpočinúť, naporciujeme a podávame spolu so salsou.

Diskusia k receptu