Grilované kurča marinované v cmare
mesačník Varecha, včera 16:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks (väčšie) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 l |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 PL (repkový alebo slnečnicový) |
|
Na salsu: | |
2 klasy |
|
400 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Kurča pozdĺžne rozstrihneme pri prsnej kosti, roztvoríme ho a dôkladne pritlačíme, aby sa sploštilo. V mažiari podrvíme korenie a fenikel, premiešame s údenou paprikou, kajenským korením, so sušeným cesnakom, soľou a s polovicou cukru. Touto zmesou dôkladne potrieme celé kurča. Vložíme ho do misy, zalejeme cmarom a necháme v chlade marinovať minimálne 3 hodiny.
- 2
Na grilovaciu omáčku zmiešame zvyšný cukor, paradajkové pyré, tabasco a olej. Dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.
- 3
Pripravíme si gril s vyššou vrstvou rozžeravených brikiet. Kurča vyberieme z marinády a jemne osušíme. Položíme ho na gril kožou nadol. Potrieme grilovacou omáčkou a grilujeme asi 15 minút pod zatvoreným vekom. Potom kurča otočíme kožou nahor a grilujeme ďalších 30 minút. Priebežne potierame zvyšnou omáčkou.
- 4
Kým sa kurča griluje, pripravíme salsu: klásky kukurice opečieme na grile, potom z nich ostrým nožom odrežeme zrná. Zmiešame ich s fazuľou, nakrájanou jarnou cibuľkou a nasekanou čili papričkou. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.
- 5
Hotové kurča necháme pár minút odpočinúť, naporciujeme a podávame spolu so salsou.
Tiež grilované kura:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu