Kelové fašírky s fazuľou

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 23. júla 2012

Už tu je viac receptov na túto tému, pridávam miernu variáciu. Prílohu som zvolil pečivo, ale na tom nezáleží. Dajú sa konzumovať aj studené Zobraziť celý popisUž tu je viac receptov na túto tému, pridávam miernu variáciu. Prílohu som zvolil pečivo, ale na tom nezáleží. Dajú sa konzumovať aj studené - len tak s uhorkou. Ak použijete jemné ovsené vločky - dobre ich nechajte odkvapkať, alebo ich vôbec nenamáčajte.

45 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 hrnčeky
150 g
4 ks
200 g
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Čo potrebujeme! Vhodný je aj plesnivý syr, dá fašírkam špecifickú chuť. Ten nebol práve po ruke, tak som tam šupol nejakú „tehlu“.

    Kelové fašírky s fazuľou - obrázok 1
  2. 2

    Kelové listy necháme spariť.

    Kelové fašírky s fazuľou - obrázok 2
  3. 3

    Hríby usmažíme klasicky na cibuľke.

    Kelové fašírky s fazuľou - obrázok 3
  4. 4

    Fazuľový prívarok ani nebudem popisovať. Olej, zemiaky, fazuľa – podusiť. Pridať smotanu do ktorej zamiešame lyžicu, dve múky, trochu okysliť a je to.

    Kelové fašírky s fazuľou - obrázok 4
  5. 5

    Do namočených a vyžmýkaných vločiek pridáme vajce, nadrobno posekaný kel a usmažené hríby, nastrúhame syr, okoreníme a dobre vymiešame. Zahusťujeme strúhankou.

    Kelové fašírky s fazuľou - obrázok 5

Diskusia k receptu

snahulak
Nuž čo napísať, aký komentár? Mám rád všetko, čo je "kelové" a tak som si totok prečítal a pripadá mi to ako recept od starého osamelého mládenca. Také Hala-bala. Ako keby sme mladému vodičovi povedali, že naštartuješ auto, zaradíš rýchlosť a ideš... No kde je tu poučenie o kľúči v spínacej skrinke, neutráli, správnom rýchlostnom stupni...?
A tak teda:
- aké "hríby" - tuším ide o bežné šampiňóny a nie dubáky, plávky či kozáky...
- aká fazuľa? Strakatá, biela, sirková? Z obráku ide tuším o zelenú fazuľku či fazuľové struky...
- vysmážame na oleji či pečieme v rúre?
- dávame to do fazuľkového prívarku?
Asi som starý ťažkopádny frfľoš, ale ako starý úradník mám rád presnú "pojmológiu", všetko musí byť jasné a presne definované, inak to zvádza k nesprávnym výkladom a návodom! No a nežijeme preto aby sme jedli a pili, ale preto, aby sme dobre jedli a dobre pili, nééé?
rybarkuchar
@snahulak vitaj v klube. Či si starý a ťažkopádny frfloš to neviem, ale Tvoje pripomienky sú opodstatnené - no ja už iný nebudem. Som už na Vareche nejaký piatok a keď si pozrieš moje recepty zbadáš, že sa s mierami a detailami moc nekamarátim. Niekomu to vadí iným vyhovuje. Rád varím, preto som na Vareche, ale môj postoj k vareniu a exaktným receptom je taký nadhľadový. Keby som varil 10x to isté jedlo, vždy by bolo iné. Skús to aj Ty a budeš mať z varenia oveľa väčší pôžitok.
zdezda
@rybarkuchar tvoj recept sa mi veľmi páči, túto kombináciu som ešte neskúšala, robievam kelový prívarok s rôznymi doplnkami, určite vyskúšam aj tento tvoj letný obed, či večeru, ďakujem, aj tvoj nadhľad sa mi páči :-)
tatranocka
@snahul ák presne takto si predstavujem pána Humla z Chalupárov...Len zatiaľ som ho videla len utierať riad,navaríš niečo ? Privítam úradnícke definície v recepte,prosím,nedaj sa prosiť!
martamm
snahulak to nemyslel zle, len chcel svojimi pripomienkami povedat, ze neznalemu kucharovi by pomohol podrobnejsi navod. Ja s nim suhlasim, tiez sa mi zda recept akysi nedokonceny, hoci sama si domyslim. Podla mna, ked si uz clovek urobi cas na vlozenie receptu, nech to urobi tak, aby kazdy mal z neho uzitok. Chodia sem aj ludia, co s varenim zacinaju... Ale inac ako napad recept je zaujimavy.
rybarkuchar
@martamm aj keď nerád, ale musím priznať, že máš pravdu. Nepokladám sa za super kuchára, ale za tie roky už niečo o varení viem. Pripadá mi zbytočné presne popisovať ako sa varí trebárs prívarok, keď sú ich tu uvedené desiatky a predpokladám, že ich varecháči čítali. Druhá vec je, že ak recept niekoho zaujme a chce ho vyskúšať, tak by tam malo byť všetko potrebné, nie "odkazy". Polepším sa. Dúfam, že toto nebude čítať moja manželka.
danielas
Mne sa páči tento recept. Ľahký, chutný letný obedík. Zaujímavé zloženie,ktoré rada vyskúšam.
Myslím,že pozorným čítaním sa dá toto jedlo bez problémov pripraviť aj menej zdatným v kuchyni :-)
Nedávno som pridala aj ja recept na kelové fašírky,ale s mäsom .
Ak budete chcieť zmenu,môžete pozrieť...
tinca
ja robím často kelové fašírky, trošku ináč, ale zmena nezaškodí:)
snahulak
No a mám to za sebou!
Bolo to na mňa dosť komplikované a tak mi musela pomôcť aj moja milovaná. (napr. som nevedel, že pri formovaní fašírok je dobré namočiť si trocha ruky do vody a ucapkanú hmotu obaliť v prézlach a ešte, že to nemám hltať horúce...).
Najlepšie to chutilo v tej LUSKOVEJ omáčke a spolu zohrívané až na druhý deň. Moja si to vzala aj do práce a ponúkla aj šéfke a tá by ma vraj hned brala :-).
Pridám teda neskór aj já voláky ten recept, len sa mosím naučiť robiť tie fotodokumentácie!
A "Rybárkuchár" nech sa nehnevá, myslel som to dobre, bez hnevu či vysmievania, veď keby sme sa nedržali pri varení správnych pojmov a postupov, tak by sme mohli dopadnúť ako tá gazdinka zo slovenskej klasiky, ktorá nech začala čokoľvek variť - vždy sa jej podaril len ten demikát -:)
rybarkuchar
@snahulak ani vo sne ma nenapadlo hnevať sa. Je kopu maličkostí pri varení - ako napríklad namočiť ruky pri robení fašírok, kedy sa nezrazí prívarok a podobne. Je tu na tieto finesy kopa diskusných príspevkov, stačí pohľadať. Prajem ti veľa kuchárskych úspechov a ver, že na Vareche je nás dosť čo Ti radi poradia.
bozulka
No aj som sa zase trošku pobavila vďaka @snahulakovi , určite to nebolo myslené v zlom,myslela som,že to bude nejaký mladý kuchár a on to bude asi začínajúci kuchár napriek svojmu veku.
Žeby učiteľ autoškoly na dôchodku menil profesiu?
Ja som tiež ten typ ktorý celý život varí "od oka" a dochucuje podľa momentálej chuti.Trvalo mi dosť dlho kým som sa naučila aspoň odhadom pridávať ks a miery.Tak ako hovorí @rybarkuchar , keď budem niečo variť 1Ox vždy to bude trošku iné.Hlavná vec že sa dielo podarilo a že chutilo aj šéfovej...Teším sa aj ja na tvoje recepty.
@rybarkuchar , takto som ani ja kelové fašírky ešte nevarila,vyzerajú dobre.
evanaaa
Pre mňa také trochu diétne jedlo, dá sa to....ale aj ja som sprvu myslela, že tá fazuľa bude v kelových fašírkach, a nie že to je "fazuľkový prívarok", lebo lúskam pre zmenu a pre rozlíšenie od zrnovej fazule hovoríme fazuľka, alebo faz. lúsky. No, to je už len detail na doplnenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia