Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami fotorecept
Foto: Sracz
Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z Zobraziť celý popisVariabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke. Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica. He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
1-2 ks (postrúhaná) |
|
1-2 PL |
|
3-4 ks |
|
1 ks (stredný) |
|
podľa chuti |
|
0,25 KL |
|
1 PL |
|
2-3 KL |
|
2-3 strúčikov (pretlačený) |
|
120-150 ml (pokrájaná) |
|
120-150 g |
|
120-150 g |
|
120-150 ml (pokrájaná) |
|
Maslové ňočky: | |
150-200 g |
|
2-3 PL (zmäknuté) |
|
2-3 ks |
|
1 KL |
|
0,25 KL |
|
Postup
-
1
Vzorová prehliadková jednotka ingrediencií „NÁSTUP“; podľa obr. je zrejmé, že som začal vymiešaním cesta na maslové ňočky (maslo ako prvé, pokrájané na kocky, aby zmäklo a vajíčka na pult aby získali teplotu kuchyne a po 90÷120´ všetko ostatné), bez pridania vody a nechal ho odpočívať, lebo vplyvom „sódybiky“ cesto ešte „podrastie“.
-
2
Do hrnca som postrúhal stredne veľkú žltú cibuľu, zalial ju 2÷3 PL avokádového (nemusí byť práve ten) oleja, pridal lyžicu_dve kuracej masti a 3÷4´ orestoval (ak trošku zaostrite svoj zrak, tak ju uvidíte tam niekde v tej pare) a dal prevariť zo tri litre vody.
-
3
Medzičas som využil na pokrájanie zelerových stonkov, ktoré som následne presypal k „nasosanej“ cibuli a po premiešaní opäť nechal 3÷4´ skamarátiť sa s cibuľou.
-
4
Teraz nasledovali karfiolové „ružičky“ a po premiešaní hneď aj
-
5
koreniny => soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sladká mletá červená (zhodou okolností údená, „Urblík z KN“) paprika, korenie na kuracinu.
-
6
Po premiešaní už aj pretlačené strúčiky cesnaku; nasledovalo 10÷12´ dusenia (podľa zásad aj @Stefanm som sa samozrejme priebežne postaral o použitý riad a ostatné nepotrebné pomôcky), počas ktorých zelenina „pustila šťavu“,
-
7
tak som ju zalial pripravenou vriacou vodou a nechal 2÷3´ prevrieť (po ľavej ruke sú pokrájané lístky petržlenovej vňate, sterilizovaný hrášok a karotka a cesto na ňočky).
-
8
Sterilizovaná zelenina nepotrebuje veľa času na varenie, tak putovala do polievkového základu až na záverečný „špurt“.
-
9
Teraz mi „periférna pamäť“, moja vzácna krajšia ½ pripomenula, že v chladničke „straší“ zvyšok koriandra, tak som ho okamžite pokrájal a pridal ku kamarátom v hrnci.
-
10
Cesto si náležite odpočinulo, tak som ho cez „haluškátor prepašoval“ do vriacej polievky,
-
11
v ktorej vyplávali na povrch a po premiešaní
-
12
vytvorili krásnu záverečnú scenériu.
-
13
Hotová zelerovo¬_karfiolová s polievka s „aditívami“, ozdobená zvyškom petržlenovej vňaťky sa podávala dvojici hrkútajúcich hladných a „prdôchov“ (pracujúcim dôchodcom), ktorej véééééééľmi chutila.
-
14
Tak a ešte jeden detail!
chutí zasýti zahreje - deduško milý - môže byť aj v tejto chvíli..
milionová je dobrá na milion spôsobov..:-)
Polievka aj s "nokerlami" musí byť veeľmi dobrá.
Pekna reakcia na danu problematiku. Zdravim