Karfiolová polievka s morčacím vývarom fotorecept
Foto: sracz
Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú. Začínal som ako dieťa predškolského veku, pomocnými prácami, Zobraziť celý popisPolievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú. Začínal som ako dieťa predškolského veku, pomocnými prácami, ale rýchlo som zistil, že na dobré „dielo“ stačí mať kvalitné mäso, výber pestrej zeleniny a dostatok času. Nerátam čistotu, prácu a trpezlivosť. Fazuľová s „ľečkami“ bola druhá a k zeleninovým, v rôznych variantoch, som dospel spolu s mojimi deťmi a hlavne vnúčencami, „bľižňakami“. Lilinka „miliónovú“ premenovala na „mililiovú“ a Samko zjedol všetko.
porcií
Suroviny
Vývar: | |
750 g |
|
250 g |
|
1 ks stredná |
|
4-5 ks |
|
2 ks |
|
2-3 KL |
|
1 PL |
|
7-8 ks |
|
4-5 ks |
|
1 200-1 500 ml studená |
|
Zelenina: | |
1 ks stredný |
|
6-7 ks |
|
6-7 ks |
|
150 ml (zelená časť) |
|
240-250 ml (petržlenová a zelerová) |
|
160 g mrazený |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
Halušky (nočky): | |
6-7 PL |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
2-3 KL zmäknuté |
|
Postup
-
1
Začal som vývarom, lebo ten potreboval 65-75 minút na uvarenie. Na dno hrnca som uložil morčací orez, naň krídla s kosťou a kožou, pokrájané zelerové stonky, strednú cibuľu s klinčekmi a drôtené „vajíčko” so sušeným ligurčekom a guličkami čierneho i nového korenia. Zalial vodou, osolil a nechal priviest do varu, pozbieral som penu a znížil ohrev na „buľkotanie”.
-
2
Nuž a mal som dostatok času na prípravu zeleniny a...
-
3
...krupicového cestíčka na halušky, alias „nokerdle”. Kocky masla musia totiž zmäknúť. Hustotu cesta skorigujem vlažnou vodou.
-
4
V polievkovom hrnci som na repkovom oleji podusil pokrájaný zväzok mladej cibuľky, zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate (lístočky ešte môžu čakať), pridal kocky masla.
-
5
Po premiešaní som pridal rozpolené ružičky kelu, ako aj ich uvoľnené bočné lístky, premiešal, 3-4 minúty podusil.
-
6
Nasledoval na ružičky rozobratý karfiol.
-
7
Pridal som soľ a koreniny (krém pikantný „Harissa“, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká paprika a polievkové korenie „Nahrin“).
-
8
Po premiešaní, nasledovalo 5-6- minútové podusenie, po ktorom som zeleninu zalial čerstvo uvareným precedeným morčacím vývarom (stonkový zeler som zjedol sám), doplneným vriacou vodou z čajníka a nechal necelú hodinu variť na 1/3 ohreve.
-
9
Potom som do hrnca presypal pol vrecúška mrazeného hrášku (čerstvý u nás ešte nie je v predajniach), priviedol do varu.
-
10
Do vriacej polievky som cez haluškovač pretlačil vymiešané cesto pripravené na maslové „ňočky“.
-
11
Po vyplávaní polievku zahustili, no pomohol som jej aj s pokrájaným mäsom z krídiel a 2/3 lístkov petržlenu a zeleru.
-
12
Konečné „dielo“ v hrnci vyzeralo takto a
-
13
na tanieri, ozdobené zvyškom zelených lístkov, ešte krajšie.
-
14
Dnes oslavujeme MDD a tak tento môj originálny recept venujem všetkým deťom na čele s mojimi šikovnými vnúčencami Liliankou a Samkom. Veľmi rád a často spomínam na svoje dávno odišlé detstvo, plnom pravého kamarátstva, nepredstaviteľno šťastia, úprimnej lásky a úsmevov dobroprajných ľudí. Presne takéto detstvo z hĺbky duše i srdca prajem všetkým deťom. Dnešný svet sa totiž dočista zbláznil a na všetko dobré zabudol. P. S.: Hej a ešte záverečný obrázok pre našu spoločnú ctenú a váženú priateľku @Sovka62 lebo aj ona ľúbi polievky, v ktorých sú lyžice „na stojato“.
-
15
Takto som držal v náručí mojich „Čvorgľov“ na Vianoce 2000, dnes by som ich už asi neuniesol. Lilly študuje medicínu a Samko matematiku na univerzitách v mojich rodných Košiciach.
Diskusia k receptu