Zeleninová polievka
	        Karfiolová polievka s morčacím vývarom (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz
	         
	        
	        Polievky sú moja chvála i slabina. Hovädziu ma moje dve dobré víly naučili ako prvú.* Začínal som ako dieťa 
predškolského veku, pomocnými prácami, ale rýchlo som zistil, že na dobré „dielo“ stačí mať kvalitné mäso, 
výber pestrej zeleniny a dostatok času. Nerátam čistotu, prácu a trpezlivosť. Fazuľová s „ľečkami“ bola druhá a k 
zeleninovým, v rôznych variantoch,  som dospel spolu s mojimi deťmi a hlavne vnúčencami, „bľižňakami“. Lilinka 
„miliónovú“ premenovala na „mililiovú“ a Samko zjedol všetko.
Postup
- Začal som vývarom, lebo ten potreboval 65-75 minút na uvarenie. Na dno hrnca som uložil morčací orez, naň krídla s kosťou a kožou, pokrájané zelerové stonky, strednú cibuľu s klinčekmi a drôtené „vajíčko” so sušeným ligurčekom a guličkami čierneho i nového korenia. Zalial vodou, osolil a nechal priviest do varu, pozbieral som penu a znížil ohrev na „buľkotanie”. 
 - Nuž a mal som dostatok času na prípravu zeleniny a... 
 - ...krupicového cestíčka na halušky, alias „nokerdle”. Kocky masla musia totiž zmäknúť. Hustotu cesta skorigujem vlažnou vodou.
 - V polievkovom hrnci som na repkovom oleji podusil pokrájaný zväzok mladej cibuľky, zelenú časť póru a stonky petržlenovej vňate (lístočky ešte môžu čakať), pridal kocky masla.
 - Po premiešaní som pridal rozpolené ružičky kelu, ako aj ich uvoľnené bočné lístky, premiešal, 3-4 minúty podusil. 
 - Nasledoval na ružičky rozobratý karfiol.
 - Pridal som soľ a koreniny (krém pikantný „Harissa“, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká paprika a polievkové korenie „Nahrin“). 
 - Po premiešaní, nasledovalo 5-6- minútové podusenie, po ktorom som zeleninu zalial čerstvo uvareným precedeným morčacím vývarom (stonkový zeler som zjedol sám), doplneným vriacou vodou z čajníka a nechal necelú hodinu variť na 1/3 ohreve.
 - Potom som do hrnca presypal pol vrecúška mrazeného hrášku (čerstvý u nás ešte nie je v predajniach), priviedol do varu.
 - Do  vriacej polievky som cez haluškovač pretlačil vymiešané cesto pripravené na maslové „ňočky“.
 - Po vyplávaní polievku zahustili, no pomohol som jej aj s pokrájaným mäsom z krídiel a 2/3 lístkov petržlenu a zeleru.
 - Konečné „dielo“ v hrnci vyzeralo takto a 
 - na tanieri, ozdobené zvyškom zelených lístkov, ešte krajšie.
 - Dnes oslavujeme MDD a tak tento môj originálny recept venujem všetkým deťom na čele s mojimi šikovnými vnúčencami Liliankou a Samkom. Veľmi rád a často spomínam na svoje dávno odišlé detstvo, plnom pravého kamarátstva, nepredstaviteľno šťastia, úprimnej lásky a úsmevov dobroprajných ľudí. Presne takéto detstvo z hĺbky duše i srdca prajem všetkým deťom. Dnešný svet sa totiž dočista zbláznil a na všetko dobré zabudol. P. S.: Hej a ešte záverečný obrázok pre našu spoločnú ctenú a váženú priateľku @Sovka62 lebo aj ona ľúbi polievky, v ktorých sú lyžice „na stojato“.
 - Takto som držal v náručí mojich „Čvorgľov“ na Vianoce 2000, dnes by som ich už asi  neuniesol. Lilly študuje medicínu a Samko matematiku na univerzitách v mojich rodných Košiciach.