Karfiolová polievka
Karfiolová polievka

Karfiolová polievka s lososovými haluškami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 9. júna 2021
Karfiolová polievka s lososovými haluškami
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
50 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 ks väčšie
60 g
1-2 PL
250 ml
250 ml
700-800 ml
štipka (nastrúhaný)
 (alebo petržlenová vňať)
Lososové halušky:
100 g (bez kože a kostí)
1 ks
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, malú časť odložíme nabok (túto krátko sparíme vo vriacej vode). Väčšiu časť karfiolu restujeme na časti masla, zalejeme vývarom, pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky, ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Potom rozmixujeme do hladka.

  2. 2

    Zvyšným maslom a troškou múky zahustíme rozmixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu.

  3. 3

    Lososové halušky: Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme. Z múky, vajca, mlieka a zo soli pripravíme cestíčko ako na halušky a primiešame mletého lososa. Zo vzniknutého hustejšieho cestíčka cez haluškár nahádžeme halušky do vriacej osolenej vody (alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie „noky“). Uvarené vyberieme a vložíme do hotovej polievky spolu so sparenými ružičkami karfiolu. Dozdobíme nasekanými bylinkami.

Recept je zaradený do kategórií:
Ryby, Zeleninové jedlá, Obed, Polievky, Večera, Varené

Diskusia k receptu

marienka44
Podobnú polievku som dnes varila pre vnúčika, ale s čerstvým kôprom. Je vynikajúca.