Karfiolová polievka s lososovými haluškami
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 9. júna 2021

Foto: Dušan Křístek
porcií
príprava
Suroviny
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks väčšie | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 700-800 ml | 
                                                             | 
                                                    
| štipka (nastrúhaný) | 
                                                             | 
                                                    
| (alebo petržlenová vňať) | 
                                                             | 
                                                    
| Lososové halušky: | |
| 100 g (bez kože a kostí) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, malú časť odložíme nabok (túto krátko sparíme vo vriacej vode). Väčšiu časť karfiolu restujeme na časti masla, zalejeme vývarom, pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky, ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Potom rozmixujeme do hladka.
- 2
 Zvyšným maslom a troškou múky zahustíme rozmixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu.
- 3
 Lososové halušky: Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme. Z múky, vajca, mlieka a zo soli pripravíme cestíčko ako na halušky a primiešame mletého lososa. Zo vzniknutého hustejšieho cestíčka cez haluškár nahádžeme halušky do vriacej osolenej vody (alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie „noky“). Uvarené vyberieme a vložíme do hotovej polievky spolu so sparenými ružičkami karfiolu. Dozdobíme nasekanými bylinkami.
Tiež karfiolová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu