Karfiolová polievka s lososovými haluškami
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 9. júna 2021

Foto: Dušan Křístek
porcií
príprava
Suroviny
| 1 ks |
|
| 2 ks väčšie |
|
| 60 g |
|
| 1-2 PL |
|
| 250 ml |
|
| 250 ml |
|
|
|
|
| 700-800 ml |
|
| štipka (nastrúhaný) |
|
| (alebo petržlenová vňať) |
|
| Lososové halušky: | |
| 100 g (bez kože a kostí) |
|
| 1 ks |
|
| podľa potreby |
|
| podľa potreby |
|
|
|
|
Postup
-
1
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, malú časť odložíme nabok (túto krátko sparíme vo vriacej vode). Väčšiu časť karfiolu restujeme na časti masla, zalejeme vývarom, pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky, ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Potom rozmixujeme do hladka.
- 2
Zvyšným maslom a troškou múky zahustíme rozmixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu.
- 3
Lososové halušky: Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme. Z múky, vajca, mlieka a zo soli pripravíme cestíčko ako na halušky a primiešame mletého lososa. Zo vzniknutého hustejšieho cestíčka cez haluškár nahádžeme halušky do vriacej osolenej vody (alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie „noky“). Uvarené vyberieme a vložíme do hotovej polievky spolu so sparenými ružičkami karfiolu. Dozdobíme nasekanými bylinkami.
Tiež karfiolová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu