Kapustnica
Kapustnica

Kapustnica s údenáčom

jurka - bez fotkyjurka, 28. decembra 2018
Kapustnica s údenáčom
Foto: jurka

Netradičný, jednoduchý a chutný recept z Oravy.

10
porcií
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
10 ks
4 ks
2 ks
1 hrsť
200 ml (30%)
1 kg
4 ks
2 PL
1 PL zarovnaná
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca: Kapustu zalejeme 1l vody, pridáme čierne a nové korenie, cesnak, bobkový list a dáme variť na mierny oheň. Nesolíme. Pripravíme si rybu.

  2. 2

    Údenáče vykostíme, mäso necháme vo väčších kusoch a odložíme bokom. Kožu a hlavy pridáme do hrnca ku kapuste.

  3. 3

    Do druhého hrnca: očistené zemiaky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Keď začnú vrieť, pozbierame penu preč. Varíme.

  4. 4

    Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. V malom kastróliku pomaly opražíme na masti do sklovita. Na konci bohato zasypeme červenou paprikou. Premiešame a odstavime z ohňa.

  5. 5

    Uvarené zemiaky zlejeme (trochu vody ponecháme). Mierne popučíme (nie do úplne hladkej kaše). Pridáme opraženú cibuľu s paprikou. Zamiešame. Zemiaky odložíme bokom - sú hotové.

  6. 6

    Po hodine varenia kapusty s hlavami a kožami z rýb vyberieme z vývaru všetko okrem trochy kapusty. Zvyšok vyhadzujem. Do vývaru vložíme huby, mäso z rýb a zalejeme smotanou. Pre farbu pridáme trochu mletej papriky. Necháme krátko prevrieť (nie dlho, aby sa mäso nerozpadlo).

  7. 7

    Na tanier dáme lyžicu zemiakov a zalejeme polievkou. Dobrú chuť!

  8. 8

    PS: Miesto údenáča viete použiť aj inú údenú sladkovodnú rybu.

Diskusia k receptu

mirop
zostane nieco z hlavy z makrely po hodine mucenia v kyslej kapuste?
evanaaa
@Mirop , kosti.....
Údenáča mám rada, ale takto by som ho asi nezjedla, než by som ho obrala, aj by som ho od hladu zjedla, ale ani si takéto jedlo neviem predstaviť, ako to môže chutiť.....
1x jankov
katika1333
Manžel je tiež z Oravy ale takto kapustnicu nerobíme. Ja dám 2l kapustnice do hrnca s asi troma až štyrmi hrsťami kapusty a sušenými hubami prevariť. Varím pomaly. Do 1l kapustnice zvlášť dám ryby. Väčšinou kyslé zavinače(4), ruslíky(4), údenú rybu(napr.makrelu), hlavu z kapra a pomaličky varíme. Keď sú rybky prevarené(pomaly asi 10minút) zoberiem cedidko a precedím túto rybaciu kapustnicu do veľkej kapustnice a prevarím. Dám preč z plameňa. Medzitým si zmiešam dve pochuťkové smotany so šľahačkou(u nás musia byť bez laktózy) s múkou a pomaly prilievam do veľkej kapustnice a miešam, aby nezhrčkovatela. Dám povariť. K tomu zemiaková kaša s mliekom a maslom. Ryby čo nám zostanú dám na tanier a začína bitka o najlepší a najväčší kúsok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia