Foto: jurka
Netradičný, jednoduchý a chutný recept z Oravy.
porcií
tepelná úprava
Postup
-
1
Do väčšieho hrnca: Kapustu zalejeme 1l vody, pridáme čierne a nové korenie, cesnak, bobkový list a dáme variť na mierny oheň. Nesolíme. Pripravíme si rybu.
- 2
Údenáče vykostíme, mäso necháme vo väčších kusoch a odložíme bokom. Kožu a hlavy pridáme do hrnca ku kapuste.
- 3
Do druhého hrnca: očistené zemiaky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Keď začnú vrieť, pozbierame penu preč. Varíme.
- 4
Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. V malom kastróliku pomaly opražíme na masti do sklovita. Na konci bohato zasypeme červenou paprikou. Premiešame a odstavime z ohňa.
- 5
Uvarené zemiaky zlejeme (trochu vody ponecháme). Mierne popučíme (nie do úplne hladkej kaše). Pridáme opraženú cibuľu s paprikou. Zamiešame. Zemiaky odložíme bokom - sú hotové.
- 6
Po hodine varenia kapusty s hlavami a kožami z rýb vyberieme z vývaru všetko okrem trochy kapusty. Zvyšok vyhadzujem. Do vývaru vložíme huby, mäso z rýb a zalejeme smotanou. Pre farbu pridáme trochu mletej papriky. Necháme krátko prevrieť (nie dlho, aby sa mäso nerozpadlo).
- 7
Na tanier dáme lyžicu zemiakov a zalejeme polievkou. Dobrú chuť!
- 8
PS: Miesto údenáča viete použiť aj inú údenú sladkovodnú rybu.
Tiež kapustnica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Údenáča mám rada, ale takto by som ho asi nezjedla, než by som ho obrala, aj by som ho od hladu zjedla, ale ani si takéto jedlo neviem predstaviť, ako to môže chutiť.....
Je to variace na oravský originál recept: varecha.pravda.sk/recepty/vianocna-kapustnica-s-udenou-ry...
kde je v surovinách uváděna uzená sladkovodní ryba. S tou si to umím představit. Uzená makrela je hodně aromatická i chutí specifická. Ale sto lidí, sto chutí.
myslim ze i kosti sa po hodine varenia v kyslej kapuste rozpustia