Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom fotorecept
Foto: cesminaz
Ďalší jednoduchý a pritom výborný kokosový dezertík ;-P Nielen dobre vyzerá, ale aj skvelo chutí.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
4 ks |
|
125 g |
|
2 PL |
|
1 dl |
|
2 bal. |
|
1 bal. (12 g) |
|
štipka |
|
Na potieranie: | |
cca 300 g |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
Na obalenie: | |
podľa potreby |
|
Na vrch: | |
100 g (Milka) |
|
1 PL |
|
(ľubovoľný) |
|
Okrem toho: | |
(alebo šťava z pomaranča) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny najprv na cesto... Múku si už dopredu premiešame s kypriacim práškom a štipkou soli.
-
2
V jednej miske dobre vyšľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre vyšľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova vyšľaháme. Následne asi na 2x už zmiešanú múku a tiež dobre prešľaháme. Nakoniec prilejeme ešte 1 dl mlieka, s ktorým to ešte posledný raz prešľaháme a hotovo :-)
-
3
Cesto vylejeme na olejom natretý a múkou posypaný plech. Vložíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať a urobiť skúšku ihlou. Môj plech má vnútorný rozmer 35x25 cm.
-
4
Keď nám cesto celkom vychladlo mu orežeme kraje, ktoré dáme zjesť detom :-) Cesto pokrájame na kocky, ja som pokrájala na 28 ks - také presne pekné štvorcové zákusky. Pokrájané cesto povyberáme a ukladáme na jednu tácku bokom. Na každé cesto dáme (do stredu) 1 PL džúsu alebo čerstvej pomarančovej šťavy a necháme zo 15-20 minút takto stáť.
-
5
Zatiaľ si pripravíme krém z mascarpone a kokos na obaľovanie. Budeme potrebovať asi 3/4 z 500 g kelímku mascarpone, ale môžte si zamiešať najprv len polovicu s práškovým cukrom podľa chuti a s 1 ks vanilkového cukru.
-
6
Každému kúsku dobre ponatierame všetky štyri strany a následne ich dobre obalíme v kokose. Je to jemné cesto "zákuskové" :-) čiže treba pracovať trocha s citom ;-) Ono sú tie boky teraz po natretí dosť mäkkučké, ale ako bude zákusok stáť, tak ono to stuhne. Keď máme všetky hotové, dáme ich na pár hodín, alebo noc do chladničky.
-
7
Na druhý deň ich vyberieme z chladničky ,už im stuhli aj boky, kokos a cesto vsiaklo trocha tú vlahu z mascarpone. Najprv si pripravíme bielu čokoládovú polevu a to veľmi jednoducho. Polámeme bielu Milku na kocky, pridáme za 1 PL hustú smotanu a na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa nám čokoláda a smotana spoja do hladkej masy. Následne necháme za občasného miešania vychladnúť. Zatiaľ si do stredu každého zákusku dáme trošku džemu. Ja som dala ríbezľový, ale ak máte môžte dať aj pomarančový alebo iný :-) A nakoniec popolievame/ozdobíme vrch letnou čokoládou a necháme stuhnúť :-)
-
8
Zákusok chutí naozaj vynikajúco a je vhodný na každú príležitosť :-) Je jemný, krémový s trocha kyselkavým nádychom :-) Vrelo odporúčam. Nech vám chutí :-)
Šikovnica preveľká si!
Milá @Pivonka ,tak tenko zákusok zaručene suchý nieje :-) Je vláčny a krémový,velmi velmi dobrý :-) Uberat netreba vôbec nič,je presne dobrý sladký,nieje presladený.Toto nepatrí medzi arabské ani turecké "sladkosti" -tam je garantovane ovela viac cukru ;-)) Verím,ze bude dcére chutit!
Hneď po upečení ešte horúci korpus som poliala pomarančovou šťavou, kým vychladlo, vsiakla šťava, na vrch som natrela celé Mascarpone a posypala kokosom,zmiešaným so struhanou cokoladou,pokrájala a rýchlosťou blesku bolo po ňom:-)) Tvoju trpezlivosť a nápaditosť obdivujem,ale to som Ti už písala..
Výborný recept, názorné a krásne foto, o chuti ani nepochybujem.
Je vidieť, že ti pečenie prináša radosť a najkrajšie na tom je, že túto radosť rozdávaš navôkol nám všetkým, ktorí máme rovnaké záujmy a radi si s tebou vymeníme skúsenosti. Ďakujem za recept.
Ano,na internete je stoviek mascarpone-kokosových zákuskov a vsetky sú si v niečom podobné :-) Niektoré sú zložitejšie a niektoré zas urobené len rýchlo a jednoducho :-) Fakt neviem či na internete už je takto "na kocky" urobený zákusok-nepozerala som.Mna to len napadlo a spravila som :-) Ale ked také napadlo mna,môze to napadnút aj iného :-) ved každý máme rozum. Ja som sa jednoducho bola rozhodla pre takéto kocky,vyzerá to nielen krajšie,ale to aj inak chutí.Cesto je tiež len tak z mojej hlavy,kto už roky pečie,ten si vie podla surovín už cesto skombinovat bez akéhokolvek receptu :-) Toto cesto je dost jemné cesto,takze ho neodporúčam za horúca polievat.Jedine ak tak,tak len za studena a aj to len vtedy,ak neplánujete "kocky" ale natriet krém na vrch cesta ako si to urobila ty :-) Ked chcete robit kocky,tak musíte poliat z boku,lebo vrch toho cesta je jemný a šťava by ho rozmočila a tá pekná hnedá vrstva by sa kdetu odlúpla/ošuchla a to by nevyzeralo najkrajšie kedže ten vrch nebude celý pokrytý ozdobou :-) Dakujem ti za komentík,som rada ze sa ti zákusok páči.Pekný den ti prajem.
Takže tvoj zákusok má veľký úspech. Neviem, či vydržím do Vianoc pokiaľ ho budem môcť ochutnať. Všetky Ti vééééľmi ďakujeme za super recept.
Milá @Motyka to je naozaj skvelá správa :-) nemyslela som si,ze tak rýchlo zákusok niekto vyskúša.Neterke dodatočne vsetko NAJ k narodeninám! A pravdaze som velmi rada,ze zákusok dievcatám chutil :-) Dakujem ti za správu a pozdravujem.
Len na budúce budem tie kocky robiť trochu menšie... asi to tak bude lepšie.
Pekný víkend.