Kokosový zákusok
Kokosový zákusok

Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. decembra 2018
Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ďalší jednoduchý a pritom výborný kokosový dezertík ;-P Nielen dobre vyzerá, ale aj skvelo chutí.

50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
4 ks
125 g
2 PL
1 dl
2 bal.
1 bal. (12 g)
štipka
Na potieranie:
cca 300 g
podľa chuti
1 bal.
Na obalenie:
podľa potreby
Na vrch:
100 g (Milka)
1 PL
 (ľubovoľný)
Okrem toho:
 (alebo šťava z pomaranča)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny najprv na cesto... Múku si už dopredu premiešame s kypriacim práškom a štipkou soli.

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske dobre vyšľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre vyšľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova vyšľaháme. Následne asi na 2x už zmiešanú múku a tiež dobre prešľaháme. Nakoniec prilejeme ešte 1 dl mlieka, s ktorým to ešte posledný raz prešľaháme a hotovo :-)

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na olejom natretý a múkou posypaný plech. Vložíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať a urobiť skúšku ihlou. Môj plech má vnútorný rozmer 35x25 cm.

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám cesto celkom vychladlo mu orežeme kraje, ktoré dáme zjesť detom :-) Cesto pokrájame na kocky, ja som pokrájala na 28 ks - také presne pekné štvorcové zákusky. Pokrájané cesto povyberáme a ukladáme na jednu tácku bokom. Na každé cesto dáme (do stredu) 1 PL džúsu alebo čerstvej pomarančovej šťavy a necháme zo 15-20 minút takto stáť.

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pripravíme krém z mascarpone a kokos na obaľovanie. Budeme potrebovať asi 3/4 z 500 g kelímku mascarpone, ale môžte si zamiešať najprv len polovicu s práškovým cukrom podľa chuti a s 1 ks vanilkového cukru.

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každému kúsku dobre ponatierame všetky štyri strany a následne ich dobre obalíme v kokose. Je to jemné cesto "zákuskové" :-) čiže treba pracovať trocha s citom ;-) Ono sú tie boky teraz po natretí dosť mäkkučké, ale ako bude zákusok stáť, tak ono to stuhne. Keď máme všetky hotové, dáme ich na pár hodín, alebo noc do chladničky.

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň ich vyberieme z chladničky ,už im stuhli aj boky, kokos a cesto vsiaklo trocha tú vlahu z mascarpone. Najprv si pripravíme bielu čokoládovú polevu a to veľmi jednoducho. Polámeme bielu Milku na kocky, pridáme za 1 PL hustú smotanu a na najmenšom plameni (alebo nad parou) za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým sa nám čokoláda a smotana spoja do hladkej masy. Následne necháme za občasného miešania vychladnúť. Zatiaľ si do stredu každého zákusku dáme trošku džemu. Ja som dala ríbezľový, ale ak máte môžte dať aj pomarančový alebo iný :-) A nakoniec popolievame/ozdobíme vrch letnou čokoládou a necháme stuhnúť :-)

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zákusok chutí naozaj vynikajúco a je vhodný na každú príležitosť :-) Je jemný, krémový s trocha kyselkavým nádychom :-) Vrelo odporúčam. Nech vám chutí :-)

    Jemný kokosový zákusok s mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to je dobrota! A krémík ze čtyř stran, zvrchu ovlažený, ještě poleva a kokos. Prostě super, hyper zákusok. Má poklona a také smekám! Jojo, jak píše hore @Zinnajdha - srdíčko láskou přetékající!
cesminaz
@Zinnajdha :-) dakujem,ale podla mna to vobec nieje komplikovaný zákusok.Je to celkom jednoduché a ide to fakt rýchlo :-) No a tá chuť..je božská ;-P @Haji zlatá dakujem za milé slová :-) Zákusok je fakt super,každému velmi chutil.Pekný den prajem!
pivonka
No ja len pozerám! Moja dcéra má rada kokosové, toto musím založiť a jej k vôli spraviť. Vždy sa mi zdali kokosové pláty cesta suché, ale ty tam máš maslo a džús, to je niečo úplne iné. Ale predsa - arabské zákusky bývajú dosť sladké, možno trošku ubrať?
denyany
Škoda, že musí odstáť. Dnes som do večera v práci a tak piecť by som mohla až zajtra. Nevadí, upečiem pre návštevu o pár dní. O chuti vôbec nepochybujem.
tatranka
Ten kolacik je velmi lakavy a verim ze aj velmi chutny.Uz ho budem piect len asi po sviatkoch.No urcite ho vyskusam.Pre mna je veru lakavy.Akosi dokazem 7 zmyslom rozpoznat dobrotu od ....
terinka55
Už som Ti to viackrát povedala, že “Cukrázda Cesminaz” to istí a máš vystarané :-)
Šikovnica preveľká si!
1x haji
cesminaz
@Pivonka (8.12.2018 11:13)

Milá @Pivonka ,tak tenko zákusok zaručene suchý nieje :-) Je vláčny a krémový,velmi velmi dobrý :-) Uberat netreba vôbec nič,je presne dobrý sladký,nieje presladený.Toto nepatrí medzi arabské ani turecké "sladkosti" -tam je garantovane ovela viac cukru ;-)) Verím,ze bude dcére chutit!
cesminaz
@Denyany no musí odstát aspon tych pár hodín :-) Verím,ze bude hostom chutit,budem čakat tvoju odozvu. Milá @Tatranka tvoja pochvala ma velmi teší a naozaj budem rada ak zákusok niekedy vyskúšaš :-) @Terinka :-)) dakujem,si zlatá.Občas síce pripravím aj zákusky a na narodeniny každý rok aj tortu pre každého v rodine,no mojou srdcovkou sú "kysnuté cestá" :-) Ale verím,ze v tej "cukrázde" by si každý prišiel na svoje :-)) Nápad je to super! Pekný den prajem vsetkým.
pivonka
@Cesminaz Ďakujem za odpoveď. Ja som aj tušila, že nebude suchý a to sa mi na ňom najviac páči. Som rada, že si ma uistila o množstve cukru, nebude ma pokúšať experimentovať. Ešte chcem oceniť precízne prezentovaný postup, ale to už je takým tvojim zvykom, aj rozmery plechu si uviedla, dokonalé.
45678
@Cezminaz ,super zákusok:-) našla som ho aj na internete,ale keďže sa mi to zdalo,ako tu niektorým zložité,uľahčila som si to:-))
Hneď po upečení ešte horúci korpus som poliala pomarančovou šťavou, kým vychladlo, vsiakla šťava, na vrch som natrela celé Mascarpone a posypala kokosom,zmiešaným so struhanou cokoladou,pokrájala a rýchlosťou blesku bolo po ňom:-)) Tvoju trpezlivosť a nápaditosť obdivujem,ale to som Ti už písala..
kucharocka123
@Cesminaz
Výborný recept, názorné a krásne foto, o chuti ani nepochybujem.
Je vidieť, že ti pečenie prináša radosť a najkrajšie na tom je, že túto radosť rozdávaš navôkol nám všetkým, ktorí máme rovnaké záujmy a radi si s tebou vymeníme skúsenosti. Ďakujem za recept.
cesminaz
@45678 (8.12.2018 14:36)

Ano,na internete je stoviek mascarpone-kokosových zákuskov a vsetky sú si v niečom podobné :-) Niektoré sú zložitejšie a niektoré zas urobené len rýchlo a jednoducho :-) Fakt neviem či na internete už je takto "na kocky" urobený zákusok-nepozerala som.Mna to len napadlo a spravila som :-) Ale ked také napadlo mna,môze to napadnút aj iného :-) ved každý máme rozum. Ja som sa jednoducho bola rozhodla pre takéto kocky,vyzerá to nielen krajšie,ale to aj inak chutí.Cesto je tiež len tak z mojej hlavy,kto už roky pečie,ten si vie podla surovín už cesto skombinovat bez akéhokolvek receptu :-) Toto cesto je dost jemné cesto,takze ho neodporúčam za horúca polievat.Jedine ak tak,tak len za studena a aj to len vtedy,ak neplánujete "kocky" ale natriet krém na vrch cesta ako si to urobila ty :-) Ked chcete robit kocky,tak musíte poliat z boku,lebo vrch toho cesta je jemný a šťava by ho rozmočila a tá pekná hnedá vrstva by sa kdetu odlúpla/ošuchla a to by nevyzeralo najkrajšie kedže ten vrch nebude celý pokrytý ozdobou :-) Dakujem ti za komentík,som rada ze sa ti zákusok páči.Pekný den ti prajem.
cesminaz
@Rubyrom @Izabelka @Olinecka dakujem vám za nahliadnutie a milé komentíky :-) Teší ma,že sa vám zákusok páči. @Kucharocka123 :-) dakujem,napísala si to velmi pekne a pravdivo :-) Rada sa podelím o to čo viem,ved aj ja som sa tu na Vareche velmi vela priučila od skvelých Varecháčiek a Varecháčov ;-P Nikto sa nenarodil ako vševed a dobre mienené rady či skúsenosti sa vždy zídu :-) Prajem vsetkým krásny den!
motyka
@Cesminaz - na tento recept som ihneď upozornila svoju sestru, tak ho včera upiekla. Neterka má skúškové obdobie, dnes má narodeniny, zbožňuje kokosové. Chcela zobrať aj dievčatám na internát. Práve mi volali, že je božský, vynikajúci. Že je to neskutočná chuť a že určite ho budú robiť aj na Vianoce. Aj dievčatá chcú recept.
Takže tvoj zákusok má veľký úspech. Neviem, či vydržím do Vianoc pokiaľ ho budem môcť ochutnať. Všetky Ti vééééľmi ďakujeme za super recept.
cesminaz
@Motyka (9.12.2018 21:03)

Milá @Motyka to je naozaj skvelá správa :-) nemyslela som si,ze tak rýchlo zákusok niekto vyskúša.Neterke dodatočne vsetko NAJ k narodeninám! A pravdaze som velmi rada,ze zákusok dievcatám chutil :-) Dakujem ti za správu a pozdravujem.
1x motyka
kucharka
Ďakujem za recept. Koláč výborný, deti sa idú zabiť :-))

Len na budúce budem tie kocky robiť trochu menšie... asi to tak bude lepšie.
Pekný víkend.


staja
Vyzerá to výborne a chutí takisto. Vyskúšam určite. Tá hustá smotana má byť kyslá lahôdková.
cesminaz
@Danda3 áno chutia fakt úžasne ;-) Milá @Kucharka si ma velmi tvojou správou a fotkou potesila! Más ich nižsie nez ja,si piekla asi vo väcsom plechu že? :-) Čo sa týka velkosti tých kociek,to si môze kazdý sam pokrájat podla oka.Mne to jednoducho tak vyšlo v tom pekáči.Kebyze to rozdelím na 5radov,by boli už primalé a to by sa mi boli strašne zle natierali tie boky s krémom.Ale mne ta velkost tak vyhovovala,zákusky boli super po každej stránke ;-) Dakujem ti za tvoju odozvu a som strašne rada,ze detom chutilo! Pekný den prajem.
cesminaz
@Staja budem rada ak vyskúšaš :-) To,ze ktorá smotana je na Slovensku hustá neviem :-/ To si každý musí vybrat sám podla dostupnosti.U nás je táto 20%ná v červených kelímkoch/kíblikoch poriadne hustá-pouzivam tú.Ale aj 12%ná (tiež hustá,len kyslovkavejšia) v tých modrých je na to rovnako dobrá :-)