Vyprážané ikry
Vyprážané ikry

Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. novembra 2018
Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept)
Foto: sracz

Vopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta Zobraziť celý popisVopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta týchto „medajlónkov“, kedy hneď z panvice putovali do úst. Chuť a záujem nedočkavcov boli veľké a neostal čas na odkladanie pred ich rozložením a dekorovaním na „repre“ porcelánové tanieriky. Doposiaľ sme v našej rodine ikry vyhadzovali, ale po novej skúsenosti sa budú u mňa, hneď za čerstva, pripravovať podľa tejto technológie.

4-6
porcie
15 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g čerstvé
1-1,5 PL
2-3 ks
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Dôkladne očistené čerstvé ikry uložíme do pracovnej misy spoločne s ostatnými ingredienciami, dôkladne no jemne premiešame do tekutej konzistencie, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne pomocou PL na panvici s horúcim olejom vytvárame jednotlivé „medajlónky” s priemerom 50-70 mm (tenučké, po vypražení asi 2-3 mm „hrubé”). Napodiv ich vyprážanie trvá relatívne dlho, podľa mojeho pozorovania dobrých 5´ na každej strane; odporúčam vysledovať vlastný čas ich občasným nadvihnutím pomocou noža.

    Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové ukladáme na pomocný tanier s papierovým obrúskom a hneď za horúca konzumujeme. My sme nezajedali ničím, ale zapíjali sme ich tmavým ruským čajom. Pri pohľade na spodné dve mi napadla ich podoba s veľkosťou „hostie”, nech mi je moja trúfalosť odpustená, ktorú kňaz počas sv. omše ukazuje veriacim pri pozdvihovaní.

    Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dovoľujem si vám predstaviť mojeho nového priateľa Alexandra Sašku Panfilova „Ribaka” s jeho, dúfam že nie s posledným úlovkom. Z obidvoch ikernačiek boli „vajíčka” ikry použité na medailóniky, zvyšok vám predstavím v nasledujúcom recepte. Pobehujem po našej spoločnej Mamke Zemi už 8. desaťročie, ale takúto rybaciu delikatesu som ešte nejedol. Vrelo odporúčam túto prípravu ikier aj vám a rád prijmem i vašu konštruktívnu kritiku, či názory. Filety z menšej som pripravil až doma s mladou cuketkou, plátkami paradajky a pečenými paprikami, ochutené marsala-maslovou polevou. Čoskoro taktiež zverejním použitú moju technológiu.

    Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

pivonka
Uf, uf, o takomto niečom som ešte nepočula. Recept dal kamoš Panfilov? Vôbec si neviem predstaviť, ako to chutí. Nie je príliš mastné? Zrejme by sa to dalo smažiť v lievanečníkovej panvici, ale odkedy mám indukciu, tak neviem kúpiť kompatibilnú panvicu na lievance. To už som zas odbočila na inú tému. Tak nech ti to varí.
pivonka
Ďakujem, @Atafaga , páčia sa mi. Máš s nimi osobné skúsenosti? Či sa napr. na tú smaltovanú nepriliepa?
afataga
@Pivonka (2.11.2018 21:50)

Taku smaltovanu mam panvicu, hrniec aj pekac, na panvicu sa nic nelepi, ale nasucho by to neslo :-), tu kameninovu mam presne tu, co som dala link, pouzivam ju len na volske oci, tam by to asi slo ja nasucho, ale ja vzdy davam stipku masla, alebo masti, je dost nizka, na oci staci, na lievance asi nie, nemam odksusane, nerobim ich
cesminaz
Ryby mám velmi rada na vselijaký spôsob.Jedla som dokonca uz aj kaviár,aj ked pri tom pukaní na jazyku mi nebolo "najlepšie" :-)) najmä ked som pomyslela na to,ze co jem :-) Neviem mozno toto chutí super,ale neviem ci by som to ochutnala :-) Ak mi niekto nepovie,ze co v tom je,tak ochutnám urcite :-)
pivonka
Milý sracz! Vlani mi na Vianoce ikry unikli ale tento rok som popredu dala avízo dcérinej rodine (kde trávim každé sviatky), že vyskúšame Tvoj recept. Najprv nás zarazilo, že treba k ikrám pridať tatársku. Tá môže jedlo ochutiť, ale nikdy som ju nesmažila, tak sme pridali miesto nej jogurt. Vo výsledku sme očakávali výraznú rybaciu chuť, ale dostavila sa. Nakoniec sme si povedali, že ikry isto obsahujú veľa cenných látok, veď sú to vajíčka.
Prajem Ti v tej cudzine radostné Vianoce a veľa zdravia a šťastia v novom roku.
pivonka
opravujem v predchádzajúcom komentári - namiesto "dostavila sa" patrí "nedostavila sa".