Jemné fánky mojej mamky z kuchárky z r. 1957
Foto: siuuu
Chrumkavé a voňavé. Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mamka bola výborná kuchárka. V snahe opäť zacítiť tú chuť Zobraziť celý popisChrumkavé a voňavé. Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mamka bola výborná kuchárka. V snahe opäť zacítiť tú chuť som už v minulosti nejaké 2-3 recepty skúsila, ale nebolo to ono. Ale našla som kuchársku knihu z r. 1957, do ktorej viem, že občas nakukla najmä pri pečení sladkých dobrôt a našla som tam dva recepty na fánky - lacné a jemné. Dnes som vyskúšala tie jemné a zdá sa, že som trafila - chutili rovnako ako si pamätám.
porcií
príprava
Suroviny
100 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL (rum) |
|
1/2 ks (šťava aj kôra) |
|
50 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
na vyprážanie (alebo maslo) |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Všetky suroviny okrem tuku určeného na vyprážanie a cukru, vanilky a škorice určenej na posypanie zmiesime a zarobíme hladké a lesklé cesto o niečo mäkšie ako na rezance. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme úplne na tenko - zhruba 1/2 - 1 mm - je to dôležité, inak fánky nebudú mať také krásne bubliny. Ja som vaľkala tak na tenko, až som cez cesto videla biely vzor na bledožltej silikónovej podložke. Ak budú hrubšie, nenafúknu sa pekne a nebudú také chrumkavé.
- 2
Olej alebo maslo či iný tuk, ktorý zvyknete používať, dobre rozpálime (ja som použila repkový olej v kombinácii s maslom, pretože oleja som mala málo) a vyprážame. Tuk musí byť dobre rozpálený - keď vhodíte cesto, musí okolo speniť. Vyprážanie trvá iba chvíľočku - sú to rádovo sekundy, možno 10-15 sekúnd z prvej strany a 5-7 sekúnd zo strany druhej.
- 3
Hotové fánky kladieme na vrstvu papierových utierok, aby odsali prebytočný tuk a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru, vanilky (ja používam mletú Bourbon vanilku, ale aj vanilkový cukor bude OK) a štipky mletej škorice, ktorá dodá super vôňu. Najlepšie sú samozrejme teplé. Robila som dvojo tvarov - hviezdy a obdĺžniky.
- 4
Čo sa týka množstva, je ťažké ho určiť - záleží od veľkosti vykrajovaných tvarov. Mne vyšlo spolu asi 25 kusov. Viac receptov nájdete na mojom blogu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/
Tiež fánky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dúfam že ti budú chutiť rovnako ako nám - najdôležitejšie je cesto vyvaľkať úplne natenučko - asi na 0,5 mm, aby bolo skoro až priesvitné - inak nebudú krehké a pekne nafúknuté a nebude to ono.
Nie žiadna voda - z mokrých surovín iba vajce, žĺtky, rozpustené maslo, rum, citrónová šťava. Aj tie tvoje sú nádherné.
Je mi záhadou, proč nejsou nejnovější recepty propsány do Receptov /souhrn/. Divné. Už to nějakou dobu zlobí.
Vyprážala som v repkovom oleji, ale mala som ho už málo, tak som doň pridala kúsok masla.