Fánky

Jemné fánky mojej mamky z kuchárky z r. 1957

Autor receptu: siuuu

Chrumkavé a voňavé. Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mamka bola výborná kuchárka.* V snahe opäť zacítiť tú chuť som už v minulosti nejaké 2-3 recepty skúsila, ale nebolo to ono. Ale našla som kuchársku knihu z r. 1957, do ktorej viem, že občas nakukla najmä pri pečení sladkých dobrôt a našla som tam dva recepty na fánky - lacné a jemné. Dnes som vyskúšala tie jemné a zdá sa, že som trafila - chutili rovnako ako si pamätám.

25 kusov
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny okrem tuku určeného na vyprážanie a cukru, vanilky a škorice určenej na posypanie zmiesime a zarobíme hladké a lesklé cesto o niečo mäkšie ako na rezance. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme úplne na tenko - zhruba 1/2 - 1 mm - je to dôležité, inak fánky nebudú mať také krásne bubliny. Ja som vaľkala tak na tenko, až som cez cesto videla biely vzor na bledožltej silikónovej podložke. Ak budú hrubšie, nenafúknu sa pekne a nebudú také chrumkavé.
  2. Olej alebo maslo či iný tuk, ktorý zvyknete používať, dobre rozpálime (ja som použila repkový olej v kombinácii s maslom, pretože oleja som mala málo) a vyprážame. Tuk musí byť dobre rozpálený - keď vhodíte cesto, musí okolo speniť. Vyprážanie trvá iba chvíľočku - sú to rádovo sekundy, možno 10-15 sekúnd z prvej strany a 5-7 sekúnd zo strany druhej.
  3. Hotové fánky kladieme na vrstvu papierových utierok, aby odsali prebytočný tuk a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru, vanilky (ja používam mletú Bourbon vanilku, ale aj vanilkový cukor bude OK) a štipky mletej škorice, ktorá dodá super vôňu. Najlepšie sú samozrejme teplé. Robila som dvojo tvarov - hviezdy a obdĺžniky.
  4. Čo sa týka množstva, je ťažké ho určiť - záleží od veľkosti vykrajovaných tvarov. Mne vyšlo spolu asi 25 kusov. Viac receptov nájdete na mojom blogu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/