Jelenia roláda
Jelenia roláda

Jelenia roláda so slivkami na červenom víne

Juraj Bende
šéfkuchár hotela Boboty*** v Terchovej – Vrátnej doline, 16. októbra 2017
Jelenia roláda so slivkami na červenom víne
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Čo les dal – takto sa rodí zvláštny tanier. Nechýba mu totiž štvrtý rozmer – vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek, čo z jednoduchých surovín a korenín vedeli vyčarovať neskutočne dobré Zobraziť celý popisČo les dal – takto sa rodí zvláštny tanier. Nechýba mu totiž štvrtý rozmer – vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek, čo z jednoduchých surovín a korenín vedeli vyčarovať neskutočne dobré jedlá.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
200 g
100 g
100 g
100 g
100 g
100 ml
100 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Z jelenieho stehna narežeme plát, zľahka ho naklepeme, osolíme, okoreníme a rozložíme naň plátky slaniny, na ktoré poukladáme sušené slivky. Aby sušené slivky pri krájaní nevypadávali z rolády a ostala pekná mozaika, môžeme zvyšné mäso zomlieť a rozložiť ho na slivky.

  2. 2

    Roládu pevne stočíme a previažeme motúzom. Na vymastený pekáč rozložíme cibuľu, koreňovú zeleninu a pridáme koreniny. Pri teplote 220 °C desať minút zapekáme, potom podlejeme, zakryjeme a dusíme domäkka.

  3. 3

    Upečené mäso vyberieme, výpek so zeleninou prepasírujeme, pridáme červené víno, slivkový lekvár, dochutíme soľou, korením a pomaly zredukujeme na potrebnú hustotu. Môžeme podávať s bylinkovou knedľou.

Diskusia k receptu

buchtabuchta
@Afataga (16.10.2017 13:14)

Ja som videla rôzne časti predávať mrazené v obchode. Asi to niekde vyrábajú zo sóje. Môžeš si vyskladať celého jeleňa, akurát parožie nemajú.
haji
@Afataga (16.10.2017 13:14)
Afi, to nevíš?!? Pošleš Karkulku - Červenú čiapočku do lesa a tá dotáhne v košíku cokoliv, nejen červené víno! Jelenie stehno je to najmenšie. haha




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia