Jelenia krkovička
Jelenia krkovička

Jelenia krkovička na šípkovej omáčke fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 15. decembra 2020
Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept)
Foto: kvakac

Jelenia krkovička je pekný kus mäsa. Rozmýšľal som čo s ňou. Takúto úpravu mi poradil jeden poľovník.

5 - 6
porcií
15 minút
príprava
210 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
1 KL
1 KL
1 KL
4 ks
1 KL
1 KL
3 PL
Na pečenie:
80 g prerastená
150 g
130 g
150 g
700 ml
2 PL
Na pečenie:
200 - 250 g
200 ml (alebo biele suché víno)
200 ml
30 g (82 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tuná je ten pekný kúsok jelenej krkovičky.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si koreniny napísané v surovinách. Okrem soli, tu dáme až na záver varenia. Počas celého varenia nesolíme! Koreniny rozmixujeme na jemno a zmiešame s olejom. Mäso ešte očistíme od blán a pokrájame na rezne o hrúbke 1,5 cm.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmesou korenín a oleja potrieme rezne, dáme do hrnca a do chladničky večer pred varením. Na druhy deň vytiahneme asi hodinu pred použitím, nech mäso naberie kuchynskú teplotu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici zohrejeme masť a na nej opečieme rezne z každej strany tak po štyri minúty.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odložíme horúce mäso do hrnca a prikryté dáme do rúry, nech vydrží teplé pokiaľ urobíme zeleninu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na výpek z mäsa dáme slaninu pokrájanú na drobno aj s cibuľou, tiež pokrájanou na drobno. Robíme to až sa nám cibuľa začne strácať a zo slaniny ostanú iba malé kúsky. To trvá asi 20 minut.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom na to nasypeme zeleninu nakrájanú na 1 cm kocky. Opekáme až pekne do červena. Mne to trvalo asi 16 minút.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je to všetko hotové, tak mäso aj zeleninu naložíme do liatinového hrnca a zalejeme po vrch mäsa vývarom. Vložíme zakrytý a naplnený hrniec do rúry a zapneme na 240 °C na 20 minút a potom prepneme na 180 °C na 100 minút. Čiže 2 hodiny pečieme v rúre bez vytiahnutia hrnca.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po tejto dobe to takto vyzerá. Mäso vytiahneme a výpek so zeleninou ochutnáme a pripadne až teraz dosolíme.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Celý ten výpek rozmixujeme, alebo prepasírujeme cez sitko. Položíme na sporák a varíme asi 30 minút. Počas toho do hrnca dáme šípkový lekvár a smotanu na varenie. Ak je to stále moc husté, prilejeme vývar. A varením si zredukujeme hustotu omáčky akú chceme. Rada - kto má rad víno, tak miesto smotany môže dať biele víno. Na koniec pridáme do omáčky maslo na zjemnenie.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prílohu si zvoľte sami podľa seba. U nás bola kaša zemiaková. Tu je porcia s dubákmi pre rodinu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pre mňa k tomu čerstvú cibuľu. Tak toto je moja verzia na jeleniu krkovičku.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@haji (15.12.2020 14:08)

Vďaka za koment. Je to trochu zmena v jedení. Chutilo nám to. Podrobný postup som napísal, lebo som mal len poznámky na papieri a takto si to môžem uložiť na na večnosť pre detí. Čo sa týka cestovania - test na Covid 19 máš. U nás pri pendlovaní cez hranice musíš mať test negatívny nie starší ako 3 dní. Je to divná doba. Pekný zbytok dňa želám.